Agenda

Mannenkoor 'De Gezellen' uit Arendonk o.l.v. Jos Reynders

Datum: 11-09-2022 11:30:00
Details:

Zanggroep “De Gezellen” heeft als thuisbasis Arendonk, gelegen in het noordoosten van de provincie Antwerpen, op een flinke steenworp
van Postel, en is momenteel samengesteld uit negentien zingende mannen en één enthousiaste dirigent.
Het begon evenwel ruim 30 jaar geleden met een zestal mannelijke leden van gemengd zangkoor “Zingend Leven” van parochie Voorheide, Arendonk, die naast hun bijdrage in dit koor, ook wel eens iets voor de mannen alleen wilden proberen. De eerste repetities vonden plaats in de keuken van onze dirigent, Jos Reynders.
Nu, meer dan 30 jaar later, is dezelfde dirigent nog steeds de drijvende kracht. Het zangplezier en de begeestering zijn gebleven en wekelijks doen de Gezellen hun best om samen liederen aan te leren, dit alles in een gezellige sfeer van mannen-onder-elkaar.
Op eigen wijze en eigenwijs brengen de Gezellen een mix van barbershop, close harmony en folksongs die geen enkele muziekliefhebber onberoerd laat.
Hun samenzang is puur en onversneden, soms ernstig en soms met een kwinkslag of een knipoog, maar steeds zonder versterking of andere technische hoogstandjes, zuiver a-capella, zonder begeleiding van enig instrument.
Hoewel het Engels hun repertoire overheerst schuwen zij geen enkele andere taal; Russisch Orthodox, Franse madrigalen en Italiaanse strijdliederen behoren eveneens tot hun repertoire.
Zoals je van mannen kan verwachten is de romantiek niet ver te zoeken; in vele variaties bezingen zij de liefde in een-, twee-, drie-, vier- of meerstemmige liederen.
De Gezellen treden niet zo dikwijls op maar telkens ontroeren en beroeren zij het publiek. Elk gemist optreden is er een teveel zoals blijkt uit de talrijke reacties na een optreden.
Enkele memorabele optredens waren onder meer het verzorgen van een artiestenmis in St.- Carolus-Borromeus Antwerpen; het zilverenjubileumconcert in 2007 in het “Paterspand” in Turnhout; de viering van het 30-jarig bestaan in GC De Wouwer in Ravels, en andere gelegenheidsconcerten zowel in eigen gemeente als in binnen- en buitenland.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?