Agenda

PASEN - Gemengd koor Acantus (Beveren) o.l.v. Godfried Van de Vyvere - Koperkwintet 'De Brassery' o.l.v. Marc Goris - Erwin Van Bogaert, orgel

Datum: 31-03-2024 11:30:00
Details:
 
 
Acantus zingt profane en religieuze muziek, van volkslied tot werken met orkest, oude en hedendaagse muziek, in een waaier van stijlen en talen.Zij doen dit met een bijzondere zin voor muzikale kwaliteit, maar hebben daarnaast ook aandacht voor het sociale aspect van het groepsgebeuren.
Het koor en zijn dirigent houden van een enthousiaste, brede kijk op de wereld en op de koormuziek in het bijzonder.
Zingen is bij uitstek een universeel gegeven dat landen, volken en talen overstijgt, maar vooral ook verbindt. 
 
 
 
 
Godfried Van de Vyvere deed zijn hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut (nu LUCA School of Arts) te Leuven. Hij behaalde er het Laureaatsdiplomavoor muziekpedagogie, de Laureaatsdiploma’s voor muziekpedagogie, zang , koordirectie en de Meestergraad voor zang. Hij volgde ook privéles les bij Lucienne Van Deyck. Als zanger vertolkte hij de altsolo’s in werk van o.m. Handel, Purcell, Vivaldi, Charpentier, Fiocco.  Hij had het geluk te kunnen zingen onder de leiding van dirigenten Paul Van Nevel, Philippe Herreweghe, Jos Van Immerseel, Sigiswald Kuijken, René Jacobs, Erik Van Nevel en Patrick Peire.Sinds 1982 is hij dirigent van het gemengd koor Acantus uit Beveren. Van 1983 tot 1985 was hij dirigent van het knapenkoor In Dulci Jubilo uit Sint-Niklaas, met op het palmares o.a. de opname van Bachs Mattheuspassie o.l.v. Philippe Herreweghe, en de filmmuziek in Hugo Claus’ De Leeuw van Vlaanderen.Als gastdirigent trad hij op met La Furia (Antwerpen), leidde hij een koorweek in Polen met het kamerkoor In Corpore uit Lublin, en dirigeerde hij een Bachprogramma met In Corpore en het barokorkest Concerto Avenna uit Warschau, in het historisch centrum van Lublin. Van 1998 tot 2015 was hij dirigent van het meisjeskoor Gynaika uit Sint-Niklaas, waarmee hij 5 maal op rij de eredivisie behaalde voor de provincie Oost-Vlaanderen. Gynaika was finalist én laureaat in de categorie jeugdkoren van de wedstrijd ‘Koor van het Jaar’.Hij bereidde een megakoor van elf Sint-Niklase koren voor in de succesvolle productie “Freedom”, in Antwerpen (deSingel) en Sint-Niklaas.Sinds 2011 is hij ook dirigent van het kamerkoor Terpander, waarmee hij o.a. Messiah (Handel), Johannespassion (Bach), Die Schöpfung (Haydn), en vele andere smaakmakende programma’s uitvoerde. Hij was medewerker bij de koorfederatie Koor&Stem als dirigent, als koorcoach en als docent voor koorateliers. Hij dirigeerde over zowat heel Vlaanderen het korenproject ‘Zingen tot morgenvroeg’, samen met de groep Ishtar.Voor Davidsfonds Cultuurreizen begeleidde hij 15 reizen naar het Lentefestival in Boedapest, en de Internationale Haydntage in Eisenstadt.Godfried Van de Vyvere was docent zang, stemvorming en directie aan LUCA School of Arts, campus Lemmens, te Leuven, en docent zang, vocaal ensemble en koor aan d’Academie Podium te Sint-Niklaas.


Brassery is een ensemble dat de koperblaasinstrumenten  op een originele en frisse manier wil presenteren. Dit ensemble creëert voornamelijk nieuw werk, in diverse genres,  waarbij  de standaardbezetting voor koperkwintet verrijkt kan worden met minder voor de hand liggende  muziekinstrumenten. De muzikanten zijn allen vertrouwd met zeer uiteenlopende muziekstijlen: van barokmuziek (op kopieën van historische instrumenten),  over wereldmuziek,  kleinkunst,   bigband,  tot hedendaags werk en popmuziek.  Brassery wil de muzikale veelzijdigheid van de koperblazers in de kijker zetten met kwaliteitsvolle,  voor een groot publiek toegankelijke concerten en muziektheater. Voor speciale gelegenheden kan Brassery uitgebreid worden tot Brassery Symfonic.
 
Marc Goris °1977,  Antwerpen,  begon met trompet aan de muziekacademie van Antwerpen, bij Arthur Vanderhoeft.  In het conservatorium van Gent studeerde hij bij Benny Wiame en beëindigde zijn studies in het conservatorium van Amsterdam bij Fritz Damrow. Hij volgde masterclasses bij Hakan Hardenberger, Reinhold Friedrich, Urban Agnas, Allen Vizzutti en anderen. Hij was van 2004 tot 2015 lid van Il Novecento, gekend van oa ‘The Night of the Proms’. Als veel gevraagd freelance trompettist speelde Marc in Brussels Philharmonic,  de Filharmonie, het Symfonieorkest voor Vlaanderen, Euterpe Baroque Consort,  het Nadar- ensemble,  de Beethovenacademie,...  Maar ook in musicalproducties als Josephine B, Elisabeth, Charlie and the Chocolat Factory, Legally Blonde, Zoo of Live,  Chaplin,  Evita,  The Wizard of Oz, Fiddler on the Roof, The Producers, Oliver!, Grease, Les Misérables; en voor STUDIO 100. Marc is lid van ‘ensemble a’, dat zich naast het creëren van originele conceptconcerten toelegt op het begeleiden van koren, dit zowel op oude als op moderne instrumenten. Het is hier dat Marc regelmatig werken uit het barokrepertoire uitvoert op natuurtrompet.Naast zijn werkzaamheden als uitvoerend muzikant, is Marc ook componist en arrangeur. In 2016 componeerde hij de muziek voor de  productie ” Mowgli en de Wolven”. Deze zelf gecreëerde voorstelling voor koperkwintet en verteller, was voor hem de ideale gelegenheid om het ensemble Brassery op te richten.  In 2018 schreef hij de muziek en het verhaal van het tweede project van Brassery 'De oase van Douz'. In 2020 schreef hij de muziek voor het vervolgverhaal van Mowgli van de Wolvenhorde,  'Tijger! Tijger!'.Marc is leraar trompet aan de academie voor muziek,  woord & dans MA'GO te Antwerpen,  aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Brasschaat en aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Hoboken en Borgerhout.
 


Erwin Van Bogaert, orgel en piano.Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij het diploma Laureaat Orgel en aan het Conservatorium te Maastricht de B-akte voor Docerend Musicus en de C-akte Uitvoerend Musicus (Master) voor orgel.Hij volgde verder lessen bij Ton Koopman en Ewald Kooyman en privé-lessen bij Daniel Roth (Parijs). Ook volgde hij regelmatig cursussen in Bordeaux voor interpretatie. Hij studeerde klavecimbel en behaalde in 1990 zijn Eerste Prijs (Bachelor) aan het Conservatorium van Gent. Hij vervolmaakte zich nog verder bij Marcelo Bussi (Amsterdam). Erwin Van Bogaert was gedurende 26 jaar titularis-organist aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Sint-Niklaas en had tot 31 oktober 2011 deze functie in de dekanale Sint-Martinuskerk van Beveren. Hij was leraar orgel aan de Muziekacademies van Berchem, Geraardsbergen en Sint-Niklaas. Als titularis-organist was hij verantwoordelijk voor de muzikale inbreng in de liturgie. Niet alleen met een gevarieerd repertorium voor de gewone zondagen maar ook in de zeer verzorgde missen op en rond de hoogdagen. Hij uit zijn veelzijdige muzikale interesses in verschillende ensembles. Hij geeft concerten in binnen- en buitenland. Vooral in Frankrijk is hij regelmatig te gast in diverse orgelcycli en festivals. O.a. Bordeaux, Le Havre, Ourscamp, Cherbourg, Lille, Parijs.  In juli 2016 heeft hij meegewerkt aan een concertreis in de Haute Savoie met Groupe Vocal Arthur Honegger, o.l.v. Jean Legoupil, waar hij instond voor de koorbegeleiding en een aantal orgelsolo’s. Hij heeft in de loop van de jaren een aantal cd’s opgenomen met verschillende muzikanten in verschillende kerken, o.a. de kathedraal van Le Havre (F), de kerk van Dudelange (G.-H. Luxemburg), de Sint-Jozefskerk in Gent. U vindt al deze cd’s vermeld op de website, waar ook muziekfragmenten te beluisteren zijn. In 2003 speelde hij in de orgelcyclus in Kortrijk, waar hij “Inzicht in zich(t)” van Bernard Baert creëerde. Hij kreeg daarvoor de publieksprijs. In 2007 speelde hij weer in deze orgelcyclus en kreeg de prijs van de jury voor zijn vertolking van een keuzewerk van Buxtehude, componist van het jaar. En ook in 2011 is hij in de prijzen gevallen : de prijs van het publiek (ex-aequo) voor de samenstelling van zijn programma en de prijs van de jury voor de vertolking van het opgelegd werk “Piccolo Fantasia su un motivo di Franz Liszt” van Wilfried Westerlinck. In september 2013 speelde hij een programma met saxofoniste Katrijn Aper, waarvoor hij (ex-aequo) weer de publieksprijs kreeg voor de samenstelling van hun programma.Op 3 december 2016 heeft hij een concert gegeven  in de Notre Dame van Parijs.
In april 2017 heeft hij samen met Katrijn Aper een cd opgenomen met orgel en saxofoon in Le Havre (Two Winds Forever)
Hij is een veelgevraagd begeleider van verschillende koren en ook solisten doen dikwijls beroep op hem.
 
 
 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?