Agenda

STICHTING ROBUS FOUNDATION - Duo Misia : Jiska Lambrecht, viool & Iedje van Wees, cello

Datum: 03-07-2022 11:30:00
Details:

   
  

Jiska Lambrecht (°1997) is een Belgische violiste. Na studies bij Olga Zolotareva volgde ze vanaf 2013 les bij Jolente De Maeyer en bij Natasha Boyarsky (Londen), ondersteund door een topcultuurstatuut.
Na haar bacheloropleiding aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen behaalde ze haar master viool solo aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Barnabás Kelemen met grootste onderscheiding. Momenteel vervolmaakt ze zich in Zürich bij Ilya Gringolts (Zürcher Hochschule der Künste) en studeert er ook barokviool bij Monika Baer.
Jiska volgde lessen en masterclasses bij o.a. Lutsia Ibragimova, Svetlana Makarova, Kristóf Baráti, Erik Schumann, Eszter Perényi, Gordan Nikolic, Johannes Moser en Jonathan Aner. Ze behaalde de eerste prijs op diverse wedstrijden en won onlangs de tweede prijs op de Kiwanis Kammermusik Wettbewerb in Zürich.
Ze werkte samen met hedendaagse componisten zoals Jörg Widmann, Michael Jarrell, Yinam Leef en Mathias Coppens. Jiska is actief in verschillende kamermuziekformaties. Ze vormt een muzikaal duo met de Italiaanse pianist Marco Sanna en richtte samen met de Nederlandse celliste Iedje van Wees het ‘Duo Misia’ op. In januari 2021 speelde Jiska samen met het Gringolts Quartet op het Mizmorim Festival in Basel.
Jiska werd geselecteerd voor het International Bartók Seminar, Aurora Old Ox Music Festival, Hirschmann Meisterkurs Europe 2021 en het Festival Academy Budapest, waar ze concerteerde met o.m. José Gallardo, Natalia Lomeiko, Maxim Rysanov, Razvan Popovici en de legendarische Shlomo Mintz. In 2021 speelde ze aan de zijde van István Várdai, Máté Szücs en Júlia Pusker op het Kaposfest Festival. Ze was te gast op het Braunwald Festival, GAIA Festival en op de Boswiler Sommer in Zwitserland. Sinds 2014 wordt ze jaarlijks uitgenodigd op het International Chamber Music Festival Arte Amanti.Recent was Jiska concertmeester o.l.v. de Britse dirigent Howard Griffiths. Ze werd geselecteerd voor het Europese ESTA Chamber Orchestra en voor deOrkestacademie o.l.v. Edo de Waart. Sinds 2019 is ze vast lid van BRYGGEN – Bruges Strings.
Jiska concerteerde in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zwitserland,Oostenrijk, Italië, Spanje, Hongarije, Malta en Rusland. Hoogtepunten tot nu toe waren optredens in Bozar, De Singel, Concertgebouw Brugge, Grand Hall en Solti Hall (Franz Liszt Academy Boedapest), Tonhalle (Zürich), Yehudi Menuhin Forum (Bern), Dom (Keulen) en het Europees Parlement (Straatsburg).
Jiska is dankbaar voor de steun van Stichting Robus (B), SWUK Vlaanderen vzw (B), Stiftung Lyra (CH), C. und A. Kupper-Stiftung (CH) en Geert und Lore Blanken-Schlemper-Stiftung (CH).
In 2022-2023 is Jiska ‘artiest in residentie’ van SWUK Vlaanderen vzw.

Iedje van Wees (°1995) groeide op in Tilburg en begon op achtjarige leeftijd met cellolessen. Ze behaalde haar bachelordiploma Cum Laude aan het Conservatorium van Maastricht bij Prof. Mirel Iancovici en in juli 2021 behaalde Iedje haar masterdiploma met ‘Bestnote’ aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Johannes Moser. Iedje volgde zowel solo- als kamermuzieklessen bij onder andere Gregor Horsch, Gustav Rivinius, Ilya Gringolts, Marie Hallynck, Marc Vossen en Raphael Bell. In 2017 won ze de tweede prijs bij het Concours de violoncelle de Woluwe-Saint-Pierre – Prix Edmond Baert in Brussel. Al op vroege leeftijd kwam Iedje in aanraking met kamermuziek en orkestspel. Tijdens haar studies was ze onder andere aanvoerster in het Nationaal Jeugdorkest (NJO) en speelde ze in The European Union Youth Orchestra als tuttist en aanvoerster van de celli. In 2018 speelde Iedje als academiste in het Antwerp Symphony Orchestra en de twee opeenvolgende concertseizoenen nam ze deel aan de academie van het WDR Sinfonieorchester te Keulen. In 2021 won Iedje de positie als Vorspielerin bij de Niederrheinische Sinfoniker. Ook werd zij in dat jaar onderdeel van Stiftung Villa Musica, een driejarig programma met concertmogelijkheden in verschillende kamermuziekbezettingen.
Iedje bespeelt mede door de financiële steun van Stichting Eigen Muziekinstrument (SEM) een cello gebouwd in 2020 door Sebastian Zens te München.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?