Agenda

Mannenkoor St. Caecilia Sweykhuizen en het Brunssums Mannenkoor o.l.v. Hans Luesink

Datum: 19-06-2022 11:30:00
Details:

Het Mannenkoor Sweikhuizen opgericht in 1875,  onder de nog Franse invloed als Société de Sainte Cécile, is momenteel met nog 45 zingende leden één van de oudste nog bestaande  Limburgse mannenkoren. 
De periode van grote groei in de zeventiger jaren van de vorige eeuw betekende ook een kwalitatieve groei met de hoogste indeling in de Nederlandse zangersbond. Verdere uitbouw vond in de decennia daarna plaats met internationale optredens en concerten in diverse Europese landen. In 2000 werd het 125 jarig bestaan gevierd in samenwerking met (inter)nationale sterren en uitgifte van enkele cd’s. Ook in 2006 vond een absoluut hoogtepunt plaats, toen ons koor een concertreis maakte naar Rome. Niet alleen het opluisteren van de H. Mis in de Sint Pieter, maar zekere ook de audiëntie bij Paus Benedictus XVI was een onvergetelijke gebeurtenis. Voor maar liefst 40.000 aanwezige pelgrims kreeg het koor de eer om een zestal werken ten gehore te brengen met een aanhoudend applaus van de enthousiaste toehoorders. Een hoogtepunt in ons bijna 150 jarig bestaan, waar we in 2025 hopelijk met een prachtig jubileumjaar veel aandacht aan kunnen schenken.

Het laatste decennia is, vanwege de toenemende vergrijzing, het aantal leden bij mannenkoren afgenomen. Derhalve is in 2019 door middel van een intentieverklaring een samenwerking aangegaan met het Brunssums Mannenkoor (BMK) op gericht in 1933. Deze twee koren hebben sinds 2019 de zelfde dirigent  Hans Luesink en elk met een eigen bestuur en een eigen beleid, zij hebben afgesproken om de uitvoeringen gezamenlijk te doen. Brunssum Mannenkoor maakte concertreizen naar Slovenië,Tsjecho-Slowakije, Zwitserland, Oostenrijk, en Roemenië

Ook in deze H. Mis waar we Slavisch Byzantijnse werken ten gehore brengen zullen beide koren gezamenlijk optreden. Dit gebeurt onder de deskundige leiding van de zeer ervaren dirigent Hans Luesink. 

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?