Agenda

Aline Hopchef, blokfluit & schalmei - Sandrien Noppen, blokfluit - Kensuke Taira, basdulciaan

Datum: 11-06-2017 11:45:00
Details:

 

Aline Hopchet : blokfluit en altdulciaan 
Aline behaalde in 1997 het Meesterdiploma blokfluit bij Bart Spanhove (Lemmensinstituut te Leuven). Vervolgens studeerde zij blokfluit bij Marion Verbruggen en barokhobo bij Ku Ebbinge (Koninklijk Conservatorium van Den Haag). In 2009 behaalde ze haar Master barokhobo bij Marcel Ponseele en Benoît Laurent (Conservatoire Royal de Bruxelles).

Gedurende 7 jaar was ze mede-oprichtster van het ensemble Zefiro Torna (cd Mermaphilia - Eufoda). In 2004 richtte ze haar eigen ensemble Cannamella op. Dit ensemble bespeelt het minder bekende repertoire uit de 16de, 17de en vroege 18de eeuw en werkt daarvoor projectmatig met een bezetting variërend van 2 tot 7 personen. Een eerste cd met liedekens en instrumentale muziek uit 17de-eeuws Brussel kwam uit in 2011 (Ik ben getrouwd met een kwaaie Griet - Davidsfonds). Uit passie voor de Franse flageolet, een 19de-eeuws blokfluitje, richtte ze het ensemble Les Pantalons (flageolet, cornet à pistons, viool, pianoforte) op.

Aline Hopchet speelt regelmatig mee in barokorkesten en had het genoegen te kunnen deelnemen aan projecten met ensembles zoals Le Concert Spirituel (Hervé Niquet), Elyma (Gabriel Garrido), Oboefollia (Paul Dombrecht), Clematis (cd’s: Symphoniae van Nicolaus à Kempis, Sonates en Cantiones van Carolus Hacquart - Musica Ficta) en La Simphonie du Marais (Hugo Reyne).

Aline Hopchet heeft reeds tal van rondleidingen (sinds 2000 lid van de educatieve dienst van het Muziekinstrumentenmuseum te Brussel), lezingen en educatieve bijlages (J&M) op haar actief staan. Van 2005 tot 2010 gaf ze blokfluit en oude muziek aan l’IMEP (Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie) te Namen. Momenteel is ze leerkracht blokfluit, barokhobo en oude muziek aan de muziekacademies van Zaventem en Lokeren. Ze geeft de cursus schalmei en dulciaan aan de muziekacademie van Woluwe-Saint-Lambert. 

 

Sandrien Van Noppen,  een zeer gedreven blokfluitiste, volgde vele jaren blokfluit volgt bij Aline Hopchet (muziekacademie Zaventem). 

Kensuke Taira : barokfagot en dulciaan

Op 10-jarige leeftijd begon Kensuke basklarinet te spelen. Acht jaar later ontdekte hij de fagot. Aan de universiteit van Ryukyu (Okinawa, Japan) behaalde hij een Bachelor voor deze twee instrumenten. Daarna studeerde hij aan het Conservatorium van Antwerpen, waar hij een Master basklarinet behaalde in de klas van Jan Guns en een Master fagot in de klas van Francis Pollet. Momenteel studeert hij contrafagot bij Filip Neyens. In de ‘Académie de Woluwe-Saint-Lambert’ verdiept hij zich in de historische dubbelrieten (barokfagot, dulciaan, kromhoorns) in de klassen van Wannes Cuvelier en Aline Hopchet.

In België, werd Kensuke uitgenodigd door volgende gezelschappen : Theater de Spiegel, het Bruno Vansina Orchestra, Het nationaal orkest van België, De Kapel van de Gidsen, De Opera van Vlaanderen, l’Orchestre Royal de Chambre de Wallonie en Il Solisti del Vento. Hij nam deel aan Master Classes met Joost Bosdijk, Simon Van Holen, Fredrik Ekdahl, Alan Cremers, Valentino Zucchiatti, Pieter Nuytten, Andrea Breassan en Harry Sparnaay.

In 2012, ontving Kensuke de Oranjebeurs, toegekend door de Nederlandse Gemeenschap van Antwerpen

 

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Allegro uit Sonate II                Giuseppe Sammartini (1695-1750) 
Allmand uit suite in a                      Daniel Demoivre (1687-1731)

NA DE 1ste LEZING
Chaconne                                Henry Purcell (1659-1695)

NA DE 2de LEZING
Den lusteluycken Mey             Jacob Van Eyck (1590-1657)

TIJDENS DE OFFERANDE
Qui la voudrais                        Antonio Gardano (1509-1569)
O vray Dieu                            Antonio Gardano  (1509-1569)

TIJDENS DE COMMUNIE
Cantabile uit Sonate in d   Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Grave en Allegro uit Sonate in c         William Croft (1678-1727)

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Aria "Combatti da forte" uit "Rinaldo"   Georg Friedrich Haendel (1685-1757)


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?