Agenda

Koren Melos & Cantagilli o.l.v. Luc Martens

Datum: 08-12-2019 11:30:00
Details:

 

Het Koor “Melos”

Melos werd in januari 1985 opgericht door Dr. Christina Noppe, onder impuls van de toenmalige pastoor, E.H. Lippens. Melos engageerde zich om wekelijks de zondagse eucharistie, en op kerkelijke hoogdagen, de hoogmis, op te luisteren. Hiernaast beleefde het koor nog vele andere muzikale hoogtepunten. In september 1986 verzorgde het de jubileumviering voor het 40- jarig bestaan van de Piet Staut-kring. In december van datzelfde jaar gaf Melos zijn eerste Kerstconcert, in samenwerking met het muzikaal ensemble Capella Wasiae, o.l.v. Jan Pieters en organist Koen Van De Camp. In januari 1987 trad Melos op als gastkoor in de reeks religieuze koormuziek voor het 40-jarig bestaan van het Sint-Martinuskoor te Beveren. Mei 1988 bracht een gesmaakt lenteconcert, met een volledig profaan karakter, in samenwerking met het populaire blokfluitensemble Vier op een Rij. In september van dat jaar zette het koor voor de eerste maal een stapje over de grens, met een deelname aan het Internationale Muziekfestival in het Nederlandse Goes. Een Lustrumconcert volgde, samen met het Melseelse Orgelcomité, in mei 1990. In 1991 volgden een Kerstconcert samen met fanfare De Kunstliefde, en in oktober 1993 een Herfstconcert met profane stukken uit het oeuvre van Brahms.Het tienjarig bestaan (in 1995) werd gevierd met de barokopera Dido and Aeneas van Henry Purcell, samen met de Muziekacademie van Beveren, onder leiding van Hans De Volder. In 1998 kregen de Carmina Burana van Orff een plaats op het repertorium, en samen met de Muziekacademie en het Waas Gemengd Koor uit Lokeren bracht Melos in 1999 de Markuspassie van Kaiser. Ondertussen waagde het koor zich aan meer populair werk met de kindermusical The Sound of Music en de eigen productie Het Meisje met de Zwavelstokjes. In 2001 zong het koor Händels meesterwerk ‘Messiah’ te Melsele, hierin begeleid door de Chapelle de Lorraine en dirigent Paul Dombrecht. 
Sinds 2002 heeft Luc Martens de muzikale leiding overgenomen. Met hem bracht het koor reeds verscheidene kleine, gezellige opvoeringen, zoals kerstconcerten  (2003 en 2004) met onze collega's van Sint-Gillis-Waas. In 2005 ging het koor de grens weer over, naar Leerdam (Nederland) en Lommel, voor een reeks van drie 'Triple concerten' met o.a. werken van Mendelssohn, Brahms en Rossini. In 2006 bracht Melos, in samenwerking met Cantagilli, de opera Orphée et Eurydice van Gluck in de versie van Berlioz. In 2007 en 2008 zong het koor nog een aantal kleinere aperitief-concerten met profaan koorwerk uit de voorbije vijf eeuwen, nam het deel aan het Benefietconcert van het Orgelcomité Melsele VZW en luisterde het de Finissage van de Herdenkingstentoonstelling Anton Van Wilderode op in het Kasteel Cortewalle. Samen met Cantagilli en een uitgebreid instrumentaal ensemble werd in 2009 een concert met religieuze muziek van Redford (16de eeuw) tot Rutter (20ste eeuw)verzorgd. Het Feestjaar 2010 (ons 25-jarig jubileum!) werd ingezet met een aperitiefconcert op  31 januari. Naast muziek van de "jarige" Schumann stonden o.a. ook The Beatles op het programma. Het jaar werd besloten met een feestelijk concert met muziek van Hammerschmidt, Bach  en Vivaldi in samenwerking met Cantagilli, solisten en het ‚Orchestra da Chiesa’.
Op 15, 16 en 22 oktober 2011 werd een Triple concert uitgevoerd in samenwerking met Cantagilli en De BeKooring (Antwerpen). Mendelssohn, Schumann, Dvorak en Rossini stonden op het programma.
Begin 2012 op de Provinciale koorwedstrijd bevestigde Melos zich in tweede afdeling met onderscheiding.
Eind 2012 bracht Melos, opnieuw in samenwerking met het koor Cantagilli,  het kerstconcert “Gaudete” onder begeleiding van een barokensemble en met medewerking van een kinderkoor van de academie van Beveren.
In oktober 2013 werd de uitvoering van het Requiem van Fauré en het Begräbnisgesang van Brahms. Ook dan stonden Cantagilli, solisten en het ‚Orchestra da Chiesa’ mee op het podium.
2014 bracht een Lenteconcert en een nieuw hoogtepunt: 4 concerten met de Carmina Burana van Carl Orff, samen met Melos, Hortus Musicalis uit Leuven, soliste, 2 piano’s en slagwerk.

Het Koor “Cantagilli”

In 2006 kozen de koorleden 'Cantagilli' als nieuwe koornaam. Tot dan heette het koor "Sint-Gregorius". Vermoedelijk ontstond het Sint-Gregoriuskoor rond 1900. Eerst bestond het koor enkel uit mannen. Na de tweede wereldoorlog kwamen de dames de heren versterken. Vanaf 1983 werd met de komst van dirigent Carlo Claes St-Gregorius een vierstemmig koor dat zich toelegde op de koorliteratuur van de zestiende tot de twintigste eeuw. In datzelfde jaar werd ook de start gegeven van een lange reeks kerstconcerten, al of niet in samenwerking met andere koren.
Van de jaren tachtig onthouden we de samenwerking met St-Martinus uit Beveren en de harmonie “Vreugd en Deugd” uit Zussen, Limburg.
In 1992 nam het koor voor de eerste maal deel aan een wedstrijd in Valmeer en won er meteen de “Hendrik Van Veldeke”-prijs. In 1993 was er een eerste optreden buiten de gemeente tijdens het feest van de Franse Gemeenschap in Doornik.
Tijdens het prétoernooi in 1997 te Gent werd het Sint-Gregoriuskoor gerangschikt in tweede afdeling. Deze rangschikking werd in 1999 tijdens het koorzangtoernooi bevestigd. Eveneens in 1999 werd een kerst-CD opgenomen en een radiomis verzorgd. Eind 2000 zette dirigent Carlo Claes een punt achter een vruchtbare samenwerking van 17 jaar.
De volgende drie jaren zouden getekend worden door een zoektocht naar een nieuwe dirigent. Het koor kon overleven dank zij de gewaardeerde hulp van haar orgelist Dirk Roels. In 2001 hielp Els De Lentacker het koor uit de nood. Deze fijne samenwerking werd uiteindelijk bekroond met het mooie kerstconcert ‘ Imagine’.
Het daaropvolgende jaar werd het koor achtereenvolgens geleid door Wim Van Ranst en Geerd Van Dosselaer. 
Vanaf september 2003 nam het Sint-Gregoriuskoor een nieuwe start met een nieuwe dirigent: Luc Martens.
Deze samenwerking resulteerde enkele maanden later in een kerstconcert in samenwerking met het koor Melos uit Melsele en in het voorjaar van 2004 met een nieuwe bevestiging in de tweede divisie tijdens het koorzangtoernooi in Gent.
In april 2005 organiseerde het Sint-Gregoriuskoor een aperitiefconcert, met als thema "de Liefde". Het was tevens de periode waarin het koor een duidelijke koerswijziging onderging. Het stapte af van het etiket "kerkkoor" en ging een zelfstandige koers varen. Afhankelijk van de eigen kalender, blijft het koor elk jaar wel enkele kerkdiensten opluisteren.  Deze koerswijziging maakte het vooral mogelijk eigen projecten te verwezenlijken.
Een eerste project was het kerstconcert "Joy to the world " in december 2005 met het gelegenheidsstrijkkwartet  "The Russian Connection." 
Op 11 mei 2005 – in volle voorbereiding voor wat een van haar grootste projecten moest worden - werd St-Gregorius officieel omgedoopt tot Cantagilli. De kroon op het werk kwam er in het najaar van 2006 met de uitvoering van de opera ‚Orphée et Eurydice’ van C.W. Gluck/H. Berlioz , in samenwerking met Melos en een twintigkoppig orkest.  
Voor 2007 stond een romantisch aperitiefconcert met werken van Brahms, Mendelssohn en Rossini op het programma.
In 2008 nam Cantagilli opnieuw deel aan de koorwedstrijd, wat nogmaals een bevestiging in 2de afdeling opleverde. Zoals elk jaar werden enkele liturgische vieringen opgeluisterd en bovendien werden artiestenmissen gezongen in Nieuwkerken en Hove. Het jaar werd afgesloten met een kerstconcert in samenwerking met de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia.
Een volgende project in samenwerking met koor Melos resulteerde op 7 maart 2009 in het concert ‘Soli Deo Gloria’. Het publiek kon toen genieten van pareltjes uit de religieuze muziek van de voorbije 5 eeuwen. Na de jaarlijkse opluistering van enkele liturgische vieringen, beëindigde Cantagilli 2009 met een radiomis te Melsele op 29 november.
Een volgende aperitiefconcert met als thema ‘Art Ancien & Art Nouveau’ vond plaats op 7 februari 2010. Cantagilli werd toen begeleid op piano, hoorn en fluit. Datzelfde jaar bracht Cantagilli, in samenwerking met koor Melos, ook een kerstconcert met als titel ‘Gloria in Excelsis Deo’.
Op 15, 16 en 22 oktober 2011 werd een Triple concert uitgevoerd in samenwerking met de koren Melos (Melsele) en De BeKooring (Antwerpen) waarin Cantagilli werken van Mendelssohn, Schumann, Dvorak en Rossini voor zijn rekening nam.
In de winter van 2012 nam Cantagilli opnieuw deel aan de provinciale koorwedstrijd met een bevestiging in tweede afdeling als resultaat. Dat zelfde jaar bracht Cantagilli, opnieuw in samenwerking met het koor Melos,  het kerstconcert “Gaudete” onder begeleiding van een barokensemble en met medewerking van een kinderkoor van de academie van Beveren.
In 2013 zong Cantagilli artiestenmissen in de Pius-X kerk te Wilrijk en de Carolus Borromeuskerk te Antwerpen. In het najaar volgde dan nog een concert met uitvoering van het ‘Begräbnisgesang’ van J. Brahms, de ‘Cantique de Jean Racine’ en het ‘Requiem’ van G.Fauré.
2014 bracht een lenteconcert en een nieuw hoogtepunt: 4 concerten met de Carmina Burana van Carl Orff, samen met Melos en Hortus Musicalis uit Leuven. 

 

 
 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?