Agenda

Kon.Familiakoor Elsdonk o.l.v. Tom Van Der Plas - Erwin Van Bogaert, orgel

Datum: 12-03-2023 11:30:00
Details:

  

 

Koninklijk Familiakoor Elsdonk

De geschiedenis van het Koninklijk Familiakoor Elsdonk begint in 1927 wanneer de parochie Heilige Familie in Edegem werd opgericht. Het gemengd koor ontstond in 1953 uit de samenvoeging van de eerste twee koren uit de parochie: het mannenkoor Sint-Cecilia en het vrouwenkoor Sint-Lucia. Onder de leiding van Mon Fornoville klom het niveau van het Gemengd Koor Heilige Familie Elsdonk snel boven dat van een gemiddeld parochiekoor. De Edegemse zangers zongen zelfs al mee in een aantal producties van de Koninklijke Vlaamse Opera. Andere hoogtepunten uit die periode waren de uitvoering van het oratorium Elias van Felix Mendelssohn en de door de toenmalige BRT ingerichte concerten met de uitvoering van de Mis in Es-dur van Franz Schubert en de Psalm XLVII van Florent Schmitt.

In 1977 kreeg het koor zijn “koninklijk” adjectief. Na het overlijden van Mon Fornoville in 1985, nam zijn zoon Paul de leiding over. Op zijn initiatief werd het zeventigjarige bestaan gevierd met een uitvoering van 'Die Schöpfung' van Haydn. Eind 1999 nam Erik Demarbaix het dirigeerstokje over. Met hem volgden o.a. het concert ‘Mozart in de Basiliek’ in Edegem, de uitvoering van de Kleine Orgelmesse van Joseph Haydn in de Antwerpse Sint-Pauluskerk en een concert ‘Van Benoit tot van Steenberge’ als hommage aan Vlaamse componisten. Eind 2007 voerde het Familiakoor samen met vier andere koren en het Brussels Philharmonic Orchestra het oratorium “Het Bronzen Hart” van Gaston Feremans uit in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal en naar aanleiding van de 100ste geboorteverjaardag van deze Vlaamse componist, ook in de Antwerpse Kristus-Koningkerk. In april 2009 nam Erik Demarbaix afscheid van het koor met een romantisch lenteconcert.

Vervolgens nam Michiel Delanghe de muzikale leiding over. Na een programma met Britse koormuziek (Choral Evensong), een gevarieerd kerstconcert in 2010 en de uitvoering van het Kerstoratorium van Camille Saint-Saëns in 2011, dirigeerde hij nog een Requiemconcert met muziek van Gabriel Fauré en John Rutter. Hij nam in 2013 afscheid van het koor op een Ceciliaconcert met muziek van Johann Sebastian Bach en koorwerken uit de Belgische romantiek. Tijdens dat concert gaf hij letterlijk het dirigeerstokje door aan Stijn Paredis, de nieuwe dirigent. Met hem brachten de Edegemse zangers in 2014 een concert met muziek voor koor, soli en orkest van Felix Mendelssohn en in 2015 een concert met muziek uit de Belle Epoque. Het jaar nadien bracht het koor de wellicht eerste Belgische uitvoering van het Requiem van Saint-Saëns in een arrangement voor koor, vier soli, orgel en kamerorkest.

Maar in 2017, was het feest. Het Koninklijk Familiakoor Elsdonk vierde zijn 90ste verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid werd aan Sebastiaan van Steenberge gevraagd om een Missa Brevis te componeren voor koor, orgel en, speciaal voor deze feestelijke gelegenheid, strijkorkest. Deze Missa Sagrada Familia werd voor het eerst uitgevoerd op het koorconcert van 17 november 2017. De creatie van de versie voor koor en orgel vond plaats de zondag nadien, tijdens een Pontificale Ceciliamis voorgegaan door bisschop Johan Bonny.

Maar 2018 was weer een jaar apart: een English-Style-Promsconcert  met alles erop en eraan. Op 1 februari 2019 namen we afscheid van Stijn Paredis en
verwelkomden we Tom Van Der Plas om het koor strak in de maat te houden.

Tom Van Der Plas, dirigent.

Tom Van Der Plas werd geboren in 1991 in Mechelen, waar hij aan het stedelijk conservatorium zijn muzikale studies begon en er experimenteerde met viool, piano, saxofoon en fagot. Uiteindelijk studeerde hij orgel aan het Koninklijk Conservatorium van Luik bij docenten Anne Froidebise en later Arnaud Van de Cauter behaalde grote onderscheiding op zijn slotexamen orgel. Tom is leraar van de orgelklas aan het stedelijk conservatorium van Mechelen, organist-titularis van de Sint-Janskerk in Mechelen en van de Aglicaanse kerk Saint-Boniface in Antwerpen. Hier verdiept hij zich in  Engelse koor-en orgelmuziek uit alle stijlperiodes.

Als dirigent leidt hij het Koninklijk Familiakoor Elsdonk, Cantus Amici uit Mechelen en het Kinder- en Jongerenkoor Lyric Music uit Bonheiden, waarvoor hij de muziek componeerde voor hun eigen musical. Momenteel volgt hij de Masteropleiding koordirectie bij Luc Anthonis aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij volgde verschillende internationale koor-en orgelstages
en treedt regelmatig op in samenwerkingsverband of als solist.

Erwin Van Bogaert, organist-klavecinist

Erwin Van Bogaert, orgel en piano.

Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij het diploma Laureaat Orgel en aan het Conservatorium te Maastricht de B-akte voor Docerend Musicus en de C-akte Uitvoerend Musicus (Master) voor orgel.

Hij volgde verder lessen bij Ton Koopman en Ewald Kooyman en privé-lessen bij Daniel Roth (Parijs). Ook volgde hij regelmatig cursussen in Bordeaux voor interpretatie. Hij studeerde klavecimbel en behaalde in 1990 zijn Eerste Prijs (Bachelor) aan het Conservatorium van Gent. Hij vervolmaakte zich nog verder bij Marcelo Bussi (Amsterdam). Erwin Van Bogaert was gedurende 26 jaar titularis-organist aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Sint-Niklaas en had tot 31 oktober 2011 deze functie in de dekanale Sint-Martinuskerk van Beveren. Hij was leraar orgel aan de Muziekacademies van Berchem, Geraardsbergen en Sint-Niklaas. Als titularis-organist was hij verantwoordelijk voor de muzikale inbreng in de liturgie. Niet alleen met een gevarieerd repertorium voor de gewone zondagen maar ook in de zeer verzorgde missen op en rond de hoogdagen. Hij uit zijn veelzijdige muzikale interesses in verschillende ensembles. Hij geeft concerten in binnen- en buitenland. Vooral in Frankrijk is hij regelmatig te gast in diverse orgelcycli en festivals. O.a. Bordeaux, Le Havre, Ourscamp, Cherbourg, Lille, Parijs.  In juli 2016 heeft hij meegewerkt aan een concertreis in de Haute Savoie met Groupe Vocal Arthur Honegger, o.l.v. Jean Legoupil, waar hij instond voor de koorbegeleiding en een aantal orgelsolo’s. Hij heeft in de loop van de jaren een aantal cd’s opgenomen met verschillende muzikanten in verschillende kerken, o.a. de kathedraal van Le Havre (F), de kerk van Dudelange (G.-H. Luxemburg), de Sint-Jozefskerk in Gent. U vindt al deze cd’s vermeld op de website, waar ook muziekfragmenten te beluisteren zijn. In 2003 speelde hij in de orgelcyclus in Kortrijk, waar hij “Inzicht in zich(t)” van Bernard Baert creëerde. Hij kreeg daarvoor de publieksprijs. In 2007 speelde hij weer in deze orgelcyclus en kreeg de prijs van de jury voor zijn vertolking van een keuzewerk van Buxtehude, componist van het jaar. En ook in 2011 is hij in de prijzen gevallen : de prijs van het publiek (ex-aequo) voor de samenstelling van zijn programma en de prijs van de jury voor de vertolking van het opgelegd werk “Piccolo Fantasia su un motivo di Franz Liszt” van Wilfried Westerlinck. In september 2013 speelde hij een programma met saxofoniste Katrijn Aper, waarvoor hij (ex-aequo) weer de publieksprijs kreeg voor de samenstelling van hun programma.

Op 3 december 2016 heeft hij een concert gegeven  in de Notre Dame van Parijs.
In april 2017 heeft hij samen met Katrijn Aper een cd opgenomen met orgel en saxofoon in Le Havre (Two Winds Forever)
Hij is een veelgevraagd begeleider van verschillende koren en ook solisten doen dikwijls beroep op hem.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?