Agenda

Barokensemble VENTI MUSICALI o.l.v. Ad van Sleuwen

Datum: 15 2018 11:30 tot 30 2024 01:58
Details:

We zijn een jong (in 2016 opgericht) barokensemble uit Noord-Brabant. We zijn alle vier professioneel opgeleid (conservatorium Tilburg), maar niet (meer) full-time werkzaam in de muziekwereld. Vandaar dat we ons met fris elan gestort hebben om barokmuziek ten gehore te brengen op de plek waar het volgens ons thuishoort: kleine, oude kerkjes voor een beperkt publiek van liefhebbers.

Willemijn Van Baar fluit & traverso, is op haar 16de fluit gaan studeren aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, dat ze in 1988 cum laude afsloot.
Inmiddels studeerde ze verder bij de beroemde fluitist Wolfgang Schulz in Wenen, gefinancierd met twee beurzen die zij daartoe wist te winnen.
Ze speelde in diverse orkesten, waaronder het Radio Symfonieorkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook trad zij op in diverse samenstellingen in
de kamermuziek.
Omdat het leven van uitvoerend muzikant niet te combineren was met de zorg voor haar opgroeiende kinderen, heeft ze zich omgeschoold tot maatschappelijk werkster en psychotherapeute. Ze heeft daarin werk gevonden bij de forensische psychiatrie in Eindhoven. Het fluitspelen is zij wel altijd blijven beoefenen in
haar vrije tijd. Onder meer bij de de Stichting Bachcantates Tilburg, waarvoor zij ook de orkest- en solistencoördinatie doet.
Sinds 2014 is zij zich ook weer gaan toeleggen op het bespelen van de flauto traverso. Tijdens haar studie aan het Brabants Conservatorium volgde ze daarin
reeds lessen bij Nancy Possman. Nu wisselt ze het spelen op de concertfluit en de traverso af, al naar gelang de stemming van het gezelschap waarin ze optreedt.

Ad van Sleuwen, orgel is de frontman van Venti Musicali. Hij studeerde aan het Brabants Conservatorium te Tilburg Hoofdvak Piano bij Gérard van Blerk, Hoofdvak Theorie der Muziek bij Jan van Dijk en Hoofdvak Orgel bij Hub. Houët. Verdere verdieping volgde bij Ewald Kooiman, Ton Koopman en Luigi Tagliavini. Tot september 1015 was Ad van Sleuwen hoofdleraar orgel, docent Muziekgeschiedenis, methodiek orgel, uitvoeringspraktijk en Theoretische vakken aan het Fontys Conservatorium te Tilburg.

Samen met Frans Jespers publiceerde hij over de orgelbouwers Van Hirtum en Vollebregt. Hij legde de klank van diverse historische orgels vast op een twintigtal CD’s, en concerteert als solist in onder andere Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Rusland, Italië, Engeland en Zuid-Afrika. Als organist is hij verbonden aan de Petruskerk te Hilvarenbeek. In 2007 verscheen een CD waarop Ad van Sleuwen samen met  Marina Eckardt muziek verzorgde voor mandoline en piano-forte, in 2010 verscheen een CD met Concerti van Telemann met Martien van Woerkum als traverso-speler.
 
Stephan van der Maas, barokhobo studeerde hobo aan het Brabants Conservatorium bij Anne de Vries en Frank Minderaa. Later behaalde hij daar zijn Diploma Hafsa-Orkestdirectie bij Jan Cober. Hij dirigeerde enkele amateur blaasorkesten en is nu als koordirigent verbonden aan de Norbertusparochie te Hilvarenbeek. 
Als zanger I(bas-bariton) was hij verbonden aan   het Tilburgs Vocaal Ensemble o.l.v. Martien van Woerkum en zong jarenlang bij het Zuid- Nederlands Ariosto Ensemble van Ludy Vrijdag. Ook was hij vaste invalkracht bij de Schola Cantorum Brabantiae van Rebecca Stewart en vervolgens bij het Early Music Ensemble 
van de Fontys Hogeschool o.l.v. Ildikó Hajnal. Lessen barokhobo volgt hij bij Nienke van der Meulen die onder andere speelt in het professionele barokorkest 
van Ton Koopman.

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?