Agenda
Sarah Van Mol, sopraan - Jan Van Mol, orgel - Fien Seeger, cello/viool
SARAH VAN MOL, sopraan, kwam als dochter van een muzikale familie reeds vroeg in contact met muziek. Ze studeerde piano en orgel, maar ontdekte uiteindelijk de liefde voor zang. In juni 2001 voltooide zij haar meesteropleiding aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen : voor zang in de klas van Bernadette Degelin, voor schriftuur in de klas van Peter Thomas.
Masterclasses volgde ze bij Robert Alderson, Susan Roper, Guy de Mey en Gidon Saks. Momenteel wordt zij verder gecoacht door Carol Meyer-Brütting in Frankfurt.
Als soliste concerteerde Sarah in België, Nederland, Duitsland, Engeland, Polen en Brazilië. Zo zong ze het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi, Scarlatti en Dvorak, het ‘Requiem’ van Fauré en Vic Nees, , de ‘Nelson-Messe’ van Haydn, ‘Alexander’s Feast’ van Händel, ‘King Arthur’ van Purcell, en de rol van Juliette in de operette ‘Der Graf von Luxemburg’ van F. Léhar. Binnenkort staat het ’Requiem’ van Brahms en ’The Messiah’ van Händel op het programma.
Op de VRT was ze te zien in de ‘Missa Brevis’ van Mozart, op Klara werd zij geïnterviewd voor het programma ‘Brede Opklaringen’ en was zij o.a. te horen met het Euterpe Baroque Consort, bij wie zij vaste soliste is. Ze verleende haar medewerking aan tal van CD-opnames, o.a. met organist en vader Jan Van Mol. Voor het Vlaams Radio Koor zong zij de sopraansolo’s tijdens opnames met muziek van J.S. Bach, Sergej Rachmaninov en Johan Duijck. Verder had zij dit jaar de eer om de begrafenis van o.a. Jan Hoet, Jean-Luc Dehaene, Jos Ghysen & Jos Chabert te mogen verzorgen. Als ensemblezangeres is zij vast verbonden aan het Vlaams Radiokoor en zingt ze regelmatig bij andere professionele ensembles, waaronder Collegium Vocale Gent, De Nederlandse Bachvereniging, Currende, Psallentes, Oltremontano, Aquarius, Ars Musica en Anima Eterna. Dit alles in een heel uiteenlopend repertoire, gaande van Renaissance over Barok tot hedendaags.
Ze zong onder dirigenten als Hervé Niquet, Phillipe Herreweghe, Jos Van Veldhoven, Marcus Creed, Bo Holten, Erik Van Nevel, Jos Van Immerseel, Kaspars Putnins, Paul Dombrecht, Kurt Bikkembergs, Patrick Peire, Paul Hillier en Yannick Nézet-Seguin.
Bo Holten schreef de 1ste sopraansolo in zijn compositie ‘Handle Variations with Care’ speciaal voor haar stem.
Met Currende en het VRK ondernam zij concertreizen naar Frankrijk, Italië, Duitsland, Israël, Tsjechië en Spanje. Met Collegium Vocale trad zij op in New York, Saintes, Warschau en Ljubljana.
Jan Van Mol studeerde voornamelijk aan het Antwerps Conservatorium, maar ook aan het Lemmensinstituut en het Conservatorium van Gent.
Als organist behaalde hij verschillende nationale onderscheidingen: A. Paepen, Verrept- Brouwers, A. Rutzky. Hij was laureaat in de Internationale Orgelwedstrijd van Avila.
Hij concerteerde, vooral als organist, in vrijwel alle landen van Oost- en West-Europa en daarbuiten: België - Nederland - Duitsland - Zweden - Frankrijk - Spanje - Portugal - Italië - Voormalige DDR - Polen - Oostenrijk - Bulgarije - Slovenië - Bosnië - Engeland - Ierland - Luxemburg - Zwitserland - Schotland - Denemarken - Finland - Zuid-Afrika - Filippijnen - Rusland - Brazilië.
Hij nam een vijftiental cd's op waarvan verschillende gunstig onthaald werden in de internationale vakpers.
Naast het orgel bespeelt hij het klavecimbel en hij was één van de eersten om het authentieke harmoniumspel te herontdekken.
Hij publiceerde talrijke artikels over het orgel en geeft orgelmuziek uit.
Jan Van Mol was leraar aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen en is organist-titularis van de Sint-Pauluskerk van Antwerpen. Daar bespeelt hij het historische orgel, misschien het belangrijkste oude instrument uit de Zuidelijke Nederlanden.
Hij geeft voordrachten in het kader van verschillende verenigingen voor cultuurspreiding: Amarant (Gent), Arcademia (Brugge), Davidsfonds (Leuven).
Als stichter en bezieler van Calcant, Antwerpse Orgelvereniging, nam hij talloze initiatieven (orgelconcerten, -reizen, -wandelingen...) waarmee hij het orgel dichter bij het publiek wil brengen.
Hij werd in 2005 te Parijs opgenomen in de "Société académique Arts - Sciences - Lettres".
Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?