Agenda

Schola Gregoriana Dominicana o.l.v. Ad van de Wege

Datum: 27-11-2022 11:30:00
Details:

  

De Schola Gregoriana Dominicana is een gregoriaans koor uit de Belgische plaats Knokke-Heist dat onder leiding stondt van Jacques Maertens (°1932). 
Jacques Maertens, eredirecteur van MAAK | Open Huis voor Kunsten.
Jacques kennen we als de stichter van de muziekacademie, de koren Cantabile, Rondinella en de Schola Gregoriana Dominicana.
Daarnaast was Jacques de drijvende kracht achter het Concertenfestival, waarmee hij nationale en internationale artiesten en ensembles naar Knokke-Heist haalde.
Het koor is verbonden aan de Dominicanenkerk in de Sparrendreef waar het koor iedere zondag de H. Mis om 11 uur verzorgt. Daarnaast geeft de Schola, die uit circa 25 leden bestaat, geregeld concerten met specifieke thema's zoals Mariale Gezangen - Passiemuziek - Het Kerkelijk Jaar enz. afgewisseld met aangepaste orgelmuziek.
De Schola Gregoriana Dominicana werd opgericht in 1998

Sinds 2021 is Ad van de Weghe dirigent/organist van de Schola Gregoriana Dominicana Knokke 

Ad van de Wege werd in 1955 te Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen) geboren. Al op zeer jonge leeftijd ontving hij orgellessen van zijn vader die organist was. Hij studeerde orgel bij Prof. Dirk Verschraegen en Edward de Geest, en Kamermuziek bij Prof. Marcel Ketels aan het Koninklijk Conservatorium te Gent (België). Daarnaast studeerde hij kerkmuziek aan het Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht (HKU).  Hij volgde interpretatielessen orgel en klavecimbel bij Ton Koopman (den Haag), Herman van Vliet (Oudewater) en  Kristiaan van Ingelgem (Aalst, België) Ad was lange tijd als organist verbonden aan verschillende Nederlandse kerken waaronder de Johanneskerk Kruiningen, Sint-Henricuskerk Clinge en de Sint-Baafskerk te Aardenburg. (Zeeuws-Vlaanderen). Van 2007-2020 was hij organisttitullaris en aan de Sint-Barbarakerk te Maldegem (België). Hier bespeelde hij het historische Louis. Hooghuysorgel (1865) en het Loncke koororgel (1985). Nu is Ad organist-titularis aan de Sint-Baafskerk te Aardenburg, waar hij het fraaie Frentrop-Reil orgel bespeelt. Hij werkte mee aan Internationale festivals in Nederland, België, Duitsland, Italië, waaronder het prestigieuze Festival van Vlaanderen en het Festival voor Oude-Muziek te Utrecht. Als dirigent was hij verbonden aan verschillende barokorkesten. Momenteel is hij werkzaam bij diverse koren waaronder het Vocaal Ensemble Capella, Schola Gregoriana Dominicana te Knokke (B), Vocaal Heren Ensemble Maatwerk, en het parochieel Gemengd koor Sint-Cecilia te Aardenburg. In de hoedanigheid van concertorganist concerteerde hij al op tal van historische orgels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland. Daarnaast geniet hij bekendheid als klavecinist en treedt op met variërende barokbezettingen en solisten. Als begeleider van koren en solisten, maar ook als artistiekleider van diverse ensembles is hij veelvuldig te beluisteren.  Als muziekdocent is hij betrokken bij de opleiding van jonge begaafde organisten en pianisten. Als jurylid en bestuurder is hij actief bij diverse orgelconcertseries en festivals. In de hoedanigheid van orgeladviseur zet hij zich in voor restauraties van kerkorgels en is actief bij het behoud van de Nederlands/Vlaamse orgelcultuur. 

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?