Agenda

Ria Van Bortel, sopraan - Anne Van Reeth, mezzo-sopraan - Nicole De Paepe, piano

Datum: 22-04-2018 11:30:00
Details:

werd geboren te Antwerpen op 11 juli 1958. Ze voelde zich sterk aangetrokken door de muzikale bezigheden van haar vader en haar grootmoeder, waardoor zij op 8-jarige leeftijd haar muziekopleiding start te Borgerhout. Zo behaalt ze o.a. in 1974 een onderscheiding op de Gunther-wedstrijd te Brussel, in 1977 graad uitmundendheid met toekenning van de regeringsmedaille te Borgerhout.
Op 14-jarige leeftijd werd ze aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen toegelaten waar ze haar muziekopleiding vervolgt. In 1979, op 21 jarige leeftijd, wordt ze er docent praktische harmonie tot 1993. Als moeder van 3 kinderen combineert ze haar carrière als freelance pianiste en componiste.
Sinds 2007 tot heden is Nicole De Paepe vaste pianistbegeleidster van het Philharmonisch koor, Koninklijk gemengd koor Alma Musica, Don Boscokoor, Camerata Vocale, kamerkoor Shilana en ze werkt regelmatig met de koren Sanseveria te Duffel.
Ze legt zich meer toe op het creëren van eigen composities die ze zelf vertolkt ingevarieerde solorecitals zoals het programma “Legato” en neemt de artistieke leiding voor verschillende programma’s in samenwerking met andere muzikant solisten zoals“het vlaams kunstlied ter ere van Lodewijk Mortelmans”, “operette, lied en belcanto programma”, concertmissen, een combinatie van klassiek, variété en evergreens, e.a.
Haar composities situeren zich tussen klassiek en lichter genre, er schuilt steeds een duidelijk herkenbaar gevoel, thema of verhaal achter dat je persoonlijk meesleept in een wereld vol emoties. Hedendaagse elementen gaan hier onopvallend samen met vloeiende harmonische melodieën. Maar zoals ze zelf steeds zegt: “wat zegt een biografie, muziek moet je beluisteren”.
Enkele werken van haar zijn te beluisteren op You tube en bekijk zeker ook haar website :    <www.nicoledepaepe.be>

Anne Van Reeth - mezzo sopraan/alt, zong reeds op jonge leeftijd in een jeugdkoor. Zij behaalde het diploma notenleer aan de Gemeentelijke Muziekacademie in Boom en volgde er ook een piano opleiding.

De passie van het zingen bleef zinderen en in 2003 behaalde zij het diploma zang en vocaal ensemble met grootste onderscheiding aan de Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs te Antwerpen bij Solange Collard. Op haar programma stond Nana de Sevilla van M. Garcia Lorca; Traüme van R. Wagner; liederen uit opus 12 van A. Webern; een Aria uit Paulus van F. Mendelssohn en Air des lettres, een scene uit Werther van J. Massenet.
Met de rol van de third knitter in ‘a game of change’ van S. Barab zong ze haareindexamen vocaal ensemble.
Van 1987 tot 2013 zong zij bij het Philharmonisch Koor van Antwerpen waar zij ook als soliste meermaals haar medewerking verleende, o.a. de Krönungsmesse van W. A. Mozart.
Zij trad op in producties van de zangklas van Solange Collard in het EWT-theater inDeurne en in operettes te Dilbeek en Geraardsbergen, o.a. als Gravin Kokosov in ‘De Graaf van Luxemburg’ van Franz Lehár.
Zij is een graag geziene soliste bij het koor Camerata Vocale o.l.v. Maria Michel bij wie zij nog stemvorming en techniek volgt.
Zij voelt zich thuis in verschillende thema’s zoals Schubertiades, Nederlands en Frans repertoire, Barok -, Wiener- en Kerstconcerten...
Zij wordt geregeld gevraagd voor het opluisteren van vieringen, zowel kerkelijk als profaan. Zij trad op met solisten in het Antwerpse o.a. met pianiste Nicole De Paepe, violist Hans Van Kerkhoven, sopranen Anne Cambier en Cristel De Meulder.
Tot in 2016 was zij vormgever bij het weekblad Libelle.

Ria Van Bortel - sopraan, studeerde notenleer en gitaar aan de Gemeentelijke Muziekacademie te Merksem.De zangmicrobe kreeg ze te pakken toen ze lid werd van het koor Helicon en ze startte een zangopleiding aan de Muziekacademie te Antwerpen. Hier behaalde ze het getuigschrift hogere graad zang en vocaal ensemble in de klas van Solange Collard. Liederen van Franz Schubert, Robert Schumann, George Bizet enaria’s uit Othello (Desdemona – Verdi) en Der Freischütz (Agatha – Weber) stonden o.a. op haar programma.

Later volgde ze zangles bij Arnaud Dufrasne en lyrische kunsten bij Christiane Lemaître en André Grégoire. Scenes uit Logengrin (Elsa – Wagner), Die Zauberflöte (Pamina – Mozart), Dido en Aeneas (Dido – Purcell), The medium (Monica - Menotti) ... behoorden o.a. tothet repertoire.
Ze was een enthousiaste medewerkster aan de producties van de zangklas van Solange Collard in het EWT-theater te Deurne. In de operette voorstellingen van de Bietjes in het Westrand cultuurcentrum te Dilbeek verleende ze haar medewerking als koorlid en als soliste in de rol van zigeunerin Manja (Gräfin Mariza – Kalman).
In regie van Arnaud Dufrasne zong ze in 2016 de rol van “Madame Lidoine” in “Dialogues des Carmélites” van Francis Poulenc.
Als koorzanger nam ze regelmatig deel aan projecten van het Vocaal collectief o.l.v Jaak Gregoor.
Momenteel zingt ze bij het Philharmonisch koor van Antwerpen en gaat met plezier in op de vraag om vieringen op te luisteren.
Naast haar beroepsleven in de IT-sector, neemt zingen een belangrijke plaats in !

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?