Agenda

Koen Crucke, tenor - Joannes Thuy, orgel

Datum: 14-01-2024 11:30:00
Details:
 
 
 
Koen Crucke zijn leven heeft in het teken van de muziek gestaan. Reeds op 15-jarige leeftijd trad hij met het Novelty-combo op, een live orkestje, waarmee hij langs talrijke podia en zalen in Vlaanderen trok.
Aan het Conservatorium van Gent volgt Koen de opleiding notenleer en aan de Muziekacademie van Gentbrugge staan wekelijkse zanglessen op de agenda. Het is hier dat Koen opgemerkt werd tijdens één van zijn vertolkingen van de bekende tenor Luis Mariano. Al gauw mag hij audities doen voor het Koor van de Gentse Opera. Na twee klassieke nummers aan de piano gezongen te hebben slaagt hij en mag hij er zijn intrede doen.
Na amper twee jaar in het koor gezongen te hebben krijgt hij een contract als solist aangeboden. Het is in deze Opera dat Koen bijna twintig jaar lang succes oogst als eerste Solist Tenor Buffo. In die periode is hij ook een vaak gevraagde gast op klassieke concerten in het buitenland en gaat hij in Nederland, Duitsland en Oostenrijk op tournee met een Symfonisch Orkest. Tijdens zijn Operacarrière in Gent zal hij niet minder dan 180 hoofdrollen vertolken, een gemiddelde van maar liefst 9 producties per seizoen. Af en toe is hij ook te gast in de Opera van Antwerpen.
In 1989 kiest Koen voor een zijspoor in zijn tot dan enkel klassieke carrière en trekt hij de deur van de Gentse Opera achter zich dicht. Hij gaat aan de slag bij het Nederlands Toneel Gent en in enkele bioscoopfilms zoals "Blueberry Hill", "Het Sacrament" en "Koko Flanel", "Zware jongens" en "Paniekzaaiers". Daarna volgt een solo-carrière en talloze tv-programma’s. Bij een jonger publiek is hij vooral bekend van "Samson & Gert" met 800 afleveringen meer dan 1.000 voorstellingen in de zaalshows. Kortweg, en zoals hij het zelf zegt, Koen is nog steeds niet uitgezongen
 
 
 
 

Joannes Thuy was van jongs af aan reeds gebeten door muziek van de BRT-orkesten op de radio en de orgelmuziek in de kerken. Na zijn muziekstudies aan het Lemmensinstituut en het Koninklijk Muziek Conservatorium van Antwerpen, werd hij als 18-jarige reeds benoemd tot organist-titularis van de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. Later werkte hij als Eerste Producer Muziek bij de Belgische Radio & TV, en maakte er honderden programma’s over muziek, kunst, documentaires en informatie. Met Koen Crucke produceerde hij 10 TV-shows en de successvolle CD “Ik ken een lied”.

Hij was docent aan verscheidene muziekacademies en aan het RITS (Film- en TV Hogeschool Brussel) en Gastprofessor aan de Universiteit Gent. Als musicus gaf hij talrijke concerten in binnen- en buitenland en componeerde TV- en toneelmuziek onder meer voor de Antwerpse theaters. Als organist is hij tegenwoordig te horen in diverse kerken in Antwerpen en ruime omgeving.

Aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, Faculteit Muziek, behaalde hij later cum laude het einddiploma Bachelor of Music in Carillon Music. Zo bespeelt Joannes momenteel in Nederland de beiaarden van Amersfoort (OLV toren en Belgenmonument) en is gastbeiaardier in Den Haag (Vredespaleis); in België is hij beiaardier van Temse. In de USA is hij sinds 2011 jaarlijks gastbeiaardier in Dallas, Texas. Met de Reizende Beiaard van de Stad Praag brengt hij in de zomer beiaardmuziek dichter bij de mensen.

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?