Agenda

ALLERHEILIGEN - Vocaal & instrumentaal ensemble SCALA VOCALE uit Mechelen o.l.v. Lode Tooten

Datum: 1 december 2019 11:30 tot 25 2024 13:21
Details:

 

Muziek in Mechelen: Scala Vocale 

Het officiële startschot – en eerste feestje – van Scala Vocale volgt op 10 januari 1994. Het nieuwe koor is de opvolger van het ter ziele gegane Chorus Mechliniensis.
Dirigent Lode Tooten  neemt de leiding op zich en streeft van bij het begin naar “eenheid in klankkleur, evenwicht in de stemmen en afwisseling in het repertoire.Het kersverse kamerkoor neemt meteen een hoge vlucht. Op 22 december 1996 prijkt Scala Vocale op de eerste plaats van ‘De Gouden Ster’, een koorwedstrijd voor gevorderde koren in Lommel.
De concerten rijgen zich aan elkaar: kleine én grote projecten zoals het Te Deum van Charpentier, het Stabat Mater van Pergolesi, de Lucaspassie van Telemann en de Messiah van Händel. En dat in de mooiste kerken van Mechelen, zoals de Sint-Pieters-en-Pauluskerk en de Sint-Romboutskathedraal. In de Antwerpse Sint-Carolus Borromeuskerk zingt Scala Vocale twee jaar op rij de Paukenmesse van Haydn in het kader van de jaarlijkse artiestenmis.

Het kerstconcert groeit uit tot een jaarlijkse afspraak. En ook in de paasperiode pakken we altijd uit met een groot project. Daartussen beluister je Scala Vocale tijdens gelegenheidsconcerten in en rond Mechelen. Hou dus zeker de agenda in het oog. Ondertussen vinden almaar meer koorleden de weg naar het repetitielokaal.
Vandaag zijn dat er al meer dan 30. 

Op 16 december 2018 vierde Scala Vocale zijn 25ste verjaardag met een integrale opvoering van Bachs Weihnachtsoratorium  – een indrukwekkend orgelpunt, maar géén slotakkoord. Want Scala Vocale is een koor met een missie: samen streven naar kwaliteit en zo bijdragen aan een bloeiend Mechels muziekleven. Door samen te werken met muzikanten en solisten van topniveau, de lat hoog te leggen én vooral veel plezier te maken. Want dat is de beste garantie op een publiek dat elke keer weer met een glimlach naar huis gaat.

Hoe wordt een verzameling zangers een koor? Dankzij de dirigent. Die smeedt alle stemmen samen tot één klank – degene die hij voor ogen (of oren) heeft.
Dat geldt zeker voor Scala Vocale. Want onze primus inter pares was erbij vanaf het prille begin. Zijn muzikale parcours en artistieke visie zitten in ons DNA.


Lode Tooten: dirigent van Scala Vocale
 

Lode Tooten houd stug vol dat hij een Battelaar is. Toch is Lode net zo Mechels als de Sint-Romboutstoren, een glas Gouden Carolus of … Scala Vocale.Zijn muzikale genen gaan generaties terug. Vader Jef Tooten was al een vaste waarde in het Mechelse muziekleven. Hij zong onder meer bij het Con Amore-koor van Willy Van Innis, waar ook Lode zijn eerste koorervaring opdeed.
Als dirigent blijft Lode zijn lokale leermeesters trouw. Door de jaren heen bracht Scala Vocale geregeld werk van Mechelse componisten zoals Jos Lerinckx, Gaston Feremans, Raymond Schroyens en Willy Van Innis. Lodes eerste instrument was de piano. Daarna volgden – hou je vast – klavecimbel, cello, bugel, saxofoon, slagwerk én beiaard.
Een muzikale duizendpoot dus. Die bovendien moeiteloos switcht tussen genres. Als percussionist ging Lode onder meer aan de slag bij het groot symfonieorkest van BRT-RTB, het orkest van Louis Neefs en andere Vlaamse vedetten, folkgroepen zoals Hydra en Navadat, en de jazzformatie Nine-2-Twelve.
Ook als dirigent zette hij zich aan het hoofd van een waaier van ensembles: van koren en operettegezelschappen tot harmonieën, fanfares en brassbands.

Waar hij tussendoor nog de tijd vindt om muziekantroposofie te doceren, de rol van kerkorganist op te nemen en doedelzak te leren? Daarnaar hebben ook wij het raden. Bij Scala Vocale weten we alleen dat hij elke maandagavond  voor ons staat. En dat we als koor profiteren van zijn rijke muzikale achtergrond. Wat Lode nog het meest typeert? Zijn drang naar altijd dat tikkeltje meer. De noot die nóg iets zuiverder moet. Het programma  dat nóg wat gewaagder mag.
Toegegeven, zo’n dirigent voert zijn koor en muzikanten wel eens naar de rand van de wanhoop. Maar hij leidt hen ook voorbij hun ingebeelde grenzen, naar muzikale glansprestaties.



 
  

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?