Agenda

Matthias Müller (D), orgel

Datum: 30-01-2022 20:30:00
Details:

Matthias Müller studeerde op 17-jarige leeftijd 4 jaar aan de Hogere Technische Muziekschool in Krumbach / Schwaben en werd vervolgens organist in de St. Michael's Kirche in München / Lochham en in Blutenburg Casteel. 
Hij gaf talrijke recitals met Anna Milczarek uit Warschau (Rachmaninoff), met Takako Shikahira-Saile, studeerde 4 jaar aan het Mozart Conservatorium in Augsburg, daarna bij professor Jaroslav Tuma in Praag en bij harmoniumprofessor Jan van Mol in Antwerpen. 
Hij produceerde concerten met het Pommeren Philharmonisch Orkest in het Schauspielhaus te Berlijn en het Catalaans Orkest in Barcelona en toerde sinds zijn twintigste jaarlijks in Noord- en Midden-Spanje.
Een lange vriendschap met de Baskische componist en organist Pater Paskal Barturen bracht hem naar de Baskische muziek en hij gaf concerten met het Bilbao Conservatoriumorkest, daarna ook in Warschau, Lodz en Berlijn. 

Na zijn cursus in 1994 in Bologna voor de interpretatie van de oude Italiaanse meesters, gaf hij regelmatig recitals met de Sevillaanse tenor Pedro Cuadrado (Teatro de la Maestranza). Hij is de grootste verzamelaar van originele bladmuziek voor harmonium. 
Voor de restauratie van het grote orgel van de kathedraal in Gijon werd hem de grote eremedaille van San Lorenzo toegekend. Hij speelde talloze concerten in bijna alle landen van Europa.
Erfgenaam van de Silezische componist Max Drischner die originele documenten had van Albert Schweitzer. Sinds 1996 wordt de heer Müller uitgenodigd op het Internationale Orgelfestival van Castilië. Spreker op het internationale congres voor kerkmuziek in Medina van Rioseco (Valladolid).
Met Pinksteren 2004, concert met bariton Ivo Berkenbusch op het internationale festival van de beroemde abdij van Bellapais in Noord-Cyprus dat door de federale regering werd geschonken aan president Denktash. In 2004 ontstond samenwerking bij de laatste cd met de rockgroep Mob. 2004, concerttournee met zijn dochter Julia (5 jaar) als soliste op het orgel in Noord-Spanje. 
2005, deelname aan het Internationaal Orgelfestival in Asturië.

30 jaar "Calcant" werkplaats voor de restauratie van orgels en harmoniums voor kerken en kloosters met weinig geld. Restauratie uitsluitend met historische materialen. Grote voorraad historische weefsels, vilt, reserveonderdelen, porselein ... 
Bibliotheek met meer dan 550 historische delen partituren voor het harmonium. 
Zijn repertoire omvat zeldzame en niet-gepubliceerde composities, vooral Spaans en Baskisch. Hij wil een publiek aantrekken dat ver verwijderd is van klassieke orgelconcerten, door ongebruikelijke werken uit te voeren.

Matthias Müller is gespecialiseerd in werken die weinig bekend zijn bij het publiek en die het hart van de luisteraar direct raken. Er zijn niet veel kerkmusici die zichzelf willen vertegenwoordigen met die selectie van werken en niet met virtuositeit.

Matthias Müller, organist, harmonist, harpsichordist, pianist, koordirecteur en componist en ook sinds 1986 professionele renovatie / reparatie van kerkorgels en harmoniums, dat is ook zijn werk. In zijn 40 jaar als organist en voorzanger weet hij wat er nodig is voor orgelrevalidatie en welke werkzaamheden aan een instrument nodig of overbodig zijn. Alle orgels die hij in de loop der jaren heeft gerestaureerd, zijn foutloos door de experts goedgekeurd. 

Organisator en leider van culinaire studiereizen, zijn vriendschap met orgelbouwer Albrecht Rühlmann (nu woonachtig in Oost-Friesland) bracht hem naar Saksen-Anhalt. Op zijn verzoek richtte hij in 2005 het Rühlmann Orgelfestival op. 
Sindsdien heeft hij op een groot aantal orgelbouwersinstrumenten gespeeld. Dit festival is momenteel het grootste orgelfestival in het centrum van Duitsland. 
Een attente vader met twee geweldige dochters, 18 en 16 jaar oud. 
Vanaf 2010 artistiek directeur van de internationale Clavierfestivals op het kasteel van Hundisburg.

In 2019 nam hij de organisatie van cultuur en concerten op de Jacobsweg in de provincie Palencia op zich.

Homepage:

www.matthiasmüller.org

www.harmoniumservice.eu

www.max-drischner.de

www.festimusical.com

www.rühlmannorgel.de

www.elcaminomusical.info

Youtube: calcant deutschland

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?