Agenda

PINKSTEREN - Koninklijk gemengd zangkoor DIE CIERLYCKE - Annelies Van Gramberen - Lieve Mertens - Govaert Haché en Dries De Crom - Albina Skvirskaya, orgel - Algem.leiding Tom Johnson

Datum: 27 2012 11:30 tot 27 2024 17:54
Details:

‘Die Cierlycke’ werd opgericht op 6 december 1951 als “Davidsfonds-koor Mortsel”, na eerst een ‘Peter Benoit’  huldeconcert te hebben georganiseerd naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van zijn overlijden. Hiervoor werd beroep gedaan op “gelegenheidszangers”  die gerekruteerd werden uit diverse Mortselse verenigingen.
Reeds in het eerste jaar van zijn bestaan bracht het koor de cantate “Gedachtenis” van Renaat Veremans, op tekst van Karel Vertommen. Deze cantate werd gecomponeerd ter herdenking van de slachtoffers van het bombardement op Mortsel op 5 april 1943. Het “Davidsfonds-koor ” verwierf al snel een plaatsje in het Antwerpse muziekleven door deel te nemen aan diverse provinciale tornooien en door het opluisteren van gelegenheidsmissen.

Gaandeweg kreeg het koor een eigen identiteit.  Sinds 1964 trad het naar buiten onder de naam “Die Cierlycke”. Het ledenaantal groeide, en er werd dan ook niet geaarzeld grote repertoire stukken te programmeren, waaronder de vier  “Passionen” van Georg Philippe Telemann.
Op 23 april 1986 werd het koor getroffen door het al te voortijdig overlijden van haar stichter-voorzitter Jef Mortelmans. Zijn broer Lode nam de fakkel over, en is tot op heden nog altijd de drijvende kracht achter ‘zijn’ koor.
Avondvullende concerten volgden elkaar op met werken van Mozart, Mendelssohn-Bartholdy, Poulenc en Orff. De Carmina Burana van Orff werd met het orkest Demer en Laak, en de koren Pro Arte (Lummen) en Amabile (Neerpelt) meermaals uitgevoerd, onder meer tijdens het Internationaal Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.
Ter gelegenheid van het 62-jarig bestaan van de Sint-Theresiakerk te Antwerpen-Berchem , de thuishaven van de paters Karmelieten, voerde ‘Die Cierlycke’ in 1999 Händels “Karmelietenvespers” uit.
Op 30 november 2001 – het koor vierde dan zijn 50-jarig jubileum - werden werken uitgevoerd van John Rutter.  Tevens bracht ‘Die Cierlycke’  die avond, in première voor België,  “Zdravitsa” van Sergei Prokofjev.
Met het oratorium “Die Jahreszeiten” van Haydn, trok die Cierlycke opnieuw rond: nl.naar de Sint-Theresiakerk te Berchem, de Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal te Brussel en de Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.  Het werd een fijne samenwerking met het Lierse orkest La Passione.
Een volgend hoogtepunt werd in 2008 gerealiseerd met de uitvoering van het Gloria van Vivaldi en de Missa Pastoralis Bohemica van Ryba, in samenwerking met het orkest Vivarte uit Lier. Dit programma wordt op 10 december 2011 hernomen in de Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.
Ook in het buitenland werd er opgetreden: Adventsgezangen in enkele kerken in Wenen, en in 2009 verzorgden we de Allerheiligenviering in de kerk van Dorf Tirol (Meran) in Zuid-Tirol.

Op vrijdag, 25 november a.s. viert “Die Cierlycke” haar diamanten jubileum met een concert in de Sint-Theresiakerk te Berchem met op het programma het Te Deum van Charpentier, en de Ode for St Cecila’s Day van Händel. Dit wordt een productie in samenwerking met het Davidsfonds Mortsel die dan haar eeuwfeest viert.

http://www.diecierlycke.be/en/

 

ARTIESTENMIS
SINT CAROLUS BORROMEUSKERK

PINKSTEREN

Zondag, 27 mei 2012 om 11:30 uur
met welwillende medewerking van

Koninklijk gemengd zangkoor  ‘Die Cierlycke’
Strijkersensemble
Solisten: Annelies Van Gramberen & Lieve Mertens
Govaert Haché en Dries De Crom
Albina Skvirskaya, orgel
Algem.leiding Tom Johnson
 

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Prelude in d-moll                                      J.S. Bach

KYRIË & GLORIA
Missa Brevis in G                                 W.A. Mozart

CREDO
Missa Brevis in G                                 W.A. Mozart

TIJDENS DE OFFERANDE
Cantique de Jean Racine                         G. Fauré

SANCTUS & BENEDICTUS
Missa Brevis in G                                 W.A. Mozart

AGNUS DEI
Missa Brevis in G                                 W.A. Mozart

TIJDENS DE COMMUNIE
Freut euch alle                                         J.S. Bach

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Praise the Lord                                   G.F. Haendel

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?