Agenda

Joris Bosman, tenor & Willem Van de Weerd, orgel

Datum: 26-02-2023 11:30:00
Details:

  

Joris Bosman – tenor

Na zijn studies zang en piano aan het Lemmensinstituut te Leuven en aan het Conservatorium van Brussel engageerde Joris Bosman zich als korist in diverse ensembles waaronder het Brussels Kathedraalkoor (Capelli Sancti Michaelis) o.l.v. Erik van Nevel , alsook Currende en het voormalige omroepkoor van de BRT. o.l.v. Vic Nees en het Vlaamse Radiokoor o.l.v. Johan Duijck.  Hij deed repertoire en stijlkennis op bij ondermeer Sigiswald Kuijcken, Paul Dombrecht, René Jacobs, Florean Heyerick, Pierre Cao en anderen.
Hij bekwaamde zich als pedagoog en behaalde de eerste prijs zang in de disciplines oratorium, lied en opera. Hij behaalde de eerste prijs kamermuziek, specialisatie barokmuziek en het Hoger Diploma lied en oratorium. Hij bekwaamde zich verder bij ondermeer James Griffith (G.B.) Liam Tuan (G.B. en B.) , Marianne Blok (NL.) Chris Van Woerkom (B.), Claudine Arnaud-Verhelle en Albrecht Klora (B.) 
Hij volgde Masterclasses bij ondermeer Peter Schreier, Christophe Prégardien en Anthony Rolfe-Johnsson.
Hij wordt als solist opgemerkt en uitgenodigd te Praag in Monteverdi’s ‘Maria-Vespers’ o.l.v. Dirkjan Horringa (Utrecht, NL.) en in de rol van Ferrando in Mozarts ‘Cosi fan tutte’ te Cambrils in Spanje. Hij zingt ter gelegenheid van het Barokfestival van de Zavel (Brussel) in Purcell’s ‘King Arthur’ en in der ‘Esel’s Schatten’ van Strauss R. ,een produktie van Opera Mobile in Dresden, Weimar en Arnstadt.
Bekend om zijn vaardigheden als acteur vertolkte hij reeds een twintigtal hoofdrollen in operetten van ondermeer  Fr. Lehar, Emmerich Kalman en  Paul Lincke met gezelschappen in België en Nederland. En in het Van Dijck jaar 2000 vertolkte hij de hoofdrol als de schilder Van Dijck in de creatie van Hans Swinnens musical “Het Meisje van Zaventem”. En in datzelfde jaar realiseert hij een radio-opname voor VRT van Rossini’s “Petite messe solennelle” onder leiding van Laszlo Heltay, voormalig dirigent van ‘St.-Martin-in-the-fields’ (Londen). Wegens ervaring met choreografie en regie bouwt wordt hij geengageerd door theater Neon te Gent voor hun jongerenproductie en in 1994 haalt hij de finale plaats met de produktie ‘à table’ op het internationale choreografenconcours te Groningen. In de musicalwereld vertolkte hij de hoofdrollen in 'The Phantom of The opera', 'West Side story' , 'The Pirates of Penzance' en 'Oklahoma'
Hij wordt uitgenodigd op  festivals in eigen land waaronder het Festival van Vlaanderen en ‘le festival de la Wallonie’ alsook het ‘festival de l’été Mosan’.
Maar ook in Frankrijk waaronder Avignon , St.-Aubin (Bourgogne) en Pontigny,
Vaux-de-Cernay en het vermaarde Festival de Cluny in Parijs. Door zijn kennis van het renaissance-en barokrepertoire zingt hij concerten van Groningen tot Salamanca (Zuidwest-Spanje) en geeft hij masterclasses in Brescia (N.-Italië) rond de componist Luca Marenzio. In de lente van 2004 vertolkt hij de rol van ‘Achilles’ in Haendels laatste opera ‘Daedemia’ op het barokfestival van Istanbul.

Willem Van de Weerd Lier (België)
Muziek is de rode draad doorheen het beroepsleven van deze musicus. Hij startte als “pianist” in het orkest van de lagere school en vervolgde zijn muzikale studies aan de muziekacademies van Lier en Berchem. Een logisch vervolg waren de hogere studies aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Gent en Antwerpen waar hij “Eerste prijzen” en getuigschriften behaalde in diverse disciplines, zowel theoretische als uitvoerende. (solfège, harmonie, contrapunt, muziekgeschiedenis, orgel, piano en koordirectie). Later volgde ook nog de studies beiaard en campanologie aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. Zijn carrière begon hij als muziekpedagoog en organist maar dit werd al snel uitgebreid naar koordirectie. Willem Van de Weerd was dirigent van de “Zangfaculteit” van de Brusselse VUB, gastdirigent bij het Engelse Oxford Bach Choir, realiseerde projecten met leden van het koor van de Vlaamse Opera en tilde meerdere Vlaamse koren naar een hoger niveau. Dit resulteerde in concerten in binnen-en buitenland al of niet in samenwerking met gerenommeerde solisten. Momenteel is hij dirigent van het Koninklijk mannenkoor de Netezonen (Lier) en het Davo-koor (OLV-Waver). Hij geeft ook lezingen omtrent klassieke muziek en de bereikbaarheid ervan voor iedereen. Het lesgeven (muzikale opvoeding) is, na een mooie carrière, mogen wegvallen en zo is er veel tijd vrijgekomen voor het orgel, de piano en koordirectie. Willem Van de Weerd is organist-titularis van de Sint Theresiakerk te Berchem (Antwerpen) en daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd bij occasionele vieringen in andere kerken (Mechelen, OLV-Waver, Antwerpen) en zijn er de concerten in binnen-en buitenland.
willem.van.de.weerd@skynet.be




Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?