Agenda
Herdenking Benoit Roose en overledenen Artiestenfonds vzw - Feest O. L. Vrouw v/d Carmel - Koor CANTEMUS NOVUM uit Halle-in-de-Kempen o.l.v. Edwig Abrath
Cantemus Novum is een vierstemmig koor uit Halle-Zoersel.
Opgericht in 1968, groeide een groepje gemotiveerde zangers uit tot een nu 50 leden tellend gemengd koor, met als doel de musiceervreugde door te geven aan de luisteraars, door de vocale muziek van verschillende periodes en genres.
In 1984 werd – onder impuls van zijn toenmalige dirigent en stichter van het Philharmonisch Koor van Antwerpen Oscar Dijck – het koor ‘herdoopt’ tot “Cantemus Novum”, wat wil zeggen: “Laat ons iets nieuws zingen”, en dat deden zij ter gelegenheid van concerten in binnen- en buitenland (Windsor, Tsjechië, Eifel, Lille, Echternach, Arnhem), gastoptredens, opluistering van academische zittingen, concerten (o.a. met Dirk Brossé) en allerhande misvieringen.
Naar aanleiding van hun 40-jarig bestaan ondernam het koor in oktober 2008 een concertreis naar Berlijn en trad er op in de Herbert von Karajanzaal van de Berliner Philharmoniker en in de St.-Matthiaskirche o.l.v. Frans Cuypers.
In 2009 werd aan het koor de Cultuurprijs van de gemeente Zoersel toegekend.
Onder leiding van hun huidige dirigent Edwig Abrath brengt het koor alle genres, die samen zingen tot die heel speciale belevenis maken; komen aan bod: gregoriaans, barok, classicisme, romantiek, hedendaagse ‘klassieke’ muziek, negrospirituals, musical, popmuziek, enz…
Buiten hun traditioneel gevarieerd concert , luistert Cantemus Novum regelmatig op hoogdagen de misvieringen op in de grote Antwerpse kerken: St.-Paulus, St.-Jacob en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
EDWIG ABRATH (1968)
Ontplooit een veelzijdige activiteit als dirigent, componist/arrangeur, instrumentalist en pedagoog. Studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en aan het Maastrichts conservatorium en volgde vervolmakingscursussen in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk (Wenen).
Is gastprofessor aan de Artesis Hogeschool Antwerpen, Campus Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium en leraar aan de! kunsthumaniora van Antwerpen.
Is zowel actief binnen het lichtere als het ernstige genre. Dirigeerde symphonic shows met o.a. Clouseau, Noordkaap, Axelle Red, Hooverphonic, Novastar, Ozark Henry, Within Temptation, Roxette, Toots Thielemans en Florent Pagny. Werkte samen met o.a. Ennio Morricone en Yannis Markopoulos (Who pays the ferryman?). Van deze laatste nam hij voor Naxos in nauwe samenwerking met de componist twee cd’s op met diens symfonisch werk.
Is dirigent/arrangeur van het Adya Classic-projekt en tweede dirigent/arrangeur van Night of the Proms. Is tevens vaste dirigent van het koor Fine Fleur. Leidde orkesten als Il Novecento, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera, het Luiks Kamerorkest, het Adya Orchestra, het Limburgs Orkest, het Jeugd & Muziekorkest Antwerpen, Ensemble Emanon.
Werkte mee aan muziektheaterprodukties van o.a. Les Ballets C de la B , Victoria, De Werf, de Vlaamse Opera en Cineberti (animatiefilm) en leidde produkties bij o.a. Soil, Het Muziek LOD, Tabas&co en Zwarte Sneeuw. Creëerde werk van o.a. Frank Agsteribbe, Dmitris Andrikopoulos, Erika Budai, Boudewijn Buckinx, Alain Craens, Koen Dejonghe, Patrick de Clerck, Jan De Maeyer, Johan De Smet, Wim Henderickx, Jan Hendrik Van Damme, Dick Van der Harst, August Verbesselt, Marc Verhaegen.
Concerteerde in zowat alle Europese landen, Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Australië.
Is eerste prijswinnaar van de Internationale Compositiewedstrijd 2000, Prijs Jan Vermulst (Nevers, Frankrijk).
Verleende zijn medewerking aan radio- en tv-opnamen in binnen- en buitenland. Nam cd’s op voor o.a. Naxos, Universal, Phaedra en Mouse.
Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?