Agenda

Willem Ceuleers, orgel - Patrick Denecker, fluit - i.s.m. Calcant vzw

Datum: 26-05-2019 11:30:00
Details:

Willem Ceuleers 21 juni 1962: geboren te Watermaal-Bosvoorde

Studies
1970-1978: studies aan de Muziekacademie van Deurne, waaronder klarinet bij Freddy Arteel en piano bij Jean Spanoghe
1978-1980: studies aan het Rijksinstituut voor kunst-secundair onderwijs (RIKSO) te Antwerpen; waaronder klarinet bij Nestor Janssens, harmonie bij Marcel Onsia en notenleer, uitlopend op een 1ste prijs in 1980 bij Jules Van Hoek. Tegelijkertijd studies aan de Rijksacademie van Antwerpen: blokfluit bij Krista Denis.
1980-1985: studies aan Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen, waaronder aanvankelijk blokfluit bij Koen Dieltiens en Baldrick Deerenberg (1ste prijs in 1984), harmonie bij Emmanuel Geeurickx (1ste prijs in 1981), contrapunt bij Nini Bultereys (2de prijs in 1983) en vanaf 1983 orgel bij Stanislas Deriemaeker. 
tegelijkertijd studies aan het Stedelijk Conservatorium te Mechelen zang bij Annafield Walker (assistente van Lucienne Van Dyck), aan de Rijksmuziekacademie te Antwerpen orgel bij Luk Bastiaens en aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen beiaard bij Jo Haezen.
1985-1988: studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waaronder orgel bij Herman Verschraegen (1ste prijs in 1988), zang bij Jan Caals (assistent van Louis Devos) en praktische harmonie bij Kristiaan Van Ingelgem (1ste prijs in 1987).
1988-1992: studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen: zang bij Liane Jespers en klavecimbel bij Jos van Immerseel.Midden jaren 1990: studies aan jeugdmuziekschool Ward de Beer: cello bij Ingrid Switsers en Caroline Courtois.

Lespraktijk

1980-1993: allerlei kortere en langere tijdelijke lesopdrachten in de muziekscholen van Buggenhout (notenleer, harmonie, piano, pianobegeleiding), Jette (blokfluit), Essen (blokfluit), Wuustwezel (blokfluit), Antwerpen (rijksacademie, blokfluit), Grimbergen (blokfluit, samenspel, orgel), Antwerpen (jeugdmuziekschool Ward de Beer: blokfluit, samenspel, harmonie, klavecimbel, clavichord, orgel) en Borgerhout (jeugdmuziekschool Waelrant: blokfluit, orgel).
1991-1993: verschillende stages in Albi (klavecimbel, kamermuziek). 2014: interim klavecimbel, Wijnegem
sedert 2012: guest scholar fugue and musical analysis aan de universiteit van Oregon te Eugene (USA)

Kerkelijke benoemingen

 • * tussen 1978 en 1992 achtereenvolgens hulporganist in de Van Montfortkerk te Deurne, de Sint-Norbertuskerk te Antwerpen, organist in de Christusgemeente te Antwerpen, in de Sint-Lambertuskerk in Sint-Lambrechts-Woluwe en wederom de Christusgemeente te Antwerpen.
 • * 1992-2006: titularis-organist in de Sint-Catharinakerk te Sinaai.
 • * 1997-1999: kapelmeester van de Sint-Carolus-Borromeuskerk te Antwerpen.
 • * 2002-2004: kapelmeester van de Sint-Michiel- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel.
 • * 2004-2006: adviseur bij de bouw van het nieuwe Nagelsorgel voor de Christusgemeente te Antwerpen.
 • * 2006-2017: dekanaal organist te Laken: titularis-organist in Sint-Lambertus, organist in Sint-Clara en assistent in Onze-Lieve-Vrouw. Sedert 2017: titularis-organist en scriba van de Sint-Lambertuskerk
 • * in 2010 tijdelijk organist and director of music in de Saint Boniface Anglican Church te Antwerpen
 • * 2011-2012, in cumul met Laken, organist van de protestantse kerk aan de Lange Winkelstraat te Antwerpen

Concertpraktijk

 • * 1976-1979: baszanger bij Pratum Musicum o.l.v. Marcel Onsia.
 • * begin jaren 1980: baszanger bij Kwadrofoon.
 • * 1981-1987: baszanger bij Currende o.l.v. Erik Van Nevel.
 • * 1990 tot 2010: baszanger, organist en klavicinist bij het Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel.
 • * 1998 tot 2017: baszanger bij de Josquin Capella o.l.v. Meinof Brüser.
 • * Ondertussen talloze passages bij La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken, Il Fondamento o.l.v. Paul Dombrecht, Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel, de Rheinische Kantorei o.l.v. Hermann Max, e.a.
 • * december 2000: oprichting van het Antwerps Collegium Musicum, samen met ds. Dick Wursten.
 • * 2001-2004: 1ste klarinet solo van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia te Sinaai o.l.v. Marc Van Wolvelaer.
 • * 2006: vorming van een duo viool-piano met violist Pierre Roland / samenwerking met de Association Maurice Guillaume.
 • * Sedert 2008 1ste klarinet in de harmonie van Schilde ‘Takjes worden boomen’
 • * 2009: Oprichting ′domodiVino′
 • * 2001-2004: 1ste klarinet-solo bij de koninklijke harmonie 'Sint-Cecilia' te Sinaai
 • * 2008-2016: aanvankelijk 1ste klarinet-solo, daarna baritonsax bij koninklijke harmonie 'Takjes worden Boomen' te Schilde
 • * 2011-2014: klarinet bij de koninklijke harmonie 'de Scheldezonen' te Hoboken
 • * sedert 2014: 1ste klarinet-solo bij de koninklijke harmonie 'De Verbroedering' te Wommelgem
 • * sedert 2016: sopraansax bij harmonie 'de Verenigde Vrije Vrienden' te Schilde
 • * sedert 2017: kleine klarinet bij de koninklijke harmonie 'Sint-Bavo' te Wilrijk
 • * sedert 2017: dirigent van het koninklijke gemengd vokaal ensemble 'Die Cierlycke' te Morstel.
 • * Sedert ongeveer 1990 een jaarlijkse serie orgelconcerten, eerst in Antwerpen, later in Sinaai en heden in Laken. 2003 de integrale uitvoering van de orgelwerken van Charles-Marie Widor in Sinaai en Sint-Niklaas.
 • * Medewerking aan 10-tallen radio-, TV- en CD-opnames.

Composities

Willem Ceuleers mag zich verheugen in een stijgende belangstelling voor zijn bijna 900 composities (stand september 2017) en kreeg reeds opdrachten binnen van het Nederlands Kamerkoor, het Huelgas-ensemble, VRT Klara, de stad Sint-Niklaas, het Egidiuskwartet, de protestantse Christusgemeente te Antwerpen, Vokaal Ensemble Polyfoon, de Amerikaanse bas Joel Frederiksen, ensemble Cinquecento, de universiteit van Oregon te Eugene (USA), het Festival van Vlaanderen, de protestantse cultuurvereniging Procant, de koinklijke harmonie 'De Verbroedering' te Wommelgem, naast vele privé-opdrachten. Een groot deel van zijn werk heeft een religieuze achtergrond. Hij bedient zich hierin van ‘oude’ stijlen.

CD-opnames van eigen werk

* Verschillende CD-opnames van zijn koorwerken werden o.a. gerealiseerd door het Brusselse kathedraalkoor en het Huelgas-Ensemble.
* Sedert 2010 maakt Ceuleers een serie CD-opnames van zijn eigen klaviercomposities. Elf volumes met orgelwerken verschenen reeds en een dubbelaar met klavecimbelwerken (stand september 2017).

  

Patrick Denecker is een Belgische blokfluitist die zich vooral bezighoudt met het uitvoeren en onderzoeken van oude muziekpartituren.
Als blokfluitspeler komt hij vanzelfsprekend terecht in de wereld van de zogenaamde ‘historische’ muziekuitvoering maar volgens hem moet dit zich niet beperken tot bvb. renaissance of barok.

” ‘Oud’ of ‘historisch’ zijn zeer relatieve begrippen. Voor dieren die een levensverwachting hebben van pakweg 5 jaar zal 4 jaar waarschijnlijk stokoud zijn. Mensen die een object moeten inschatten op ouderdom zullen dit vergelijken met hun eigen leeftijd of een gebeurtenis of feit in de geschiedenis om gevoelsmatig te oordelen of iets oud is of niet. 

Bij iets vluchtig als muziek ligt dit anders. Als een oude partituur tot klinken wordt gebracht kan men dan spreken van oude kunst? Neen, want ze klinkt nu.
Daarom moeten we steeds proberen te achterhalen hoe een compositie bij de creatie geklonken heeft en in welke omstandigheden. Die zoektocht is boeiend en leidt tot verrassende resultaten en zal steeds van persoon tot persoon en van moment tot moment verschillend zijn.
Ook muziek van vorige eeuw kan men op deze wijze benaderen om zo dichter bij de componist te komen.”

In de mate van het mogelijke maakt hij gebruik van de meest passende instrumenten voor de gekozen muziek. Hij tracht op die manier zich beter in te leven in de wereld waarin de composities ontstaan zijn. Met dit in gedachten blijft muziek ook een creatie van het moment zelf, zonder te moeten inboeten op inventie en fantasie.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?