Agenda

Trio De Meulder, zang - Annelies Brants, Cristel De Meulder, Griet De Meulder, Jan Van Mol, orgel

Datum: 07-01-2018 12:30:00
Details:

Annelies Brants anneliesbrants@hotmail.com
Deze jonge sopraan groeide op in een melomane familie, waar zij haar eerste muzikale vorming genoot. Reeds op jonge leeftijd toonde zij voorliefde voor koorzang. In 1998 trok zij naar het Koninklijk Vlaams muziekconservatorium van Antwerpen waar zij in juni 2003 met onderscheiding afstudeerde in de zangklas van Guy De Mey. Tijdens haar studies nam zij deel aan masterclasses bij Robert Alderson, Claude Coppens, Gidon Saks en Stefanie Friede. Gedurende drie jaar volgde zij liedklas bij Jozef De Beenhouwer en Lucienne Van Deyck. Bij deze laatste vervolmaakt zij zich thans.

Reeds verschillende jaren maakt zij deel uit van het Vokaal Ensemble Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick, waarbij ze regelmatig als soliste naar voren treedt. Ook met Musica Antiqua Köln o.l.v. Reinhard Goebel en La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken nam ze deel aan verscheidene projecten. Zo was ze in 2004 te horen in de Mattheuspassie van J.S.Bach o.l.v. Sigiswald Kuijken. Ook in de Vlaamse Opera werkte ze in het najaar 2004 mee aan enkele producties (Jenufa, Amahl and the Night Visitors).
Annelies werkte verder nog samen met diverse koren en ensembles zoals La Gioia o.l.v. Ludwig Van Gijsegem, Octopus Ensemble o.l.v. Bart Van Reyn en Oltremontano o.l.v. Wim Becu. In december 2005 zong ze een opgemerkte Messiah o.l.v. Bart Van Reyn in Antwerpen. In het voorjaar van 2006 werkt ze mee aan het project Bijbelse Stukken met de solisten van de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos Van Veldhoven.

Cristel De Meulder - www.sopraan.eu
behaalde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen de Eerste Prijs Kamermuziek en het Hoger Diploma voor Zang. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel behaalde ze haar Meestergraad. Zij heeft zich gespecialiseerd in klankgeoriënteerd zingen bij Lut Lemmens en Ingrid Voermans (NL) van het “Lichtenberger Institut für Gesang und Instrumentalspiel” (D). Cristel De Meulder geeft les aan de Academie voor Muziek en Woord van Hemiksem (Antwerpen). Zij is de stichter/dirigent van het damesensemble ‘Voces Aequales’ en dirigent van het Illuciakoor uit Puurs.
Haar repertoire omvat een ruime waaier : oratoria, cantates, passies, orkestmissen, kamermuziek en het klassieke religieuze repertoire voor alle gelegenheden. 
Haar medewerking als soliste wordt geregeld gevraagd voor diverse projecten van oude tot hedendaagse muziek en dit niet alleen in eigen land maar ook in vele Europese landen. 
Als lid van het Currende Consort o.l.v. Erik Van Nevel trad zij meermaals solistisch op. 
Geregeld verleent zij haar medewerking aan het hedendaagse ensemble ‘Aquarius’ o.l.v. Marc De Smet. Zij creëerde mee de kanate en opera ‘Aquarius’ van Karel Goeyvaerts en ‘Treurlied om Kayano’ op tekst van Marcel Pira, getoonzet door Noor Sommereyns. Met deze productie ging zij in november 2007 naar Japan (o.a. Osaka, Nagasaki, Hiroshima, Tokyo). 
Haar voorkeur gaat ook uit naar het romantische profane en geestelijke Vlaamse repertoire met werken voor solozang met begeleiding van orgel, harmonium of piano.
Met de organist/clavecinist Jan Van Mol musiceert zij sinds 1995. Hun programma’s voor orgel en zang worden reeds vele jaren fel gewaardeerd over heel Europa, de Fillippijnen (‘Bamboo Organ Festival’ te Las Piñas), in Zuid-Amerika en Azië.
Als duo hebben zij 4 cd’s uitgebracht met grote bijval : ‘Exsultate, Jubilate’ (Famous Sacred Songs),  ‘Tota Pulchra Es’ (Vlaamse religieuze melodieën), ‘Cantio Sacra’(kleine solokantates met concerterend orgel) , ‘Ieder jaar komt Kerstmis weer’ (Vlaamse Kerstliederen) en  ‘Laudate Dominum’ (Famous Sacred Songs II).
In 1998 richtten zij de vzw Calcant (www.calcant.be) op. Naast de boeiende orgelprojecten is er een grote vocale inbreng.
Samen met de Nederlandse pianist/organist Ad van Sleuwen hebben zij een programma met originele muziek voor zang, harmonium en piano.

Griet De Meulder grietdemeulder@hotmail.com

Deze Antwerpse sopraan groeide op in een zeer muzikale familie en behaalde haar diploma’s aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Ze zette haar eerste stap- pen op het podium in het kinderkoor van de Vlaamse Opera en het Primaverakoor o.l.v. haar moeder.
Ze verleende haar medewerking aan ontelbare concerten in binnen- en buitenland, en was als soliste ook regelmatig te horen in o.a. de Mariavespers van Cl. Monteverdi, de passies en het Magni cat van J. S. Bach, in Requiems van W. A. Mozart, G. Fauré, J. Brahms, M. Duru é, het Gloria en Magni cat van A. Vivaldi, Die Jahreszeiten en Die Schöpfung van J. Haydn, natuurlijk ook de Messiah van G.F. Händel en concertmissen van J. S. Bach en W. A. Mozart. Griet concerteerde met veel bekende gezelschappen zoals Ex Tempore o.l.v. Fl. Heyerick, Il Fondamento o.l.v. P. Dombrecht, Kathedraalkoor Brussel o.l.v. E. Van Nevel, Thesaurus Musicus o.l.v. K. Cooremans, Anima Eterna o.l.v. J. Van Immerseel, Musiqua Antiqua o.l.v. R. Goebel en vele anderen.
Als soliste is zij gevoelig voor het intiemere genre zoals lied. Ze werkt samen met pianist Maurice Peeters, die visueel gehandicapt is, en geeft eveneens recitals.
Griet De Meulder is sopraan van het vocaal kwartet La Paseggiata, dat aperitiefconcerten, vernissages enz. opluistert. Maar ook het koorleven vindt ze belangrijk. Ze deed zelf veel ervaring op als koriste en soliste bij talrijke koren in heel het land. Ze verleende haar medewerking aan grote koorprojecten en is zeer thuis in de koorliteratuur. Ze deed ook bekwaamheidsproef voor koordirectie.
Sinds kort stelt ze projectmatig een kinderkoor, jongerenkoor, dameskoor of gemengd koor samen onder de naam Gioia della musica. Ofwel dirigeert ze zelf, ofwel staan zangers ten dienste van andere dirigenten.
Griet De Meulder probeert bovenal iedereen die graag zingt, klank- en lichaamsbewust te laten zingen op een positieve en vreugdevolle manier. 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?