Agenda

Harmonie Sint-Jorisgilde uit Meerhout-Gestel

Datum: 08-05-2022 11:30:00
Details:

Dat de Harmonie St. Jorisgilde uit Meerhout in haar bestaan een uitzonderlijk parcours heeft afgelegd mag zeker gezegd worden. Reeds in 1460 vinden wij in het cijnsregister vermeldingen terug van de St. Jorisgilde maar dan als een schuttersvereniging. Deze schuttersgilde verbleef toen in Meerhout-Weversberg maar verhuisde in 1800 naar Meerhout Gestel. 

Het is pas in 1890 dat er sprake is van een zangkoor dat al zingend en onder begeleiding van enkele instrumenten door de straten trok. De schuttersgilde was toen blijkbaar verdwenen.

Fanfare werd ze pas definitief na de eerste wereldoorlog. Dat is ze gebleven tot 1975 toen ze omgevormd werd tot harmonie en dat is ze de dag van vandaag nog steeds.

Deze rijke geschiedenis kan ze ook muzikaal voorleggen. Zo werd deze harmonie al enkele malen provinciaal en Belgisch kampioen in de Hafabra wereld. Speelde ze al concerten in Parijs onder de Eifeltoren en in Londen en Straatsburg.

Deze harmonie bestaat uit een 45 tal muzikanten die elke zondagvoormiddag repeteren onder de leiding van huidig dirigent Jef Verheyden. Het doel is natuurlijk het organiseren en deelnemen aan concerten die toch een zekere uitstraling hebben. 

Binnen de Sint Jorisgilde bestaat tevens een jeugdorkest Orbis Musicana waarin uitsluitend muzikanten zitten van jonge leeftijd die samen repeteren en concerteren.

Daarnaast staat dan nog een percussiegroep kDoem die bestaat uit een 15 slagwerkers.

Natuurlijk kunnen wij over het reilen en zeilen van deze harmonie veel meer vertellen maar dat zou ons te ver leiden naar de echte activiteiten.

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?