Agenda

HOOGFEEST van PASEN - vocAmuze uit Burcht - Sarah Van Mol, sopraan - Strijkkwartet Les Dames - Arne Van Handenhoven, orgel - o.l.v. Dimitri Goethals

Datum: 09-04-2023 11:45:00
Details:

De wortels van het huidige vocAmuze liggen intussen vrij ver in het verleden. In 1967 werd in Burcht het Sint-Ceciliakoor opgericht, toen nog een mannenkoor. Al snel werden ook vrouwelijke leden opgenomen en verscheen het adjectief 'gemengd' voor de naam van het koor. Het zal niet verbazen dat dit koor kan terugblikken op een rijk verleden, met verschillende dirigenten, met op het programma klassieke, maar ook grote (en grootse) koorwerken, met deelnames aan wedstrijden, met nauwe parochiebanden ook. Met de eeuwwisseling veranderde stilaan de samenstelling van het koor en telden we meer leden van buurgemeenten en verder (van over 't water, stel je voor). In 2004 veranderde het koor van naam: we luisteren nu naar 'vocAmuze'.
vocAmuze is geen popkoor of solidariteitskoor, onze meug is veeleer het klassieke koorrepertoire met ook boeiende zijsprongen naar hedendaagse koorcomponisten. Het parochiale karakter is intussen wat naar de achtergrond verdwenen, al luisteren we toch regelmatig en met plezier een misviering op wanneer ons dat wordt gevraagd. Een greep uit onze nevenactiviteiten: een jaarlijks koorweekend (tof!), driekoningzingen, (nuttige & aangename) groepsuitstappen, ...
Wij repeteren op dinsdagavond van 20 tot 22 u. in de Mouterij (John Tulpinckstraat 15, Burcht). Iedereen is welkom. Een basiskennis notenleer en toonvastheid zijn mooi meegenomen. We verwachten niet dat je door zelfstudie goed voorbereid op een repetitie komt ('t is natuurlijk niet verboden), maar we kraken ook niet noot per noot, partij per partij. Dus enige ervaring komt zeker van pas! Is je interesse gewekt? Kom eens langs op een repetitie of stuur ons een mailtje (contact at vocamuze punt be).

 
 
Deze Belgische sopraan groeide op in een warm nest vol muziek. Opa bouwde zelf allerhande instrumenten en de kleinkinderen gaven daar onvergetelijke concertjes op. Sarah zelf studeerde piano en orgel en ontdekte daaruit haar liefde voor het zingen. 
In juni 2001 voltooide zij haar meesteropleiding zang aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen in de klas van Bernadette Degelin. Masterclasses volgde ze oa bij Robert Alderson, Susan Roper, Guy de Mey en Gidon Saks. Momenteel wordt ze verder gecoacht door Diane Forlano. 
Sindsdien is ze een graag geziene gast bij opvoeringen van The Messiah van Händel, het Stabat Mater van Pergolesi, de Johannes-Passion, Matthäus-Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach. 
Verder zong ze onder meer het Requiem van Brahms, Fauré en Vic Nees, het Stabat Mater van Scarlatti en Dvorak, allerhande missen van Mozart en de rol van Juliette in de operette Der Graf von Luxemburg van F. Léhar.
Bij het ensemble ‘Euterpe Baroque Consort’, waar zij vaste soliste is, kan ze zich uitleven in werken van Monteverdi, Carissimi en tijdgenoten. 
Ze verleende haar medewerking aan tal van CD-opnames, o.a. met organist en vader Jan Van Mol. Voor het Vlaams Radio Koor zong zij de sopraansolo’s tijdens opnames met muziek van J.S. Bach, Sergej Rachmaninov en Johan Duijck. Verder had zij de eer om op de begrafenis van o.a. koningin Fabiola, Jean-Luc Dehaene, Jos Ghysen, Jan Hoet & Jos Chabert te mogen zingen. 
Als ensemblezangeres is Sarah vast verbonden aan het Vlaams Radiokoor en zingt ze regelmatig bij andere professionele ensembles, waaronder Collegium Vocale Gent, De Nederlandse Bachvereniging, Gli Angeli Genève, Cappella Mariana Praag, La Chapelle Harmonique Paris, BachPlus, Currende, Psallentes, Utopia, Encantar en Oltremontano. Dit alles in een heel uiteenlopend repertoire, gaande van Renaissance over Barok tot hedendaags. 
Ze zong onder dirigenten als Hervé Niquet, Phillipe Herreweghe, Jos Van Veldhoven, Marcus Creed, Bo Holten, Erik Van Nevel, Jos Van Immerseel, Kaspars Putnins, Paul Dombrecht, Patrick Peire, Paul Hillier, Yannick Nézet-Seguin, Bernard Haitink en Eric Whitacre.
Bo Holten schreef de sopraansolo in zijn compositie ‘Handle Variations with Care’ speciaal voor haar stem. 
Met Currende en het VRK ondernam zij concertreizen naar Frankrijk, Italië, Duitsland, Israël, Tsjechië en Spanje. Met Collegium Vocale trad zij op in New York, Saintes, Warschau en Ljubljana.
Een trip naar Canada met Psallentes komt er opnieuw aan. 
Als muziekpedagoge is Sarah verbonden aan muziekacademie van Lier. 

Het Kirke Strijkkwartet heeft zijn naam te danken aan de Griekse tovernimf Kirke, die op het paradijselijk eiland Ayaya woonde, waar heerlijke spijzen en dranken in overvloed vloeiden. Zij bezat ook de toverkracht om lastige mannen te veranderen in borstelige zwijnen. Het kwartet wordt gevormd door 4 vriendinnen die al 20 jaar bezield samen spelen. Hun uitgebreid repertoire gaat van klassiek over tango tot pop. Zij streven een frisse kijk op al deze muziekgenres na en gaan geen uitdaging uit de weg.
viool : Saartje De Muynck & Joanna Vlaeminck
altviool.     Evelien Vandeweerdt0
cello.         Ann Van Hecke

Arne Van Handenhoven volgt voor orgel lessen bij de uiterst getalenteerde Dieter Van Handenhoven die tevens ook zijn vader is.
Als Organist is hij verbonden aan "Het Hof" waar hij de missen opluistert met de Zusters Jozefienen en het koor o.l.v Christa De Beule - De Caluwé.
Deze jonge, getalenteerde muziekale duizendpoot treed op in binnen- en buitenland.

 

Dimitry Goethals behaalde in 1993 zijn getuigschrift muziektheorie aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent. Onder leiding van Michael Scheck, Ignace Thevelein, Florian Heyerick en Johan Duijck studeerde hij hier tevens koordirectie. In 1998 behaalde hij zijn Meestergraad zang bij Lucienne Van Deyck aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen. Hij koos als extra voor de optie koordirectie bij Roger Leens en Johan Van Bouwelen. Om zijn passie voor muziek aan zoveel mogelijk mensen door te kunnen geven, besloot hij zich actief te verbinden aan Koor&Stem vzw, waardoor hij vele muzikale projecten mee kan ondersteunen. Als koorzanger en contratenor verleende hij zijn medewerking aan tal van muzikale projecten. Ook zijn dirigentencarrière loopt al enige tijd. Gedurende 11 jaar was hij dirigent van het Haagenkoor te Mariakerke (Gent). Hij was tevens koorrepetitor bij de Gentse Oratoriumvereniging en de Kempische Oratoriumvereniging. Sinds 2003 berust de muzikale leiding van het koor vocAmuze Burcht en het vocaal ensemble Perla Musica in zijn handen. In de zoektocht naar een opvolger voor dirigent Michaël Vekeman, kwam Cantatille in 2009 bij hem terecht.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?