Agenda

Hanna Grociak, harp

Datum: 13-03-2022 11:30:00
Details:

 

Hanna Grociak werd geboren in Poznan(Polen). Zij studeerde harp aan het Muziekconservatorium van haar geboortestad bij Katarzyna Staniewicz. Hanna ontving de Mieczyslaw Karlowicz-Medaille en werd laureate van de Nationale Wedstrijd voor Jonge Harpisten in Warschau. Tussen 1983 en 1985 werkte zij als 1°harp solo aan de Filharmonie en het Muziektheater van Poznan.

Aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel behaalde Hanna tussen 1985 tot 1990 de Eerste Prijs en het Hoger Diploma Harp bij de befaamde harpiste en pedagoge Susanna Mildonian alsook de Eerste Prijs Kamermuziek met onderscheiding in de klas van Arie Van Lysebeth. In 1987 ontving zij een studiebeurs van Fondazione Levi in samenwerking met Conservatorio di Musica ‘Benedetto Marcello’ in Venetië.

Van 1989 tot 2007 was zij 1°harpiste bij de Beethoven Academie met solo optredens in o.a. het Paleis voor Schone Kunsten, de Koningin Elizabethzaal en meerdere culturele centra. Tussen 2001 en 2006 vervulde zij de functie van 1°harp solo bij het Filharmonisch Orkest van Luik. Hanna verleent haar medewerking als freelance harpiste aan Het Nationaal Orkest van België, deFilharmonie, de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen met tournees naar Frankrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Zwitserland en Japan. Zij is actief als solist en als lid van diverse ensembles: Archipel, Aquarel, Charisma, Anacordes en Wim Mertens Ensemble. Hanna wordt regelmatig uitgenodigd voor gastoptredens door Arco Baleno, Piacevole, Oxalys, Marsyas, I Justiniani. 

Hanna is ook te horen in duo's met fluit, viool, cello, hobo en zang. Als kamermusicus concerteerde zij meerdere malen in het kader van het Festival van Vlaanderen en het Festival de Wallonie en maakte diverse opnames voor radio en televisie. Verscheidene CD-opnames staan reeds op haar actief. Met een klassiek en hedendaags repertoire treedt zij op in binnen-en buitenland waaronder Nederland, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Denemarken, Zwitserland en Polen.
Hanna Grociak speelt op een Amerikaanse Lyon&Healy concertharp.

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?