Agenda

E. H. Marc Dierickx 80 jaar - Vocaal ensemble Cantando o.l.v. Luc Anthonis

Datum: 17-06-2018 11:30:00
Details:

 

Dirigent Luc Anthonis kiest zijn zangers, sinds de oprichting van het koor, na een stemtest, niet louter in functie van de individuele kwaliteiten, maar ook in functie van de groep. Zo ontwikkelt het koor de homogene koorklank die het keurmerk van Cantando is geworden. Het koor telt 35 leden.

Vocaal ensemble Cantando wil grotere muziekwerken en liederen brengen uit alle stijlperiodes en genres. Op het programma staan zowel a capella-muziek als werken met piano-, orgel- of orkestbegeleiding.

De klemtoon van het repertoire van Cantando ligt op hedendaagse koormuziek. Voorbeelden zijn het “Magnificat” van Arvo Pärt en dat van Vic Nees, de “Missa Brevis” van Knut Nystedt of de “Missa in deo salutare meo” van Pekka Kostiainen. Vlaamse componisten spelen een voorname rol op de repertoirelijst, zoals blijkt uit de creaties van  “Ballet For Voices” van Rudi Tas (2002) en “Sounds of Earth” van Erika Budai (2003), die speciaal opgedragen worden aan Cantando.
In 2004 brengt Cantando de Vlaamse creatie van de “Neusser Messe” van Vic Nees en in 2007 creëert het
koor “Trois Complaintes” op tekst van Liliane Wouters van dezelfde componist. N.a.v het 20-jarig bestaan vraagt Cantando aan Frank Agsteribbe een werk te schrijven voor koor en orkest. De creatie van dit “Stabat Mater” vindt plaats in november 2009.

Na zijn humaniora volgt Luc Anthonis muziekstudies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en behaalt Eerste prijzen voor notenleer, dwarsfluit, kamermuziek, harmonie en koordirectie evenals pedagogische diploma's voor dwarsfluit, samenspel en kamermuziek.
Hij vervolmaakt zich in koordirectie bij oa. Jan Eelkema, Michael Scheck, Juliaan Wilmots, Roger Leens, Eric Ericson, Simon Halsey, Peter Erdey en anderen.

Vanaf 1982 werkte hij als leraar dwarsfluit, samenspel en instrumentaal ensemble aan de Muziekacademies te Ekeren en Berchem.
Op dit ogenblik is hij dirigent van het “Symfonisch Ensemble Ekeren” (SEE).
In 1980 neemt Luc de leiding van het Jeugdkoor Cantilene over van stichter en bezieler van de C-Koren Jozef Cleymans. In 1989 sticht hij het Vocaal Ensemble Cantando waarmee hij op nationale en internationale wedstrijden prijzen behaalt.

In 2000 behaalt Luc Anthonis zijn meestergraad koordirectie te Antwerpen. In juli 2002 dirigeert hij samen met Kaspars Putnins (Letland) het AGEC Eurochor in Brugge. Hij wordt regelmatig gevraagd te werken met het Vlaams Radio Koor. Ook in het buitenland wordt Luc gevraagd als dirigent en cursusleider: onder andere op de Chor- und Stimmbildungswoche in Burgeis, Italië (Zuid-Tirol) en op de dirigentencursus te Bludenz
(Oostenrijk).
Sinds september 2007 is hij docent koordirectie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen.
Luc Anthonis wordt regelmatig gevraagd als jurylid bij diverse nationale en internationale koorwedstrijden.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?