Agenda

Ensemble CANNAMELLA - Aline Hopchet, blokfluiten - Sofie Vanherle, organetto & clavisymbalum

Datum: 1 2019 11:30 tot 23 2024 00:05
Details:

Aline Hopchet : www.alinehopchet.com

Aline Hopchet studeerde blokfluit bij Bart Spanhove en Marion Verbruggen en barokhobo bij Ku Ebbinge en Marcel Ponseele. Daarnaast specialiseerde zij zich in het bespelen van schalmei, pommer en kleine dulcianen. In 2004 richtte ze haar eigen ensemble Cannamella op dat vooral concerteert op het minder bekende repertoire uit de 15de tot 18de eeuw. Uit haar passie voor de Franse flageolet ontstond het ensemble Les Pantalons, een ensemble dat bal- en salonmuziek speelt op historische instrumenten uit de 19de eeuw.

Sinds 2000 is ze gids in het muziekinstrumentenmuseum (MIM) te Brussel. Daarnaast wordt ze regelmatig gevraagd om lezingen en workshops te geven. Al deze activiteiten zijn een drijfveer voor haar onderzoek naar de iconografie, het repertorium en het gebruik van historische instrumenten.

Aline is leerkracht blokfluit en oude muziek aan de kunstacademie van Lokeren en geeft les in blokfluit en historische dubbel-rietbladinstrumenten aan de muziekacademie van Woluwe-Saint-Lambert. Haar studenten inspireerden haar om een methode te schrijven voor de schalmei (deel 1 + 2), uitgegeven in 4 talen (FR/NL - Uitgeverij Kreastion, DU/ENG - Cornetto Verlag).

Sofie Vanherle

Sofie Vanherle studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles. Ze behaalde er onder andere Eerste Prijzen piano, kamermuziek, muziekgeschiedenis, en geschreven en praktische harmonie, een Hoger Diploma en een Meestergraad klavecimbel, en een Master Schriftuur.

In 2015 maakte ze kennis met het portatief orgel en het middeleeuws clavisymbalum. Via masterclasses exploreert ze sindsdien ook het allervroegste repertoire voor klavier.

Sedert 2005 is Sofie Vanherle verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, eerst als klavecinist begeleider en vervolgens als docent harmonie en onderzoeker. Daarnaast geeft ze ook les aan de academies van Tielt en Wemmel, en is ze af en toe actief als freelance klavierspeler in repertoire dat strekt van de Ars Antiqua en Ars Nova tot Gerschwin en Piazzolla.

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?