Agenda

Billy Pletinck, piano

Datum: 17-07-2022 11:30:00
Details:

Billy Pletinck werd geboren te Dendermonde op 11/04/1983.
Reeds vroeg werd zijn bijzondere aanleg voor muziek opgemerkt, toen hij samen met zijn moeder aan de piano zat en vlekkeloos melodieën met begeleiding kon naspelen zonder notenkennis.
Op zijn zevende schreef hij zich in aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Lokeren. Zijn pianolerares Ann Kesteleyn raakte geboeid door deze merkwaardige leerling en nam zich voor hem de meest degelijke opleiding te bieden, met het oog op een mogelijke professionele carrière. Het verere verloop van zijn ontwikkeling lijkt deze voorspelling te bevestigen.
In 2001 nam hij deel aan de wedstrijd Jong Tenuto en werd hij laureaat. Aangemoedigd door dit succes volgden in stroomversnelling concerten en wedstrijden elkaar op:
Billy werd laureaat van de wedstrijd Axion Classics 2001 van Dexia Bank.
Hij werd tevens met de grootste onderscheiding laureaat van de wedstrijd Cantabile 2002.
In datzelfde jaar won hij de eerste prijs van het Quatrième Concours National de Piano georganiseerd door de “Rotary Club de Liège Ouest”.
In de jury zaten klinkende namen als Alan Weiss, Mikhaël Faerman, Evgeny Moguilevski, Jan Michiels, Dominique Cornil en voorzitter
Georges Octors.
Op 18 november 2002 werd aan Billy de cultuurprijs van Zele toegekend.
In 2003 behaalde hij bij Patrick Norro aan de academie te Lokeren het einddiploma met de grootste onderscheiding.
Sindsdien zet hij zijn opleiding privé verder bij Ann Kesteleyn en Vessela Dyakova.
Op 11 oktober 2003 behaalde hij met 96% de eerste prijs van de pianowedstrijd André Charlier te Charleroi.
Sedert augustus 2004 volgt hij ook les bij de befaamde Braziliaanse pianiste Eliane Rodrigues en Peter Van der Koelen aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

In 2013 studeerde hij af met de grootste ondescheiding. Het grote repertoire van de negentiende en twintigste eeuw met Chopin, Liszt, Rachmaninoff, ligt hem het nauwst aan het hart. Billy Pletinck is geen man van uiterlijk vertoon. Hij is bescheiden en introvert. Zijn taal is de muziek. Hij schuwt allerminst de virtuositeit, beschikt over een degelijke techniek, maar ook het meest intieme kleurenpalet behoort tot zijn opvallendste kwaliteiten.
Naast het pianospel beoefent Billy ook de tekenkunst als hobby.
In de toekomst hoopt hij een mooie carrière als concertpianist op te bouwen en zich nog verder bij zijn pianopedagogen te bekwamen.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?