Agenda

Lies Vandewege, sopraan - Willem Van de Weerd, orgel

Datum: 29-05-2022 11:30:00
Details:

LIES VANDEWEGE
Sopraan Lies Vandewege studeerde met speciale vermelding af aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij Bernadette Degelin en Axel Everaert, waarna ze zich vervolmaakte aan de Muziekkapel Koningin Elizabeth. Ze kreeg er les van José Van Dam. Als soliste werkte ze met vooraanstaande Europese dirigenten, ensembles en orkesten zoals de Beethoven Academie met Dirk Brossé, Le Concert Spirituel met Hervé Niquet en het Nationaal Orkest van België met Walter Weller. Speciaal vermelden we haar medewerking aan het kerstconcert in het Koninklijk Paleis met Brussels Philharmonic.

In de opera maakte ze haar debuut in 2008 in de Munt en had o.a. een solistische rol in Mozart Idomeneo. In 2010 soleerde ze tijdens de Europese operadagen en in december 2014 was ze cover voor de rol van Donna Anna in Don Giovanni. Daarna volgde nog diverse rollen in opera’s en operettes van Monteverdi, Purcell, Gounod, Offenbach en Richard Strauss. Verder werkte ze mee aan diverse projecten in binnen-en buitenland en aan de wereldcreatie van “Tragedie of Friendschip”, productie van Jan Fabre die haar tevens uitnodigde om mee te werken aan zijn “Mount Olympus”.
Daarnaast is zij ook veel gevraagd als solisten bij occasionele gelegenheden en vormt zij regelmatig duo met organist Willem Van de Weerd in programma’s met afwisseling zang/orgel.

info@liesvandewege.com www.liesvandewege.com

WILLEM VAN DE WEERD  (1956)
Muziek is de rode draad doorheen het beroepsleven van deze musicus. Hij startte als “pianist” in het orkest van de lagere school en vervolgde zijn muzikale studies aan de muziekacademies van Lier en Antwerpen. Een logisch gevolg waren hogere studies aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Gent en Antwerpen waar hij Eerste Prijzen en Getuigschriften behaalde in verschillende disciplines, zowel instrumentaal als theoretisch. (Solfège, harmonie, contrapunt, muziekgeschiedenis, piano, orgel en koordirectie). Daartussen waren er ook de studies beiaard en campanologie aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. 

Zijn carrière begon hij als muziekpedagoog en organist, maar dit werd uitgebreid naar o.a. koordirectie. Willem Van de Weerd was dirigent van de “Zangfaculteit” van de Vrije Universiteit Brussel, gastdirigent bij het Oxford Bach Choir en hij begeleidde verschillende Vlaamse koren naar een hoger niveau. Er waren de verschillende concerten die hij dirigeerde in binnen-en buitenland met o.a. het Requiem van Mozart en Brahms, missen van Haydn, psalmen van Mendelssohn, Gloria van Vivaldi…..en naast publicaties over klassiek muziek geeft hij ook lezingen rondom deze materie.

Het lesgeven (muzikale opvoeding), voor het grootste deel aan het Virgo Sapiensinstuut te Londerzeel,  is sinds korte tijd, na een mooie carrière, mogen weggevallen en is er nu veel tijd voor….het orgel en de piano en de lezingen. Willem Van de Weerd is organist-titularis van de Sint-Theresiakerk te Berchem (Karmelietenkerk) waar hij beschikt over twee mooie orgels en orgelmuziek een wezenlijk deel is van de liturgie. Bij occasionele gelegenheden is hij actief in verschillende kerken (Sint-Katelijne-Waver, Mechelen, Antwerpen) en zeker in OLV-Waver waar hij het liturgisch koor onder zijn hoede heeft en samen met hen de uitvaarten een extra dimensie geeft. Sinds kort is hij ook “depannerend” dirigent van het DAVO-koor (Davidsfondskoor OLV-Waver). Verder zijn  er de concerten, solistisch of in samenwerking en dit in binnen-en buitenland. Samen met zijn echtgenote stichtte hij in Lier de Colibrantconcerten (kamermuziekconcerten), de Bronzen Woensdagen (beiaardconcerten) en ism met de Raad van Bestuur de Kapelconcerten in Huize de Pauw en residentie Aurélius.
Willem Van de Weerd werd ook recentelijk aangesteld als nieuwe dirigent van het Basilica-koor uit Tongeren.

willem.van.de.weerd@skynet.be     www.orgelklanken.simplesite.com      Tel.: 0492 728388

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?