Agenda

Iris Eysermans, orgel

Datum: 11-11-2018 11:30:00
Details:

 

 

Iris Eysermans (Lier, °1982) is professioneel musicus.
Ze studeerde af als organist aan de conservatoria van Antwerpen bij Joris Verdin en Rotterdam (NL) bij Bas de Vroome. Ze volgde tevens analyse en schriftuur als hoofdvak.

Iris’ haar grootste passie gaat naar de oude muziek: de middeleeuwen en de renaissance, maar ook nieuwe muziek (onder andere grafische partituren) behoort tot haar uitvoeringspraktijk. 
Repertoire en improvisatie gaan gaan dan ook hand in hand.
Iris gaf reeds verschillende concerten op diverse orgelfestivals en concertreeksen in binnen- en buitenland.

Naast het historische orgel bespeelt ze ook het portatief: dit is het eerste type orgel ontstaan in de Middeleeuwen.
In 2017 geeft ze de opdracht aan Stefan Keppler (Zuid-Duitsland) voor de bouw van een portatief. Dit resulteert in een prachtig instrument in laat-middeleeuwse stijl.

Momenteel specialiseert ze zich in organetto aan het conservatorium te Brussel bij Guillermo Pérez.

Iris heeft een grote passie voor het gregoriaans. Zij studeert haar tweede jaar aan het “Centrum gregoriaans” te Drongen. Haar stem leent zich zeer goed voor dit repertoire en daarom verwerkt ze ook graag fragmenten uit het gregoriaans in haar concerten voor orgel. Samen met organiste Marie-Noëlle Bette vormt ze het duo “64-Feet”. 64-Feet vertaalt de vroegste klaviermuziek naar een hedendaags klankbeeld. Maar ook omgekeerd: in contrast met de eeuwenoude muziek interpreteert 64-Feet composities uit de hedendaagse muziek. 64-Feet heeft een bijzonder geraffineerd klankenpalet gecreëerd door naast het groot orgel ook gebruik te maken van een grote diversiteit aan instrumenten: Korg synthesizer R3, stem, Rossignol-portatief (Pels-D’Hondt), tape, melodica, orgelpijpen, portatief.
64-Feet neemt in 2104 een eerste cd op bij ChampdAction recordings. Deze opname kreeg verschillende lovende recensies.  

Iris is als lerares orgel, klavierklas en begeleidingspraktijk verbonden aan de Kunstfabriek in Duffel en de muziekacademie te Heist-op-den-Berg.  

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?