Agenda

Ensemble Cannamella Aline Hopchet: alt- en tenorpommer, kromhoorn en blokfluit & Julia Fankhauser: schalmei, kromhoorn & blokfluit - 16de eeuwse blazersmuziek uit Antwerpen

Datum: 26-03-2023 11:30:00
Details:

 

 

Programma 

Het 16de-eeuwse kerkgebeuren kende een rijkelijk muziekleven. Elke kerkfabriek had muzikanten, zangers, koralen en een organist in dienst en investeerde in de uitbouw van een muziekbibliotheek. Tot het midden van de eeuw bestond deze voornamelijk uit manuscripten, overgeschreven door scribenten. De muziek van vandaag bestaat uit een bundel met bicinia of duo’s (ms. Mus. Ms. 260, Bayerische Staatsbibliothek, Munchen), waarvan een groot vermoeden is dat Tielman Susato (1510/15 - ca. 1570), Antwerpse stadsmuzikant, componist en uitgever, ze overschreef en compileerde voor gebruik in de OLV-kerk.

Aline Hopchet

ALT- en TENORPOMMER , KROMHOORN & BLOKFLUIT

www.alinehopchet.com

www.ensemble-cannamella.com

Aline Hopchet behaalde in 1997 het meesterdiploma blokfluit bij Bart Spanhove (Luca School of Arts, Leuven). Vervolgens studeerde ze verder bij Marion Verbruggen (Koninklijk Conservatorium Den Haag). In datzelfde conservatorium studeerde ze barokhobo bij Ku Ebbinge en in 2009 behaalde zij haar Master barokhobo bij Marcel Ponseele (Conservatoire Royal de Bruxelles).
Gedurende 20 jaar was ze gids in het MIM, het muziekinstrumentenmuseum te Brussel. Tegenwoordig wordt ze regelmatig gevraagd om lezingen te geven. Deze twee activiteiten zijn een drijfveer voor haar onderzoek naar de iconografie, het repertorium en het gebruik van historische muziekinstrumenten.
Aline Hopchet is een gedreven blokfluitiste, maar speelt daarnaast ook schalmei, pommer, kromhoorn en verschillende dulcianen. In 2004 richtte ze haar eigen ensemble Cannamella op dat vooral concerteert op het minder bekende repertoire uit de 15de tot 18de eeuw. Uit haar passie voor de Franse flageolet ontstond het ensemble Les Pantalons, een ensemble dat bal- en salonmuziek speelt op historische instrumenten uit de 19de eeuw.
Ze is leerkracht blokfluit, oude muziek en historische dubbelrietbladinstrumenten aan de academies van Ekeren en Woluwe-Saint-Lambert. Geïnspireerd door haar studenten historische dubbelrieten schreef ze een methode voor schalmei (deel 1 + 2), uitgegeven in 4 talen: Uitgeverij Kreastion (FR/NL), Cornetto Verlag (DU/ENG). Een derde boek over het leven en werk van Tielman Susato (ca. 1510-ca. 1570) komt weldra uit.

JULIA FANKHAUSER
Schalmei, kromhoorn & blokfluit

Julia Fankhauser, in 1985 geboren te Zwitserland, studeerde blokfluit aan de Hogeschool voor de Kunsten te Zürich ZHdK (Matthias Weilenmann). In 2007 behaalde zij haar "Konzertdiplom" en twee jaar later volgde haar didactisch diploma (Carsten Eckert).
Als tweede instrument studeerde zij barokhobo met Martin Stadler aan de ZHdK. Zij vervolgde haar studie barokhobo in de klas van Benoît Laurent aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, alwaar zij in 2012 haar Master diploma behaalde.
Hierna studeerde zij verder in Saintes waar zij sinds 2013 orkestlid was van het ‘Jeune Orchestre de l’Abaye’, een orkest dat zich specialiseert in klassiek en romantisch repertoire op authentieke instrumenten (Marcel Ponseele). In 2015 behaalde zij ook hier een Master diploma.
Hiernaast leerde ze moderne hobo en Engelse hoorn met Stefaan Verdegem

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?