Agenda

Vriendenkoor Echt o.l.v. Hennie Ramaekers, Toon Konings, orgel

Datum: 25-09-2022 11:30:00
Details:

Zangvereniging Vriendenkoor uit Echt is een mannenkoor met een uitstekende reputatie, een rijke culturele traditie en een internationaal repertoire. Naast lokale optredens organiseren we meerdaagse internationale concertreizen. En eens in de 5 jaar is er een groots galaconcert met internationale solisten en gerenommeerde orkesten. Belangrijk vinden we uiteraard het leveren van goede zangprestaties. Maar net zo belangrijk vinden we gezelligheid en onze onderlinge vriendschap. Niets voor niets heten we Zangvereniging Vriendenkoor Echt.
Het repertoire van het Vriendenkoor kent een grote verscheidenheid aan stijlen en genres. Het bestrijkt de perioden van renaissance en barok naar de romantiek en laat-romantiek tot en met eigentijdse muziek uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Er wordt zowel aandacht besteed aan het origineel klassieke mannenkoorrepertoire als aan transcripties van klassieke composities, waaronder opera- operette- en musicalkoren. Leidend bij de repertoirekeuze zijn originaliteit en uitdaging voor het koor.

Hennie Ramaekers, geboren te Maastricht, studeerde piano en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium bij respectievelijk Jean Antonietti en Martin Koekelkoren. Hij slaagde cum laude voor het Einddiploma Solospel Piano en voltooide de studie orkestdirectie eveneens met het Einddiploma Harmonie- en Fanfaredirectie.
Bij Yvon Ducene (kapelmeester van De Gidsen te Brussel van 1962-1985) specialiseerde hij zich in eigentijdse muziek. 
Hij was dirigent van diverse bekende koren en symfonische blaasorkesten, waaronder de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar, het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus, de Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor, het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor St. Caecilia, het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, Mannenkoor De Brabantzangers en de harmonieorkesten Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eysden, Harmonie St. Michaël Thorn, Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg, Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug-Enschede en Tata Steel Symfonisch Blaasorkest.
Met de "Mastreechter Staar" trad hij o.a. op tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Met dit koor produceerde hij ruim 20 geluidsdragers, verzorgde meer dan 500 concerten en was te gast in vele radio- en tv-programma's.
Met diverse orkesten behaalde hij nationale kampioenschappen. Tijdens de Wereld Muziek Concoursen te Kerkrade in 1985, 1989, 1993 en 1997 behaalde hij telkens een eerste prijs met lof der jury in de concertafdeling.

Naast het dirigentschap van verenigingen was hij als pianodocent verbonden aan het Maastrichts Conservatorium; later werd hij directeur van de Streekmuziekschool te Roermond. Tot december 2005 was hij directeur van het Centrum voor Muziek & Dans "Midden-Langstraat" te Waalwijk. Van 2000-2009 was hij hoofdvakdocent HaFaBra­directie aan het conservatorium te Enschede. Vanaf september 2009 is hij herintredend jurylid van de KNFM. Ook voor de VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) is hij jurylid.
Onder zijn leiding werden concerten en opnamen gerealiseerd met o.a. het Limburgs Symphonie Orkest, het toenmalig Utrechts Symphonie Orkest, het Metropole Orkest, de Bochumer Symphoniker (D), de Koninklijke Militaire Kapel en de Johan Willem Friso Kapel. Als dirigent is Hennie Ramaekers momenteel actief bij het Reuvers Mannenkoor en het Vriendenkoor Echt. Vanaf 1 januari 2021 is hij (opnieuw) adviseur van het KNZV-Limburg.

Samen met de Belgische zangpedagoge en koordirigente Nadia Loenders schreef hij het Handboek Voor Beginnende Koorzangers "ONTDEK JE STEM" met als uitgangspunt vooral een auditieve benadering. Dit Handboek is bijzonder geschikt voor belangstellenden zonder enige muzikale vooropleiding. Voor het Koninklijk Nederlands Zangersverbond (KNZV) hield hij lezingen in het gehele land ter promotie van dit Handboek omdat het gebruikt kan worden als wervingsmiddel voor nieuwe leden.
Ontdek Je Stem is uitgegeven bij Muziekuitgeverij De Haske in Heerenveen, en voor de Duitstalige markt is Entdecke das Singen uitgebracht. Van het KNZV ontving hij in 2001 een Bijzondere Oorkonde voor zijn verdiensten voor de Mannenkoorzang in Nederland. Vanaf 2010 is hij muziekadviseur van het KNZV, zowel landelijk als voor de provincie Limburg.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?