Agenda

Tom Van Bogaert, bariton en Dieter Van Handenhoven, orgel

Datum: 22-01-2023 11:30:00
Details:

 

Van aspirant tot dirigent, zo kun je de koorcarrière van Dieter Van Handenhoven beschrijven. In de slipstream van zijn broer zette hij zijn eerste stapjes bij In Dulci Jubilo op 8-jarige leeftijd. Van het knapenkoor belandde Dieter in het mannenkoor en later werd hij ook assistent-dirigent onder Johan Van Bouwelen. Inmiddels was Dieter ingeschreven aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel. Die opleiding leverde hem een Hoger Diploma orgel en Meesterdiploma klavecimbel op. Als organist en klavecinist is hij sindsdien verbonden aan het Collegium Vocale Instrumentale Brugensis en speelde hij onder meer mee met het Vlaams Radio-orkest, de Beethovenacademie, het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en Il Fondamento. Sinds 2002 is hij ook klavecinist bij producties van de Vlaamse Opera. In 1993 schoof Dieter door naar dirigent van het knapenkoor. Onder zijn leiding concerteerde het koor in binnen- en buitenland en werd de muzikale omkadering van het koor geprofessionaliseerd. Af en toe neemt Dieter ook het dirigeerstokje over bij andere ensembles, zoals het Vlaams Radiokoor en de Capella Brugensis.

Veelzijdig en boeiend, zo valt het parcours van de jonge bariton Tom Van Bogaert het beste te beschrijven.

Hij zong als solist in het Requiem van Mozart en dat van Fauré, de Mattheuspassie en het Magnificat van Bach en verschillende van diens cantates. Recente hoogtepunten zijn de Mattheuspassie van Bach in Concertgebouw Amsterdam met La Petite Bande en Acis & Galatea van Händel met de Midsummer Mozartiade.
Als liedzanger treedt hij regelmatig op met Thomas Boodts als zijn vaste pianist. Samen brengen ze een uitgebreid liedrepertoire, waaronder Die Winterreise van Schubert. Daarnaast houdt Tom er een bijzondere voorliefde voor het meerstemmige liedrepertoire op na. 
Zijn zangersloopbaan begon in het knapenkoor Flanders Boys Choir (vroeger In Dulci Jubilo) waar hij tegenwoordig zangcoach is. Het is dan ook geen verrassing dat Tom gepassioneerd is door het ensemblerepertoire. Gedurende zijn studententijd zong Tom regelmatig mee met het Octopus Symfonisch en Kamerkoor onder leiding van Bart Van Reyn. Tegenwoordig is hij een graag geziene gast bij verschillende (ad hoc) vocale ensembles en gezelschappen.
In opera deed Tom ervaring op in het operakoor van De Munt als lid van de MM Academy. Hij vertolkte daarnaast verschillende solorollen in studentenproducties, waaronder Bartolo in Le nozze di Figaro, Papageno in Die Zauberflöte (allebei van Mozart), Der Doktor in Hin und Zurück (Hindemith) en Dr Gregg in Gallantry (Moore).​
Tom behaalde zijn masterdiploma met grote onderscheiding aan het Gentse conservatorium bij Marcos Pujol. Zijn bachelordiploma haalde hij aan het conservatorium van Antwerpen in de klas van Gary Jankowski.

Tegenwoordig volgt hij privéles bij Lucienne Van Deyck.Masterclasses volgde hij bij Ed Lyon en Riccardo Novaro (als lid van MM Acedemy), Maciej Pikulski, Delphine Galou en Thomas Michael Allen. 

​Naast zijn bezigheden als zanger is Tom heel erg geïnteresseerd in (zelf)leiderschap, motivatie, flow en ondernemerschap in culturele context. Vanuit die achtergrond richtte hij samen met Lucas Cortoos het operagezelschap Opera Present op en verleent hij graag advies aan collega’s op vlak van visie, strategie en communicatie. 

In 2022-2023 volgt hij het Postgraduaat Cultuurmanagement aan de Brugge Business School.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?