Agenda

Muzikaal ensemble ALEGRIA o.l.v. Mannu Wuyts - Koen Maris, orgel

Datum: 8 2019 11:30 tot 19 2024 03:36
Details:

 

Het Muzikaal Ensemble Alegría zag op initiatief van Mannu Wuyts op 17 april 1997 het levenslicht. Wat bescheiden begon met een groepje van vijftien gelijkgezinde zangers is vandaag uitgegroeid tot een volwassen barokensemble van een dertigtal zangers.
Onze koorleden zijn amateurs in de pure zin van het woord: liefhebbers van de barokmuziek die dankzij hun passie de lat steeds hoger leggen. Een zaak is duidelijk: kwaliteit vraagt engagement. Dus is iedereen aanwezig op de wekelijkse repetities. En studeert elke stem de partituren grondig in. En of we iets in de plaats krijgen! Minstens eenmaal per jaar leert een professionele zangcoach ons een toontje hoger zingen. Of een toontje lager, al naargelang.
Naast de vaste kern van koorleden, vullen we soms aan met enkele projectzangers. Vaak is het een opstapje om definitief tot Alegría toe te treden.
Het omgekeerde gebeurt ook. Voor meerkorige projecten versterken we graag andere gezelschappen. In 2015 bijvoorbeeld werkten we mee aan de Messa Brevis van Giovanni Gabrieli.
Op de concerten slaagt Alegría erin om topsolisten aan te trekken. Solisten die al met ons meegewerkt hebben zijn o.a. Jan Van Elsacker, Griet De Geyter, Bart Uvyn, Lieven Termont, Willem Ceuleers, Elke Janssens, Els Van Laethem, Annelies Van Gramberen, Sarah Van Mol, Rob Cuppens, Laurens-Alexander Wyns, Philippe Souvagie, Lieselot De Wilde, Yves Van Handenhove, Astrid Stockman en Jan Caals.
En natuurlijk doen we ook onze naam, Alegría (of Vreugde), alle eer aan! Naast mooie muziek maken we ook veel plezier samen. Op de repetities, maar zeker ook wanneer we er een dag op uit trekken om eens flink door te werken. Op de verjaardag van het gezelschap in april 2017 maakten we er een gezellig feestje van. De organiserende ploeg zorgt behalve voor de catering ook voor de ambiance. Ons middenrif wordt meer dan eens geactiveerd voor een stevig lachsalvo. En zo hoort het ook!

Zin om mee te zingen?

Kom dan eens een kijkje nemen op een van onze repetities. Meer informatie verkrijgt u bij Mannu Wuyts op het nummer 03 353 39 23 of via dirigent@alegria-online.be.

Mannu Wuyts, artistiek leider en dirigent van het ensemble,  begint zijn muzikale ontdekkingstocht op zesjarige leeftijd. Hij kiest eerst voor de piano, daarna ook voor de gitaar. Zijn liefde voor de muziek is geboren.
Op zijn negende krijgt hij de kans om als knaap mee te zingen in het barokkoor Consortium Marsyas. In de twintig jaar die volgen, ontdekt hij een voor een de parels van de barokmuziek: van de Mattheuspassie van Bach en het Requiem van Mozart tot de Messiah van Händel. Op het Festival Van Vlaanderen zingt hij als baritonsolist werken van Bach en Vivaldi.

"Wat is het heerlijk om de mooiste muziek die er bestaat te kunnen uitvoeren.
Goesting, en de zoektocht naar altijd beter, daar begint alles mee."
 

Maar Mannu wil meer. Dirigeren met name. Hij zet zijn eerste stappen als dirigent op zijn zeventiende bij het Jongerenkoor in Wijnegem, waar hij met jonge mensen uiteenlopende muziekgenres brengt. In 1997 richt hij het Muzikaal Ensemble Alegría op. Zijn doel? Liefhebbers van de barokmuziek bij elkaar te brengen. In 2004 neemt hij deel aan een vormingsproject voor dirigenten bij onder meer Ivo Venkov. In 2008 verdiept hij zich als dirigent in barokcantates bij Michael Scheck.
Muziek maken neemt Mannu ook echt letterlijk. Vanaf 2003 volgt hij een beroepsopleiding in de muziekinstrumentenbouw. Hij bouwt een viola da gamba en een spinet (familie van de klavecimbel) naar een instrument uit 1767 van J. H. Silbermann. Later ontwerpt en bouwt hij een eigen kistorgel, geïnspireerd op barokke voorbeelden. Zijn spinet en zijn kistorgel  krijgen bij Alegría  een plaats op het concertpodium, als continuo-instrument.

 

       

Koen Maris (Zwijndrecht) zette zijn eerste stappen in de wereld van de muziek in het thuismilieu en de muziekacademie van Beveren-Waas. In 2011 behaalde hij zijn masterdiploma orgel in de klas van Joris Verdin aan de Artesis Hogeschool, Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Aan dezelfde hogeschool behaalde hij in 2016 het postgraduaat kinder- en jeugdkoordirectie in de klas van Marleen De Boo.

Sinds juli 2014 is hij aangesteld als organist van de Sint-Antoniusparochie in Brasschaat. In deze functie streeft hij naar goed geregelde kerkmuziek. Daarnaast is Koen leraar notenleer, samenzang en klavier aan de kunstacademie van Beveren-Waas.

In zijn vrije tijd organiseert hij orgelconcerten in de Sint-Antoniuskerk van Brasschaat. Koen zingt ook in kamerkoor Terpander uit Sint-Niklaas, een koor dat bestaat uit leerkrachten van het DKO. Koen is getrouwd met Griet en samen hebben ze twee dochtertjes, Fien en Noor.

 

 

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?