Agenda

Gemengd koor Ortolaan o.l.v. Gust De Groof

Datum: 03-09-2017 11:30:00
Details:

 

Het gemengd koor Ortolaan - Wommelgem

Het is nu 64 jaar geleden, in begin februari 1953, dat tijdens de overstromingen een groepje van een vijftiental jongeren onder de leiding van Joz de Houwer enkele meerstemmige liederen bracht voor het ‘goede doel’. Dit waren de eerste stappen van wat later het ‘Gemengd koor Ortolaan’ is geworden. Vandaag staat het koor onder de kundige leiding van August De Groof.

Het koor, dat nu een vijfentwintigtal enthousiaste leden telt, heeft zowat alle terreinen van de koormuziek betreden, gaande van madrigalen en volksmuziek tot klassieke stukken van grote componisten, niet alleen in eigen land maar ook in o.a. Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Nederland. Dankzij de bezieling en vaardigheid van de dirigenten werden, in meer dan een halve eeuw, vaak hoogtepunten van muzikaliteit bereikt.

Een koor heeft, naast een muzikale, ook een sociale functie en ook hieraan besteedt Ortolaan de nodige aandacht. De wekelijkse repetitie, het jaarlijkse Sint-Ceciliafeest, en de ongedwongen sfeer bij verplaatsingen en na de uitvoeringen zorgen ervoor dat nieuwkomers zich snel thuis voelen. De goede verstandhouding, de inzet en de vriendschap onder de leden liggen aan de basis van het succes van Ortolaan.

August De Groof, de huidige dirigent, heeft naast een mooie carrière van koorzanger aan de opera voor Vlaanderen, een lange ervaring als koordirigent in Halle, Schilde en Lier dat nu zeer gewaardeerd wordt door de koorleden.

 

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Sing a new song to the Lord             Thomas Tallis

NA DE 1ste LEZING
Steal away                                                 spiritual

NA DE 2de LEZING
Search me o Lord                              Charles Ives

NA HET EVANGELIE
acclamatie  Jubilate Coeli

TIJDENS DE OFFERANDE
Teach me o Lord                         Thomas  Attwood

TIJDENS DE COMMUNIE
Be still my soul                                  Jean Sibelius

 BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Die Himmel ruhmen                        L. v. Beethoven

 

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?