Agenda

LICHTMIS Charlotte Van Looveren, altviool en David Van Looveren, piano

Datum: 05-02-2023 11:30:00
Details:

  

Charlotte Van Looveren (2011) startte, na haar eerste muzikale ervaringen aan de piano, op zevenjarige leeftijd met altviool bij Pieter de Rydt. Momenteel volgt ze les bij Karin Gutsche aan de academie voor Muziek en Woord Hemiksem. Ze volgt sinds haar vierde balletlessen, zingt bij het Waelrandt kinderkoor en speelt in het Academisch Symfonieorkest Mortsel. Om haar te ondersteunen in haar creativiteit kreeg ze improvisatie -en compositielessen bij Bart Van Beneden. In haar kunstzinnige thuisomgeving laat ze zich graag begeleiden aan de piano, zowel door haar broertje als door haar papa.

In 2021 behaalde Charlotte de hoogste onderscheiding op de wedstrijd Virtuoso van Vlamo, werd ze finalist van Stringendo wedstrijd
voor jonge solisten, kreeg ze een Eervolle vermelding op De Muziekwedstrijd Nederland en rondde ze haar tweede graad af aan de academie.

David Van Looveren (1982) debuteerde op negenjarige leeftijd in de Grote zaal van Theater aan de Parade in s' Hertogenbosch waarna hij zijn concertervaringen kon uitbreiden dankzij succesvolle wedstrijddeelnames. Hij won de Cantabile - wedstrijd, de Axion - Classics wedstrijd en de Stephan de Jonghe wedstrijd, werd laureaat - finalist van Jong Tenuto en het concours André Modeste Grétry en laureaat van de Wedstrijd voor Muziekvertolking van de Lions Clubs International en van de wedstrijd Jong Talent van deFilharmonie. Hij concerteerde in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Bulgarije en België. Als solist werkte hij samen met verschillende dirigenten en orkesten.

Een waardevolle basis dankt David Van Looveren aan Evelyne Deckers waarbij hij studeerde aan de Academie voor Muziek en Woord Wilrijk. Hij zette zijn traject verder bij Heidi Hendrickx en Levente Kende en vervolmaakte zich bij Jan Wijn. Ondertussen volgde hij Masterclasses bij o.a. Evgeny Moguilevsky, Jan Marisse Huizing (International Holland Music Sessions), Vladimir Viardo (Festival Internacional de Musica de Coimbra), Vitaly Margulis (BYS-stichting), Edoardo Torbianelli, Rian de Waal, Kum Sing Lee, Udo Reineman, Bart Van Oort, Jaap Ter Linden. Verder studeerde hij orgel bij Joris Verdin, liedbegeleiding bij  Jozef De Beenhouwer en Lucienne Van Dijck en kamermuziek bij o.a. Jan Gruithuyzen, Geert Baeckelandt en France Springuel. Na het behalen van het masterdiploma aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen volgde hij de voortgezette opleiding aan het Fontys Conservatorium Tilburg en het seminarie kamermuziek aan het Orpheusinstituut Gent.  

David Van Looverens groeiende passie voor kamermuziek en muziektheater leidde tot de oprichting van HOMMAGES in 2006 samen met klarinettist Wouter Aerts. Dit ensemble speelde in afwisselende bezettingen met o.a. Florian Peelman, Jozefien Peelman, Eliot Lawson, Jolente de Mayer, Arsis4, Vincent Hepp, Bertel Schollaert. HOMMAGES legt zich toe op klassiek, romantisch en 20ste eeuw repertoire en bracht naast o.a. het integraal kamermuziekrepertoire van Johannes Brahms ook hedendaags repertoire: o.a. compositie-opdrachten aan Hanne Deneire (CD opname Phaedra) en Bram Van Camp. Eigenzinnig zoekend naar onbetreden paden realiseerde HOMMAGES een samenwerking met volksmuzikanten Wouter De Belder en Kevin Van Staeyen in een programma rond Béla Bartok (live CD opname Concertgebouw Brugge). 
Naast de HOMMAGES - muziektheaterproductie “Ende Nich(t)?” met Stefaan Degand in een regie van Stef De Paepe speelde David Van Looveren ook het Operatheater “Le Bel Indifferent” met Mireille Capelle en Noémi Schlosser en de Kindertheatervoorstelling “Der Josa mit der Zauberfiedel” in een regie van Daniel Tanson (Philharmonie Luxembourg).

Gebeten door het uitwerken van concepten voor HOMMAGES volgde ook de artistieke leiding van “Rednote Festival Hasselt” (samenwerkingen met musea, horeca, architect Bart Lens en tal van ensembles) en het opstarten van RED LOUNGE waarmee hij samen met Wouter Aerts een belangrijke innovatieve beweging in gang zette vanuit de klassieke muziekwereld. Een eerste realisatie werd de uitvoering van pianowerken van Olivier Messiaen aangevuld met hedendaagse elektronische muziek en dans uitgevoerd in Petrol Club Antwerpen.

Als docent en begeleider is David Van Looveren verbonden aan de academie van Hemiksem en Herenthout. Daarnaast begeleidt hij op audities en concerten, is hij koorbegeleider van Canzoenia en werkte als liedbegeleider samen met o.a. Liesbeth Devos, Valerie Vervoort, Cristel De Meulder, Dorine Mortelmans. Verder verleent hij zijn medewerking aan producties van Brussels Philharmonic. Naast zijn carrière als musicus is David Van Looveren ook actief als vormgever. Zijn jarenlange passie voor architectuur resulteerde in het totaalontwerp van zijn eigen woning.
 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?