Agenda

Oirschots gemengd koor

Datum: 03-11-2019 11:30:00
Details:

 

  

Oirschot is een prachtig Brabants dorp tussen Tilburg en Eindhoven. De machtige toren van de St. Petrusbasiliek, over velden en akkers van verre zichtbaar, nodigt velen uit naar het intieme centrum. Ook ons. Ettelijke keren hebben we in die kerk als Oirschots Gemengd Koor uitvoeringen gegeven en missen opgeluisterd. 

In de bijna 65-jarige bestaansgeschiedenis van het koor vormde religieuze koormuziek de hoofdmoot van zijn repertoire: Telemann, Bach, Mozart, Mendelssohn. Maar ook andere genres kwamen dikwijls aan de orde: musical, evergreens, jazz en volksliederen. 

Maarten Koelink is al meer dan 25 jaar de dirigent. Met zijn enthousiasme en muzikaliteit weet hij de ongeveer 40 zangeressen en zangers – van wie velen een meer dan middelbare leeftijd hebben – elke week weer tot betere zangkunst te brengen. 

De werken die we vandaag onder zijn leiding en met Thed van den Aker aan het orgel zingen, staan al langere tijd op ons repertoire, met uitzondering van de Mis ter Ere van de Heilige Franciscus (1950) van de Zwitser Johann Baptist Hilber (1891-1973); die gaan we deze zondag voor het eerst uitvoeren. 

Hilber zelf zegt erover: Deze mis is met opzet kort en eenvoudig gehouden.[ … ] Ze is bedoeld om tijdens de zondagse hoogmis door een kleiner koor uitgevoerd te worden. Ze bevat geen solo’s, wat men hoort is ‘Chor und Gesamtklang’.  Het werk is opgedragen aan Sint Franciscus, Gods Troubadour, die met zijn Zonnelied al het geschapene oproept God te loven.

www.oirschotsgemengdkoor.nl


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?