Agenda

Feest Kapel van O.L.Vrouw van de Karmel - Jachthoorngroep Waldo wordt vervangen door Horn Revival (Kempisch hoornensemble) Vóór de dienst : - Cristel De Meulder, sopraan - Willem Van de Weerd, orgel

Datum: 08-10-2023 11:30:00
Details:

  

Jachthoorngroep Waldo is in 1981 ontstaan op initiatief van twee personen uit de Kempen die in Duitsland kennis hadden gemaakt met de jachthoorn. Waldos eerste Sint-Hubertusviering vond plaats op 7 november 1982 en sindsdien wordt er voortdurend gewerkt aan de uitbreiding en verbetering van het repertorium.
In de loop der jaren groeide Waldo uit tot een volwaardig jachthoornensemble dat speelt volgens de Duitse traditie. Onder impuls van de vorige dirigent, Alex Wouters, werd een “Es” formatie opgericht. Een formatie volledig bestaande uit de grote parforce hoorns, de Duitse en Franse traditie vinden elkaar in deze formatie. Sinds 2006 staat de groep onder leiding van Katrien Van Herck. Al snel had ze het gevoel dat de hoornblazers van Waldo meer konden dan de simpele jachthoornwerken.  Sinds dien wil de groep zich onderscheiden van andere jachthoornblazers met nieuwe en moeilijkere werken.  In juli 2007 werd de nieuwe aanpak al beloond met een overwinning. Tijdens een wedstrijd voor jachthoornblazers op de kasteelfeesten van Westerlo was de eerste plaats voor jachthoorngroep Waldo. Vanaf toen werd de lat iets hoger gelegd en worden er zelfs stukken gespeeld van bekende componisten zoals Wagner, Weber en Rossinni. Alle leden van de groep zetten zich dagelijks in om te repeteren en daardoor is de klank en het samenspel van dit ensemble een parel voor het oor. De liefde voor de jachthoorn schept een speciale band onder de blazers waardoor er een zeer aangename, ongedwongen sfeer hangt binnen de groep. Er is een perfecte balans tussen geschoolde muzikanten en jachthoornblazers met veel inzet om op het gehoor alle werken te leren. Na al die jaren wisselt de groep nog steeds tijdens optredens ES- en Bes- werken af.
In 2015 werden er nieuwe, mooie, stijlvolle, Oostenrijkse kostuums aangekocht.  Waldo beperkt zich niet alleen tot het opluisteren van jachtpartijen en St-Hubertusmissen maar verleent ook graag zijn diensten bij andere gelegenheden zoals diners, huwelijken, begrafenissen, concerten, feesten, wandeltochten,… Hun gevulde agenda is het bewijs dat het publiek hen weet te appreciëren.

Cristel De Meulder  behaalde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen de Eerste Prijs Kamermuziek en het Hoger Diploma voor Zang. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel behaalde ze haar Meestergraad. Zij heeft zich gespecialiseerd in klankgeoriënteerd zingen bij Lut Lemmens en Ingrid Voermans (NL) van het “Lichtenberger Institut für Gesang und Instrumentalspiel” (D). Cristel De Meulder geeft les aan de Academie voor Muziek en Woord van Hemiksem (Antwerpen). Zij is de stichter/dirigent van het damesensemble ‘Voces Aequales’ en dirigent van het Illuciakoor uit Puurs. 
Als lid van het Currende Consort o.l.v. Erik Van Nevel trad zij meermaals solistisch op. Geregeld verleent zij haar medewerking aan het hedendaagse ensemble ‘Aquarius’ o.l.v. Marc De Smet. Zij creëerde mee de kantate en opera ‘Aquarius’ van Karel Goeyvaerts en ‘Treurlied om Kayano’ op tekst van Marcel Pira, getoonzet door Noor Sommereyns. Met deze productie ging zij in november 2007 naar Japan (o.a. Osaka, Nagasaki, Hiroshima, Tokyo). 
Met de organist/clavecinist Jan Van Mol musiceert zij sinds 1995. Hun programma’s voor orgel en zang worden reeds vele jaren fel gewaardeerd over heel Europa, de Fillippijnen (‘Bamboo Organ Festival’ te Las Piñas), in Zuid-Amerika en Azië. In 1998 richtten zij samen de vzw Calcant (www.calcant.be) op. Naast de boeiende orgelprojecten is er een grote vocale inbreng.
Samen met de Nederlandse pianist/organist Ad van Sleuwen hebben zij een programma met originele muziek voor zang, harmonium en piano. Cristel De Meulder werkt nauw samen met de Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode (www.antonvanwilderodeinternationaal.be). Met de dichteres Beatrijs Van Craenenbroeck heeft zij een programma met poëzie begeleid door piano of gitaar. Zij heeft ook een programma met begeleiding van kanklès. Hiervoor werkt zij samen met de Litouwse muzikante Kristina Kuprytè.
Cristel De Meulder is artistiek leider over het Artiestenfonds dat werkzaam is in de St.-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. (www.artiestenfonds.be). Zij werkt mee aan de programmatie van de Feugère-orgelconcerten in de St.-Martinuskerk te Kontich. Vrijblijvend inlichtingen : info@sopraan.eu – 0495/54.29.31 

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?