Agenda

Jeugdorkest Perusica uit Edegem

Datum: 12-05-2019 11:30:00
Details:

 

 

Het geëngageerde jongerenorkest Perusica steunt op een lange muzikale traditie. Wat ooit begon als koor met begeleidingsgroep kende een nieuwe start toen Rudy Schotte 22 jaar geleden als muziekleraar op het OLVE-college in Edegem begon. Hij startte een schoolorkest met de allerjongste leerlingen van de school. Het is dankzij zijn enthousiaste inzet dat het musicerende groepje evolueerde tot een bruisend orkest, het OLVE-orkest. De groep jonge, enthousiaste muzikanten concerteerde niet alleen in eigen land maar ook tot ver buiten de landsgrenzen. De concertreizen leidden onder andere naar Frankrijk, Nederland en Duitsland, de Verenigde Staten en Peru.

Sinds september 2008 gaat het orkest door het leven als ‘Sociaal geëngageerd jongerenorkest Perusica’ of kortweg ‘Perusica’: een samentrekking van Peru en musica die niet enkel de grenzenloze kracht van muziek symboliseert, maar vooral de sterke band tussen het muzikale en sociale project van de vereniging extra in de verf zet. Al tijdens de eerste concertreis naar Peru in 2000 –later volgden Peru 2002, Peru 2004, Peru 2008 en Peru 2012– waren de muzikanten erg onder de indruk van de enorme tegenstellingen tussen rijk en arm in het Zuid-Amerikaanse land. Met de vier sleutelwoorden doorzettingsvermogen, enthousiasme, inzet en (een flinke dosis) lef zetten de orkestleden zich sindsdien in voor hun Peruviaanse leeftijdsgenootjes die het minder goed hebben. Meer nog dan 'enkel' een orkest is Perusica zo een levendig project waar vriendschap, solidariteit, engagement en culturele uitwisseling centraal staan. Iedere vrijdagavond wordt er gerepeteerd, maar daar blijft het niet bij: meer dan eens per jaar trekt het hele orkest op weekend om elkaar beter te leren kennen, samen plezier te maken en –hoe kan het ook anders- te concerteren, steeds met de Peruviaanse leeftijdsgenoten in het achterhoofd.

Het Peruproject van de orkestleden verliep in het begin erg intuïtief: het orkest begon met het inzamelen van kledij, speelgoed en medisch materiaal om naar Peru te verschepen en enkele vrijwilligers verbleven een aantal weken in Peru om intensief mee te leven in verschillende tehuizen en scholen. Eens terug in België werd een aparte hulporganisatie opgericht om de caritatieve acties van het orkest meer gestructureerd te kunnen organiseren. Later smolt deze Fundacion para la niñez del Peru samen met het OLVE-orkest in de vzw Perusica.

Bij de concertreis naar Peru in 2008 had het orkest extra aandacht voor het werk van Edificando Futuro, een onafhankelijke Peruviaanse organisatie die ernaar streeft de armere bevolking te helpen waar mogelijk. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de sociale ondersteuning en zelfredzaamheid van jonge gezinnen en het creëren van onderwijskansen. Een nauwe samenwerking tussen dit Edificando Futuro en het jongerenorkest is de sleutel tot succes voor een duurzaam totaalproject, waar de focus niet enkel ligt op materiële hulp, maar vooral op sociale ondersteuning en interculturele uitwisseling.

Het is in dat kader dat Perusica haar Perusical “Van de kakkerlak die de zon wilde uitblazen” uitwerkte in 2011. Zonder belerend of schools te willen overkomen wilden de jongeren met deze eigen geschreven musical een interculturele uitwisseling op poten zetten die Peruviaanse en Belgische jongeren inspireert voor en over het leven. Onder het motto “schoenmaker blijf bij je leest” (of in muziekkringen ook wel “muzikanten blijf achter je pupiter”) gelooft Perusica immers dat ze enkel goed kan uitdragen waar ze zelf bezeten van is: dat muziek maken meer is dan nootjes spelen, maar eerder een levenshouding waarin mensen echt dicht tot elkaar kunnen groeien. De Vlaamse voorstellingen van de Perusical vonden plaats in Leuven, Mortsel, Gent en Antwerpen in het najaar van 2011 en kenden erg veel succes.

In de paasvakantie van 2012 had Perusica graag haar grote droom gerealiseerd om met dezelfde voorstelling naar Peru te trekken en daar een hertaalde versie van de musical te kunnen brengen met een lokale beroemdheid en een gemengde groep van Belgische en Peruviaanse jongeren. De uitvoeringen zouden plaatsvinden in de allerarmste Peruviaanse sloppenwijken. Helaas geraakte de broodnodige subsidiëring hiervoor niet tijdig rond. De groep trok dan maar noodgedwongen met haar traditionele programma naar haar favoriete Zuid-Amerikaanse land en probeerde met beperktere middelen toch betekenisvol te kunnen zijn voor de plaatselijke bevolking.

Toch geeft Perusica haar grote droom niet op! In aanloop naar de musical startte Perusica immers een muziekinitiatie op in een buitenwijk van Lima. Onder leiding van een professioneel geschoolde monitor werkt een groep kinderen rond taal, expressie en zang. Op die manier krijgen ook de allerarmste kinderen uit de sloppenwijk de kans om op een speelse manier in contact te komen met cultuur. 

In juli 2017 trekt Perusica met haar muzikanten naar Peru om deze interculturele uitwisseling te laten plaatsvinden. Op het thuisfront bouwt het jongerenorkest met een hernieuwde groep jonge muzikanten en een berg enthousiasme verder om dit alles te kunnen realiseren.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?