Agenda

De Zingende Wandelkring o.l.v. Johan Clerckx

Datum: 11-12-2022 11:30:00
Details:

 

Mannenkoor ZWK Sint-Norbertus

'Het opluisteren van kerkelijke diensten,
het verspreiden van het deftige Vlaamse lied,
het veelvuldig en gezamenlijk wandelen.'
Dat zou - zo werd het in de statuten geformuleerd - de taak worden van het koor dat op woensdag 26 maart 1913 gesticht werd door seminarist Theo Greeve samen met zijn drie broers en een handvol enthousiaste vrienden.  Ze waren allemaal oud-leerling of leerling van het Sint-Norbertusgesticht - nu Sint-Norbertusinstituut - in Antwerpen. Na meneer Greeve was het de beurt aan meneer Duysburgh om de werking verder uit te bouwen.

Het klinkt als gisteren.  Bijna ongelofelijk dat we reeds 100 jaar bestaan en dat de zangers - zo worden we in de volksmond genoemd - ook nog steeds zingen en dit onder leiding van onze dirigent Johan Clerckx, zelf opgegroeid vanuit het knapenkoor.
ZWK, Zingende WandelKring, Mannenkoor ZWK, … . Er vloeide al heel wat inkt op het papier over de schrijfwijze, over een naamsverandering met of zonder vermelding van Sint- Norbertus. Het bleken veelal pogingen om het koor ook voor buitenstaanders toegankelijker te maken of van criticasters om het koor een moderner tintje te geven.  Over één ding bleven we het met z’n allen eens:

‘ZWK’ en dit wijkt nooit!

De naam is nog steeds heel actueel, sommigen durven beweren dat de naam ZWK niet eigentijds is, denkt men dan dat andere afkortingen dit wel zijn? Bij een letterwoord is het de inhoud die telt, en deze is nog steeds heel actueel ...

    Z  - staat voor Zingende en vormt de kern van ons bestaan, samen zingen.

    Wat is het fijn als je na een concert te horen krijgt dat het Mannenkoor tijdens het gregoriaans klonk als één stem.
    Wat is het fijn om samen opera’s of musicals te zingen. Een romantisch, klassiek  of modern concert ten beste te geven of de luisteraars in een kerstsfeer te brengen.     

    W  - staat voor Wandel(en).

    Dit blijft nog steeds een vaste activiteit op het agenda. We moeten het ook ruimer durven zien, wij wandelen verder in ons bestaan.  In onze 100-jarige wandeling trotseerden we vele stormen. Tevens blijven we plezier beleven aan onze koorwandeling in een wereld vol muzikale rijkdom.

    K  - staat voor Kring.

    Dit is het fundament van ons koor. We vormen een kring met verbondenheid op vele vlakken. Als mannen onder elkaar. Is de kring nu open of gesloten? Een vraag die het best gesteld kan worden aan onze nieuwkomers. We willen ons in ieder geval blijvend open opstellen. Woorden als respect, gelijkwaardigheid, steun vinden bij elkaar en vriendschap vinden hun plaats in onze werking.

Een goed mannenkoor, waar vind je het nog? 
 
Foto
 
Foto
 
Foto
 
Foto

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?