Agenda

Vessela Dyakova, orgel i.s.m. Calcant vzw

Datum: 26-08-2018 11:30:00
Details:

Vessela Dyakova werd geboren in Bulgarije en studeerde aan de Nationale Academie “Pancho Vladiguerov” van Sofia. Zij volgde piano bij
Prof. Nikolai Evrov, die zelf leerling was van prof. L. Encheva en prof. H. Neughaus. Ze werd meester in de muziek voor piano, theorie en pedagogie.
Later volgde zij meestercursussen aan de conservatoria van St.Petersburg, Praag en Weimar bij prof. G. Halfin, prof. Ivan Moravec en prof. J. Halmush.
Vessela Dyakova is vooral bekend als pianiste. 
Ze gaf recitals en concerten in zowat alle Europese landen en ook in België verzorgde ze recitals in Vlaamse en Waalse steden.
Als pianiste getuigt ze van veel talent in haar recitals met werken uit  de Russische literatuur waaronder vooral Prokofiev en Tsjaikowski, ook
Vlaamse componisten sieren haar repertorium. Haar eerste CD (1997) was gewijd aan de Jaargetijden en het Kinderalbum van P. Tsjaikovski. 

Haar Schubert  CD gewijd aan de impromptus van Franz Schubert ontstond na vele jaren omgang met de werken van haar lievelingscomponist.

Op latere leeftijd studeerde ze orgel aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent en aan het Lemmensinstituut te Leuven.
Als organist verdiept ze zich in de romantische literatuur waarbij Felix Mendelssohn, César Franck en Flor Peeters haar voorkeur wegdragen.
Kenmerkend voor haar gevulde loopbaan zijn haar veelvuldige activiteiten zowel als concertpianist, organist, pedagoog en dirigent.

Zij doceerde aan de Hogeschool Gent, campus lerarenopleiding.

Ze geeft les aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Dendermonde.
Ze is organiste aan de St.-Annakerk te Lokeren


     


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?