Agenda

Herdenking B. Roose, medestichters en overleden leden Artiestenfonds - Kamerkoor Terpander o.l.v. Godfried Van de Vyvere - Koen Maris, orgel

Datum: 01-10-2023 11:30:00
Details:

Het gemengd kamerkoor Terpander is in september 1999 ontstaan vanuit het deeltijds kunstonderwijs (DKO). Bevriende collega’s die de behoefte hadden om samen te zingen, richtten het gezelschap op. In het koorlandschap neemt Terpander een bijzondere plaats in. De formatie bestaat voornamelijk uit beroepsmuzikanten, die naast hun opleiding als instrumentist of theoreticus, een zangopleiding gevolgd hebben of nog volgen. Goed onderlegde zangeressen/zangers van buiten het DKO zijn eveneens welkom bij Terpander: leerlingen uit de hogere graad van het deeltijds kunstonderwijs en uit het hoger muziekonderwijs of betere amateurs. Het koor gaat op een professionele manier aan de slag met de partituren: na een snelle lezing wordt meteen zorg besteed aan de koorklank en de muzikale expressie. Het koor, dat eerder geleid werd door Marc Van Daele (1999-2007) en Johan Van Bouwelen (2007-2011), ging zijn dertiende seizoen in met Godfried Van de Vyvere als nieuwe dirigent.

Godfried Van de Vyvere deed zijn hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij behaalde er het laureaatsdiploma muziekpedagogie, de laureaatsdiploma’s zang (bij Dina Grossberger) en koordirectie (bij Paul Schollaert en Erik Van Nevel) en de meestergraad zang (bij Lieve Vanhaverbeke). Hij volgde ook les bij Lucienne Van Deyck.
Als zanger vertolkte hij de altsolo’s in werk van Georg Friedrich Händel, Henry Purcell, Antonio Vivaldi, Marc Antoine Charpentier, Joseph Hector Fiocco en andere meesters. In het Mozartjaar 1991 vertolkte hij de rol van Zephyrus in Mozarts opera Apollo en Hyacinthus. Hij zong in ensembles als Close-Up en Capilla Flamenca. Bijna twee decennia lang was hij als altus actief in de oude muziek, bij het Huelgas Ensemble en bij Currende. Met deze ensembles trad hij op in nagenoeg heel Europa en in Israël . Hij werkte ook mee aan talrijke cd-opnames. Hij had het geluk te kunnen zingen onder leiding van de dirigenten Paul Van Nevel, Philippe Herreweghe, Jos Van Immerseel, Sigiswald Kuijken, René Jacobs, Erik Van Nevel en Patrick Peire.
Sinds 1982 is Godfried Van de Vyvere dirigent van het gemengd koor Acantus te Beveren. Van 1983 tot 1985 dirigeerde hij het Sint-Niklase knapenkoor In Dulci Jubilo, waarmee hij een opname realiseerde van Bachs Mattheuspassieonder leiding van Philippe Herreweghe, en van filmmuziek voor Hugo Claus’ De Leeuw van Vlaanderen. Van 1998 tot 2015 was hij dirigent van het meisjeskoor Gynaika uit Sint-Niklaas. Als gastdirigent trad hij op met La Furia (Antwerpen), leidde hij een koorweek in Polen met het kamerkoor In Corpore uit Lublin en dirigeerde hij in het historisch centrum van deze stad een Bachprogramma met In Corpore en het barokorkest Concerto Avenna uit Warschau. Hij bereidde een megakoor van elf Sint-Niklase koren voor op de succesvolle productie Freedom in Antwerpen (deSingel) en Sint-Niklaas.
Godfried Van de Vyvere is medewerker van de koorfederatie Koor&Stem, onder meer als lid van de adviescommissie. Voor Koor&Stem werkt hij tevens als dirigent, koorcoach en docent voor koorateliers. Met het korenproject Zingen tot morgenvroeg  toerde hij samen met de groep Ishtar door heel Vlaanderen. Voor het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen zetelt hij in de jury’s van koortoernooien. Hij fungeert al verscheidene jaren als begeleider van Davidsfondsreizen naar het Lentefestival in Boedapest (Hongarije) en de Internationale Haydntage in Eisenstadt (Oostenrijk).​
Godfried Van de Vyvere is docent zang en vakdidactiek aan het Lemmensinstituut en docent zang, vocaal ensemble en koor aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas. Hij volgde in het najaar van 2011 Johan Van Bouwelen op als dirigent van Terpander, het koor van het Deeltijds Kunstonderwijs.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?