Agenda

Anastasiia Staroselska, mezzo-sopraan - Peter Van de Velde, orgel

Datum: 28-01-2024 11:30:00
Details:De uitvoerders
Anastasiia Staroselska werd geboren in Chernigov, Oekraïne in een familie van medici. Zij studeerde er aan de muziekschool en nadien aan het muzieklyceum en tijdens deze studies treedt ze reeds op in de Filharmonie van Chernigov en het Theater waarbij ze ook deelneemt aan wedstrijden in heel Oekraïne en internationaal. Op haar 14 werd ze finaliste van de internationale wedstrijd Anton Rubinstein in St.-Petersburg. Anastasiia behaalt aanvankelijk een diploma dierengeneeskunde en volgt nadien ook nog post-graduaatstudies aan de universiteit. Ze zal er een doctoraatsthesis verdedigen en werken als docent microbiologie voor binnen- en buitenlandse studenten. Ondanks haar prestigieuze positie aan de universiteit kiest ze er uiteindelijk toch voor haar roeping te volgen en gaat ze studeren aan het Instituut voor Kunst en Cultuur in Sumy. Zij specialiseerde zich als vocaal soliste met als stemtype mezzosopraan bij Olga Yurko.  Tijdens haar muziekstudie en werk aan de universiteit neemt ze deel aan een auditie aan het Nationaal Drama- en Operettetheater in Sumy waarna ze eerst lid wordt van het koor en later soliste. Ze beëindigt haar muziekstudies met een Meesterdiploma.
Uiteindelijk wordt muziek haar hoofdberoep, samen met theater en treedt ze vaak op, ook op het podium van de filharmonie van Sumy, samen met pianiste Svetlana Yakimova. Hun duo wint regelmatig prijzen op internationale wedstrijden. In het theater en in de filharmonie vertolkt ze de rollen van onder andere Delilah, Carmen, Ulrika, Orpheus en Paris. Daarnaast vertolkt ze veel muziek van Oekraïnse componisten.
Op 24 februari 2022 vallen Russische troepen Oekraïne binnen en wordt het dorp waar Anastasiia’s familie ondergedoken leeft bezet. Na enkele weken weten ze te vluchten naar Denemarken en later naar België. In Antwerpen neemt Anastasiia deel aan een auditie van het Opera Ballet Vlaanderen waarna ze regelmatig meewerkt aan producties. Ze maakt er ook kennis met kathedraalorganist Peter Van de Velde met wie ze sindsdien regelmatig optreedt in binnen- en buitenland. Ondertussen nam ze ook reeds enkele cd’s op. Naast haar veelvuldige solo-optredens werkt ze vast als soliste en stemcoach in de Antwerpse kathedraal voor zowel het kinder- als volwassenenkoor. Bij haar optredens wordt ze steeds geroemd om haar fijnzinnige vertolkingen en prachtige stem. 


Peter Van de Velde groeide op in Doel. Hij begon er op negenjarige leeftijd als autodidact met orgelstudies en op zijn twaalfde was hij actief als organist in de plaatselijke kerk.
Hij behaalde aan het Antwerpse conservatorium het Meesterdiploma voor orgel als laatste leerling van Stanislas Deriemaeker. Tijdens en na zijn studie volgde hij meestercursussen voor orgel, uitvoeringspraktijk en improvisatie bij diverse gerenommeerde docenten.
Begin 2002 werd Peter Van de Velde benoemd tot organist-titularis van de Antwerpse kathedraal waar hij sinds 2020 ook muziekdirecteur is. Hij is als organist ook verbonden aan de Antwerpse Sint-Michielskerk.
Hij geniet grote faam als begeleider van koren en solisten en treedt geregeld op met onder andere het Vlaams Radiokoor, Collegium Vocale, het Antwerp Symphony Orchestra en dirigenten als Edo De Waart, Martin Brabyns, Philippe Herreweghe, Karel Deseure en Peter Biloen. Ook heeft hij een grote passie voor kamermuziek en vormt hij duo’s met enkele topmusici zoals violiste Nadja Nevolovitsch en mezzosopraan Anastasiia Staroselska. Deze samenwerkingen resulteren vaak in cd-producties en radio- en televisieopnames.
Als concertorganist  is Peter Van de Velde regelmatig te gast op gerenommeerde orgelfestivals in binnen- en buitenland. Hij concerteerde al in de meeste Europese landen en ook in Rusland, Japan, Egypte, Canada, de Verenigde Staten en op de Filipijnen.

 

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?