Agenda

Christus Koning - Koninklijk mannenkoor DE NETEZONEN - Cristel De Meulder, sopraan - Pieter de Vos, orgel - Ad hoc ensemble - o.l.v. Willem Van de Weerd

Datum: 26-11-2023 11:30:00
Details:

Het Vlaams 4-stemmig mannenkoor De Netezonen uit Lier zingt al meer dan 140 jaar lang meerstemmige populaire, volkse en religieuze liederen, waaronder enkele verborgen pareltjes, en dat in vele talen en uit alle windstreken. Ze zijn wellicht het grootste en langst bestaande amateur mannenkoor in Vlaanderen.
Buiten de 2 oorlogsperiodes en de recente lockdownperiode ten gevolge van de Covid-19 pandemie is het koor sinds 1882 zonder onderbreking actief.
Het koor organiseerde zelf of nam deel aan allelei evenementen gaande van concerten tot het opluisteren van erediensten, en dat zowel in binnen- als buitenland. Het trad op in vrijwel alle kathedralen van Vlaanderen, maar ook in die van Reims en Canterbury! Als deelname aan profane evenementen was het optreden van de “Last Post” onder de Menenpoort in 2017 een van de meest aangrijpende.
Sinds september vorig jaar is Lierenaar Willem Van de Weerd de nieuwe dirigent. 

Willem Van de Weerd Lier (België)

Muziek is de rode draad doorheen het beroepsleven van deze musicus. Hij startte als “pianist” in het orkest van de lagere school en vervolgde zijn muzikale studies aan de muziekacademies van Lier en Berchem. Een logisch vervolg waren de hogere studies aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Gent en Antwerpen waar hij “Eerste prijzen” en getuigschriften behaalde in diverse disciplines, zowel theoretische als uitvoerende. (solfège, harmonie, contrapunt, muziekgeschiedenis, orgel, piano en koordirectie). Later volgde ook nog de studies beiaard en campanologie aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen.
Zijn carrière begon hij als muziekpedagoog en organist maar dit werd al snel uitgebreid naar koordirectie.
Willem Van de Weerd was dirigent van de “Zangfaculteit” van de Brusselse VUB, gastdirigent bij het Engelse Oxford Bach Choir, realiseerde projecten met leden van het koor van de Vlaamse Opera en tilde meerdere Vlaamse koren naar een hoger niveau. Dit resulteerde in concerten in binnen-en buitenland al of niet in samenwerking met gerenommeerde solisten. Momenteel is hij dirigent van het Koninklijk mannenkoor de Netezonen (Lier) en het gemengd koor Mjoezik (Kontich). Hij geeft ook lezingen omtrent klassieke muziek en de bereikbaarheid ervan voor iedereen. Het lesgeven (muzikale opvoeding) is, na een mooie carrière, mogen wegvallen en zo is er veel tijd vrijgekomen voor het orgel, de piano en koordirectie. Willem Van de Weerd is organist-titularis van de Sint-Theresiakerk te Berchem (Antwerpen) en daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd bij o.a. uitvaartdiensten in andere kerken ( OLV-Waver waar hij het Liturgisch koor onder zijn hoede heeft, Katelijne-Waver, Antwerpen, Mechelen) al of niet met extra solisten en zijn er de concerten in binnen-en buitenland. 

willem.van.de.weerd@skynet.be 

 

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?