Agenda

Maria Pavlovic, klarinet & Edith Van Dyck, klarinet & fluit

Datum: 22-10-2017 11:30:00
Details:

 

            

Klarinettiste Marija Pavlovic is één van de meest getalenteerde muzikanten van de nieuwe generatie in Kroatië. De kiem van haar muziekcarrière lag in Dubrovnik waar ze opgroeide. Tijdens de oorlogsjaren in Dubrovnik ging ze naar school in Zagreb. Door zo vroeg alleen te wonen, zonder de nabijheid van haar ouders, werd ze al heel snel zelfstandig, wat onmiskenbaar een cruciale rol heeft gespeeld in haar artistieke ontwikkeling.
De muziek bracht haar buiten de Kroatische landsgrenzen en haar verlangen om zich verder te ontwikkelen vormde de aanzet voor een internationale carrière. Ze studeerde af aan de Muziekacademie van Zagreb en vervolmaakte zich nadien bij Alois Brandhofer in het Mozarteum te Salzburg. Ze werkte ook samen met Walter Boeykens, Ivo Lybeert en Pascal Moraguez en schoolde zich verder bij via masterclasses bij befaamde artiesten zoals Radovan Vlatkovic, Péter Czaba, Hansjörg Schellenberger, Zakhar Bron en Eduard Brunner.
Marija kaapte reeds talloze prijzen weg op wedstrijden, waaronder de jaarlijkse prijs van het Filharmonieorkest van Zagreb, de American Expressprijs voor de meest succesvolle jonge muzikant van het jaar, de Würdigenpreis van het Ministerie van Wetenschap en Cultuur in Oostenrijk (Wenen), de eerste prijs op de AudiMozartwedstrijd in Rovereto, Italië en de Poulencprijs op de International IBLA Grand Prize Competition in Ragusa, eveneens in Italië. In 2011 kreeg ze bovendien de Orlandoprijs uitgereikt op het Dubrovnik Summer Festival voor haar solo-optreden met “Gli Archi Scaligeri’, het kamerorkest van La Scala.
Ook voor haar recente CD “Music...friendship”,samen met pianiste Martina Filjak, ontving ze heel wat prijzen, waaronder de Porinprijs in Kroatië voor beste album van het jaar.
Samen met fluitiste Edith Van Dyck richtte ze een kamerensemble “Focus” op, waarmee ze in wisselende formaties optreedt.
De afgelopen jaren deed ze verder ook ervaring op bij heel wat orkesten in Kroatië, Oostenrijk, België, Frankrijk en Nederland. Voor kamermuziek treedt ze geregeld op met de fagottist Pieter Nuytten en sinds 2009 ook vaak met de Kroatische pianiste Martina Filjak.
Ze gaf reeds verschillende solorecitals en kamermuziekconcerten op talrijke festivals in binnen- en buitenland, waaronder het Dubrovnik Summer Festival, het San Marco festival, de Zagreb Summer Evenings, Rishon Lezion in Israel, Art Masters in St Moritz, Musique et Nature en Bauges in Frankrijk, Classic con brio in Osnabrück, Kasseler Musiktage, Zomer van Antwerpen, Podium Jonge Musici in Antwerpen, Bozarsundays in Brussel, Arbanassi summer music in Bulgarije, Associazione Filarmonica Rovereto in Italië.
Ze verzorgde gastoptredens doorheen Europa en ook in de VS en Israel. Als soliste werkte ze met vooraanstaande orkesten en kamermuziekensembles in Kroatië en daarbuiten.

 

Edith Van Dyck werd geboren in Mechelen en begon op achtjarige leeftijd fluit te spelen bij Silveer Van den Broeck. 
Ze studeerde bij Leon Berendse aan het Brabants Conservatorium in Tilburg (NL), waar ze haar Masters Degree verkreeg met grootste onderscheiding. 
Ze zette haar studie voort bij William Bennett, Kate Hill en Sebastian Bell aan de Royal Academy of Music in Londen waar ze in 2004 afstudeerde met een “Diploma of Postgraduate Performance” en de onderscheiding. 
Edith Van Dyck werd geboren in Mechelen en begon op achtjarige leeftijd fluit te spelen bij Silveer Van den Broeck. Ze studeerde bij Leon Berendse aan het Brabants Conservatorium in Tilburg (NL), waar ze haar Masters Degree verkreeg met grootste onderscheiding. 
Ze zette haar studie voort bij William Bennett, Kate Hill en Sebastian Bell aan de Royal Academy of Music in Londen waar ze in 2004 afstudeerde met een “Diploma of Postgraduate Performance” en de onderscheiding “Diploma of the Royal Academy of Music”.
Sinds 2010 is ze werkzaam als solofluitiste bij “deFILHARMONIE” in Antwerpen. Daarnaast is ze actief in meerdere ensembles waaronder in het duo FOCUS met klarinettiste Marija Pavlovic. Ook speelt ze regelmatig samen met haar moeder, de pianiste Helene Luyten.
Edith won meerdere prijzen waaronder “J&J Brough Flute Prize”, de “Chris Taylor Flute Award”, een eerste prijs in de “Nationale Wedstrijd voor Muziek en Woordkunst” van het Gemeentekrediet (Axion Classics, Dexia), de eerste prijs en de prijs voor de beste interpretatie van het opgelegd werk in het “Fontys Concours voor Jong Talent”, de derde prijs in de “Nationale Wedstrijd voor Fluit” in Opwijk en eveneens de derde prijs in de “Nationale Wedstrijd voor Fluit” Lions Club Belgium. 
Ze speelde als guest principal bij het London Philharmonic Orchestra en het Noord Nederlands Orkest en als sub-principal bij het Bournemouth Symphony Orchestra. 
Hiernaast is ze bezieler van en docente in de “Summercourse For Woodwinds”, een zomercursus waarin naast de meer traditionele repertoirelessen extra aandacht besteed wordt aan auditietraining.
Sinds september 2006 werkt Edith als hoofdvakdocent samen met Leon Berendse aan het Conservatorium van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. 

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
duo nr.1 op. 46 voor fluit en klarinet       G.Kummer

NA DE 1ste LEZING
duo voor fluit en klarinet nr.1 en nr. 2 op. 24 
Andante sostenuto                     Robert Muczynsky

NA DE 2de LEZING
duo voor fluit en klarinet nr.1 en nr. 2 op. 24
Allegro risoluto                           Robert Muczynsky

TIJDENS DE OFFERANDE
Sonatine voor fluit en klarinet
1ste deel Andantino                           André Jolivet

TIJDENS DE COMMUNIE
Sonatina oor fluit en klarinet
2de deel Quasi Cadenza                   André Jolivet

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Choros nr.2 voor fluit en klarinet       H. Villa-Lobos


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?