Agenda

Herdenking Benoit Roose & overleden leden Artiestenfonds - Gemengd koor AMABILE uit Neerpelt o.l.v. Jan Vanderheyden

Datum: 2 november 2016 11:30 tot 27 2024 18:55
Details:

In de muzieknotatie staat Amabile voor liefelijk, beminnelijk en in deze geest wil onze toffe groep vocalisten uit de regio Noord-Limburg het publiek bekoren(!) met de mooiste staaltjes uit de klassieke koorliteratuur. Niet gehinderd door een bovenmatige partituurkennis, heeft deze aardige groep volbloedamateurs desondanks toch een meer dan behoorlijk niveau weten te bereiken. Daar staan een uitstekende dirigent en een gedreven bestuur borg voor. 
Ons repertoire is zorgvuldig opgebouwd. Het omvat zowel geestelijke als wereldlijke pareltjes van polyfone koormuziek en dit uit vrijwel alle stijlperioden. Meestal worden deze a-capella uitgevoerd, maar af en toe doen we beroep op een orkest(begeleiding), vooral voor de grotere koorwerken.
De wereld van de polyfone (koor)muziek is fascinerend en springlevend. Een ontdekkingstocht in deze wondere wereld is voor de koorleden van Amabile dan ook als binnentreden in een oase te midden van de rumoerige popcultuur.  En ondanks een voortdurend streven naar de juiste interpretatie, een correcte stemvorming en een volmaakte uitvoering, wordt er toch in een ontspannen sfeer gerepeteerd.

“Saai?” Bijlange niet. Wij houden het toch al bijna 50 jaar vol! Enkele realisaties van de afgelopen tien jaar:

* jaarlijkse artiestenmis in CAROLUS-BORROMEUS te Antwerpen
* ‘4 JAARGETIJDEN’ concerten in Neerpelt
* koorwedstrijden in Neuchâtel (2007) en Monster (2008)
* concerten samen met ‘CONSTELLATIONS MUSICALES’ in Visé, Bossut, Maredsous, Achel, Antwerpen
* deelname aan de Provinciale Koorwedstrijd in de hoogste graad (2009 en 2012)
* galaconcert ’VIC NEES 75’ in Neerpelt in 2011
* deelname koorwedstrijd Monster (Nl) 2012
* deelname ‘VOLKOREN’ Aarschot 2013
* uitvoeringen op 29 maart en 29 november 2014 van ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins in Neerpelt en Overpelt.
* deelname op 9 november 2014 aan ‘1000 voices’, een organisatie van het ‘Festival van Vlaanderen’ met werk   van Penderecki, met       tal van binnen- en buitenlandse koren in de Basiliek van Koekelberg
* deelname in mei 2015 te Genk aan ‘Onvoltooid Landschap’  naar een libretto van Annelies Verbeke en muziek van Maarten Van Ingelgem, een concert rond de herdenking van WO II,in een organisatie van ‘Koor en Stem Limburg’ 

Dirigent Jan Vanderheyden (° 1965, Koersel) 
Jan wist op jonge leeftijd al dat hij dirigent wilde worden.

Met dit doel voor ogen studeerde hij in het Lemmensinstituut te Leuven en het Muziekconservatorium van Antwerpen o.m. de vakken notenleer, harmonie, contrapunt, analyse, muziekgeschiedenis, koor- en orkestdirectie en dit alles met schitterende resultaten. In talrijke binnen- en buitenlandse wedstrijden heeft Jan zijn muzikale kwaliteiten reeds bewezen. Zo sleepte hij op de befaamde Kondrashinwedstrijd voor orkestdirectie in Hilversum de laureatentitel in de wacht. Zijn palmares werd verder aangevuld met de prijs Albert De Vleesschouwer en de Deutrillon de Try prijs. In Praag behaalde hij samen met Amabile de Gouden Medaille, de speciale Petr Ebenprijs èn de prijs voor beste dirigent.

De grote kracht van zijn aanpak ligt vooral in zijn streven  naar  klankzuiverheid, kleurharmonie en een goede balans tussen de verschillende koorpartijen. De vocale prestaties van Amabile hebben in de loop der jaren bewezen dat deze aanpak duidelijk de juiste is. De vocale prestaties van Amabile hebben in de loop der jaren bewezen dat deze aanpak de juiste is.
Onder zijn leiding zingt Amabile het ‘klassieke’ repertoire, maar toch schrikt hij er niet voor terug om het koor uit te dagen door regelmatig hedendaagse composities te programmeren. In 2013 werd Jan door het koor in de bloemetjes gezet voor 20 jaar dirigentschap!  Jan Vanderheyden leidt ook  het koor ‘Pro Arte’ in Lummen.

 

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Cantate Domino                                    Monteverdi

NA DE 1ste LEZING
Denn er hat seine Engeln                  Mendelssohn

TIJDENS DE OFFERANDE
Lamb of God                                       Christiansen

TIJDENS DE COMMUNIE
Alleluia                                                       Manuel

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Cantate                                                      Miskinis

 
 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?