Agenda

Ensemble Voces Aequales o.l.v. Cristel De Meulder - Stefan Verberckmoes, orgel

Datum: 01-05-2022 11:30:00
Details:

Het ensemble ‘Voces Aequales’ is gegroeid uit de cursus ‘vocaal ensemble’ in de Academie voor Muziek en Woord te Hemiksem. Het ensemble bestaat uit vrouwenstemmen. Al vlug breidde de groep uit met bevriende zangeressen die ook een vocale opleiding volgen.
Het ensemble telt tussen de 15 à 20 leden en wordt indien nodig uitgebreid.
De vaste dirigent en stichter van het ensemble is sopraan Cristel De Meulder.
Het plezier om samen te musiceren mondde snel uit in optredens buiten de academie : vieringen in Antwerpen : St.-Pauluskerk, de Artiestenmis in de St-Carolus Borromeuskerk, Zottegem, Oombergen,  Gent, Oostende, Brussel, Herentals, Tongeren, Gedinne. In 2011 Bergeijck en Hilvarenbeek(NL)
In 2012 en 2014 concerteerden zij in Sachsen Anhalt(D) 
De zangeressen zijn ook zeer actief in andere koren of ensembles, daarom werkt ‘Voces Aequales’ projectmatig. Dit houdt in dat de partituren zelfstandig worden ingestudeerd zodat er sneller aandacht gaat naar samenklank en afwerking. Hierdoor kunnen programma’s op korte tijd verwezenlijkt worden. Composities voor gelijke stemmen worden onder het stof gehaald en met glans herboren.
Zoekt u een ensemble om een dienst op te luisteren ? Zoekt u een ensemble voor een sfeervol concert, profaan of religieus (Marialiederen, Kerstmis, Pasen,…) ?  Contactadres : cristel.demeulder@sopraan.eu – 0495/54.29.31

Cristel De Meulder  behaalde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen de Eerste Prijs Kamermuziek en het Hoger Diploma voor Zang. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel behaalde ze haar Meestergraad. Zij heeft zich gespecialiseerd in klankgeoriënteerd zingen bij Lut Lemmens en Ingrid Voermans (NL) van het “Lichtenberger Institut für Gesang und Instrumentalspiel” (D). Cristel De Meulder geeft les aan de Academie voor Muziek en Woord van Hemiksem (Antwerpen). Zij is de stichter/dirigent van het damesensemble ‘Voces Aequales’ en dirigent van het Illuciakoor uit Puurs. 
Als lid van het Currende Consort o.l.v. Erik Van Nevel trad zij meermaals solistisch op. Geregeld verleent zij haar medewerking aan het hedendaagse ensemble ‘Aquarius’ o.l.v. Marc De Smet. Zij creëerde mee de kantate en opera ‘Aquarius’ van Karel Goeyvaerts en ‘Treurlied om Kayano’ op tekst van Marcel Pira, getoonzet door Noor Sommereyns. Met deze productie ging zij in november 2007 naar Japan (o.a. Osaka, Nagasaki, Hiroshima, Tokyo). 
Met de organist/clavecinist Jan Van Mol musiceert zij sinds 1995. Hun programma’s voor orgel en zang worden reeds vele jaren fel gewaardeerd over heel Europa, de Fillippijnen (‘Bamboo Organ Festival’ te Las Piñas), in Zuid-Amerika en Azië. In 1998 richtten zij samen de vzw Calcant (www.calcant.be) op. Naast de boeiende orgelprojecten is er een grote vocale inbreng.
Samen met de Nederlandse pianist/organist Ad van Sleuwen hebben zij een programma met originele muziek voor zang, harmonium en piano. Cristel De Meulder werkt nauw samen met de Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode (www.antonvanwilderodeinternationaal.be). Met de dichteres Beatrijs Van Craenenbroeck heeft zij een programma met poëzie begeleid door piano of gitaar. Zij heeft ook een programma met begeleiding van kanklès. Hiervoor werkt zij samen met de Litouwse muzikante Kristina Kuprytè.
Cristel De Meulder is artistiek leider over het Artiestenfonds dat werkzaam is in de St.-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. (www.artiestenfonds.be). Zij werkt mee aan de programmatie van de Feugère-orgelconcerten in de St.-Martinuskerk te Kontich. Vrijblijvend inlichtingen : info@sopraan.eu – 0495/54.29.31

Stefan Verberckmoes leerde op jonge leeftijd op eigen houtje orgel spelen. In 1989 gaf hij zijn eerste concert in de Antwerpse Sint-Joriskerk, waar hij destijds de hoogmissen op feestdagen opluisterde. Van 1992 tot 2018 was hij begeleider van het Koninklijk Familiakoor Elsdonk uit Edegem, waarmee hij onder andere de Missa Sagrada Familia van Sebastiaan van Steenberge voor vierstemmig koor, strijkers en orgel uitvoerde, die aan hem werd opgedragen. Stefan is momenteel als organist verbonden aan de Sint-Benedictuskerk in Mortsel.

 

 

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?