Agenda

Piuskoor uit Hoogstraten o.l.v. Kaat Vissenberg

Datum: 10-12-2017 11:30:00
Details:

Het was in augustus 1940 dat Eerwaarde Heer Van Herwegen, de rector van het Spijker, een groep jonge mannen samenbracht, om in de stilte van de oorlogsjaren Gregoriaanse gezangen aan te leren en uit te voeren. Zij noemden zich Piuskoor, naar Paus Pius X, die in een motu proprio van november 1903 het aloude Gregoriaans terug een ereplaats in de liturgie had gegeven.
Het koor verbond zich de eerste jaren niet in een vaste dienst aan een bepaalde kerk, maar bood zich aan om de liturgie op te luisteren waar men erom vroeg. Toen het aantal zangers groeide, werden ook meerstemmige liederen aangeleerd, maar steeds gericht op de liturgie en dus enkel in het Latijn.
Vanaf 1 mei 1954, toen de heropgebouwde Sint-Katharina­kerk weer in gebruik werd genomen, is het Piuskoor een vaste waarde geworden in de parochiale vieringen van Hoogstraten. Het bleef een mannenkoor, want de strenge voorschriften van toen verboden ieder gemengd optreden in de kerk. Om toch vierstemmig te kunnen zingen, ging het Piuskoor samenwerken met het Jeugdkoor bij de inhuldiging van het nieuwe orgel in 1961.
Na het concilie kwam de invoering van de volkstaal in de liturgie en voor de opluistering van de avondmis op zaterdag ontstond een vrouwenkoor, dat een repertorium in de volkstaal opbouwde. De kleine stap die er nog nodig was om die twee koren één te maken werd snel gezet en sindsdien spreekt men in Hoogstraten van het Gemengd Piuskoor.
In de voorbije dertig jaar heeft het koor een volwaardig meerstemmig repertoire uitgebouwd, zonder de zorg voor het Gregoriaans te verwaarlozen. Dat was vooral het werk van één man, Jos Bruurs, die als organist-titularis van de kerk ook het koor 40 jaar lang onder zijn hoede nam. Hij maakte van het Piuskoor een goed parochiekoor dat, met behoud van traditie en behoedzaam invoeren van nieuwigheden, bijdroeg tot een muzikaal verzorgde liturgie.
Zo werd de zondagse eucharistieviering reeds 35 maal op VRT radio 1 en 4 maal op VRT televisie uitgezonden vanuit de Sint-Katharinakerk, telkens muzikaal verzorgd door het Piuskoor.
In 1995 nam Lut Goetschalckx de dirigentstok over. Onder haar kundige leiding kwamen, naast liturgische en religieuze muziek, ook steeds meer profane nummers op het programma, zodat het koor moeiteloos een concert – ook buiten de kerk – kan verzorgen. Met zijn meer dan 50 actieve leden is het uitgegroeid tot één der grotere cultuurverenigingen van Hoogstraten en omstreken. 
In 1997 gaf het een eerste aperitiefconcert in het Administratief Centrum van Hoogstraten en een tweede op 17 januari 1999 voor de Kunstkring Spijker. In 2002 kreeg het Piuskoor de unieke gelegenheid om deel te nemen aan de integrale uitvoering van de Johannespassie in Brussel en Hoogstraten. Ook fel gesmaakt was het koffieconcert in de lente van 2004 waar de grote feestzaal van het Klein Seminarie veel te klein bleek voor het talrijk opgekomen publiek.
Van januari 2005 stond het koor onder leiding van Willem Van de Weerd. Onder zijn bezielende leiding tracht het Piuskoor kwalitatief hoogstaande muziek te blijven brengen. In de lente 2006 bracht het koor een fel gesmaakt Vivaldiconcert. In datzelfde jaar werd het uitgenodigd om de befaamde artiestenmis in de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen op te luisteren.
In 2008 werd het herdenkingsjaar “50 jaar wederopbouw van de Sint-Katharinakerk te Hoogstraten” gestart met twee uitvoeringen van het bekende Requiem van G. Fauré. Meer dan 900 toehouders – de twee concerten waren volledig uitverkocht – konden genieten van dit muzikaal pareltje.
In februari 2009 gaf Willem geheel onverwacht zijn ontslag. We vonden onmiddellijk Inge Mertens, een ervaren leerkracht muziek in het Heilig Graf te Turnhout bereid om ons uit de nood te helpen als interimdirigente. Ze kreeg de smaak de pakken en zo zijn we uitermate gelukkig dat ze vanaf donderdag 28 mei onze vaste dirigente werd.
Onder haar kundige leiding begonnen we aan de voorbereiding van het feestconcert "Ode aan Hoogstraten" ter gelegenheid van 800 jaar Hoogstraten. Wegens ziekte moesten we dringend op zoek naar een gastdirigent.  Deze vonden we in de persoon van Luc Anthonis die het Piuskoor naar een nieuw hoogtepunt leidde : het concert "Ode aan Hoogstraten" werd een weergaloos succes.
Van april 2010 tot april 2015 stond  het koor onder leiding van Tine Rabijns. Zij bracht met het Piuskoor in december 2011 een felgesmaakt "The Rhythm of life" en in 2013 een dubbelconcert "Het Requiem van John Rutter".
In 2015 vierde het Piuskoor zijn 75-jarig bestaan met een artiestenmis, een academische zitting, een swingend jubileumconcert en als apotheose eenconcertreis naar Trier.
In de loop van het feestjaar moesten we afscheid nemen van Tine Rabijns die omwille van haar drukke agenda en jong gezin het iets kalmer aan ging doen, maar gelukkig hielp ze ons direct aan een bekwame opvolgster. 
Sinds begin mei 2015 staat het Piuskoor onder leiding van Kaat Vissenberg, een enthousiaste en gedreven dirigente die het koor naar verdere hoogtepunten leidde, daarbij vakkundig geassisteerd door pianist Olivier Thienpont.
Verwezenlijkingen in 2016: de publieksprijs "Gouden Cactus" bij de uitreiking van de cultuurprijzen van de stad Hoogstraten, grote onderscheiding in eerste afdeling op het vierjaarlijkse provinciaal koortornooi, optredens in Bozar en in de Antwerpse Sint-Pauluskerk, een uitverkocht aperitiefconcert in de begijnhofkerk van Hoogstraten en deelname aan twee uitvoeringen van de Johannespassie, in Turnhout en Hoogstraten.

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
For the  beauty of the earth                  John Rutter

KYRIË
Missa Festiva                                      John Leavitt

NA DE 1ste LEZING
A Clare Benediction                             John Rutter

Na 2de LEZING
Salve Regina                              Kurt Bikkembergs

TIJDENS DE OFFERANDE
Glow                                                   E. Whitacre

SANCTUS
Missa Festiva                                     John Leavitt

AGNUS DEI
Missa Festiva                                      John Leavitt

TIJDENS DE COMMUNIE
O Salutaris                                      C. Saint-Saëns

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Sing out your joy !                                  E. Crocker

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?