Agenda

Haags Kleinkoor o.l.v. Hans Jansen

Datum: 30-04-2023 11:30:00
Details:

Het Haags Kleinkoor werd in 1977 opgericht als kerkelijk jongerenkoor met een zeer breed en verscheiden repertoire. Nadat 1982 Hans Jansen de muzikale leiding op zich had genomen koos het koor ervoor zich meer toe te leggen op het zingen van kerkmuziek en het regelmatig geven van concerten. Zo werd bijvoorbeeld de tweejaarlijkse uitvoering van de Johannes Passion en de Matthäus Passion van Heinrich

Schütz gedurende de passietijd in de Kloosterkerk in Den Haag lange tijd een goede traditie.

Hoewel de kerkmuziek nog steeds een belangrijke plaats bleef innemen werd ook regelmatig wereldlijke muziek uitgevoerd. Een thema-programma was bijvoorbeeld eind 1998 een gevarieerd concert over dieren in de muziek. Daarnaast waren er themaconcerten rondom Ernst Pepping, Spaanse kerkmuziek, Psalm 130 (‘De profundis) en Verleih uns Frieden.

In de zomer van 1999 maakte het koor een reis naar Engeland en verleende het medewerking aan de diensten in de St. Edmundsbury Cathedral. In de jaren daarna werd o.a. gezongen in de fraaie Sint Carolus-Borromeüs in Antwerpen, op het Schützfestival in Hoorn en het Festival Religieuze Muziek in Venlo.

Rond Kerstmis geeft het koor ieder jaar op verschillende plaatsen concerten, waarbij naast de bekende Christmas Carols ook aandacht wordt gegeven aan grotere werken zoals kerstcantates van Buxtehude, Telemann, Pachelbel en Heinrich Schütz. Nadat een aantal jaren deze kerstconcerten waren gegeven in de Gotische Zaal van de Raad van State werd gekozen voor de sfeervolle Abdijkerk en de Luthers Kerk

Regelmatig voert het koor werken uit van dirigent Hans Jansen. Zo verzorgde het koor in
2007 de première van ‘Laudate Dominum’ en in 2008 van het Passie-Oratorium ‘Petrus’.

In juni 2014 maakte het Haags Kleinkoor een concertreis naar het Franse Macon en Tournus en in 2016 werd meegewerkt aan het Internationaal Heinrich Schütz Festival in de Kloosterkerk in Den Haag. Ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum maakte het koor in 2017 een concertreis naar Boedapest.
Het Haags Kleinkoor vierde haar 45-jarig bestaan tijdens haar traditionele Kerstconcert december 2022 in de Lutherse Kerk in Den Haag.

Hans Jansen studeerde koordirectie bij Jan Eelkema en kerkmuziek bij Barend Schuurman aan het Rotterdams Conservatorium en orgel bij Gerard Akkerhuis. 

Behalve van het Haags Kleinkoor is hij dirigent van Projectkoor Musica Sacra, het Haags Kerkmuziek Ensemble, het Luthers Projectkoor, de Lutherse Cantorij "Sursum Corda",  de Cantorij Koepelkerk Willemstad en de Schola Cantorum Gregoriana. Hij was tot 2016 cantor van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij is lid van de Lutherse Werkgroep voor Kerkmuziek en redacteur van het door deze werkgroep uitgegeven tijdschrift Musica Sacra.

Als componist schrijft Hans Jansen vooral veel liturgische werken voor koor, maar hij componeert ook grotere werken, zoals zijn Psalmendrieluik (1997), Johannes Passion (2000), Requiem (2003), Mattheus Passion (2006), Te Deum (2007) en Petrus Passie (2008), het oratorium Forty (2008), Concert voor orgel, koor en solisten (2009) en zijn Stabat Mater (2014). Een aantal van zijn werken is ook op CD gezet.

Bij zijn 40-jarig jubileum als kerkmusicus in november 2012 zongen al zijn koren gezamenlijk zijn werk 'Nathan der Weise'. 

Voor ons Kerstconcert  in 2015 componeerde hij speciaal voor het Haags Kleinkoor zijn "O Magnum Mysterium". Sindsdien is zijn lijst met composities voor ons koor gegroeid: in 2016 zongen wij zijn "Maria Cantate", in 2017 zijn kerstcantate "Herders", in 2018 zijn "Engelencantate", in 2019 zijn kerstcantate op het thema "Das neugeborne Kindelein" en in 2021 het feestelijk motet "In dulci jubilo".

Op 16 oktober 2022 vierde Hans zijn 50-jarig jubileum als kerkmusicus. Met het Haags Kleinkoor, Projectkoor Musica Sacra, Luthers Projectkoor en de Schola Cantorum Gregoriana voerde hij in de Lutherse Kerk in Den Haag een programma uit met dubbelkorige werken van Bach en Schütz, a capella werken van Hans zelf en als klap op de vuurpijl zijn Confitebur Domine. 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?