Agenda

Anneleen Brabants, altviool en Bram Van Weverberg, chromatische accordeon

Datum: 16-01-2022 11:30:00
Details:

 

  

Aangezien de vader van Anneleen Brabants (°1990), Wim Brabants, dwarsfluit doceerde aan het Lemmensinstituut te Leuven, werd muziek van jongs af met de paplepel ingegoten. Anneleen volgde reeds op zesjarige leeftijd vioollessen. Enkele jaren later werden daar lessen harp, piano en altviool aan de muziekacademie van Kalmthout toegevoegd. Op haar vijftiende trok ze naar de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut waar ze in 2010 afstudeerde voor altviool als hoofdinstrument en piano als tweede instrument. 

Tijdens haar tienerjaren kwam ze dankzij evenementen als Boombal in contact met folk; een genre dat haar van meet af in de ban wist te krijgen. Talrijke folk stages (zoals de bekende stage voor traditionele muziek te Gooik, de Willy Clancy Summer School in county Clare (Ierland) en de Folk&Jazz stage) onder leiding van o.a. Wouter Vandenabeele,
Luc Pilartz, Toon Van Mierlo, Tcha Limberger, April Verch etc. droegen bij tot de vorming van haar eigen speelstijl op altviool, Ierse harp en piano en voor het leren improviseren, arrangeren en componeren. 

Folk is en blijft haar genre bij uitstek. Haar ervaringen binnen deze wereld resulteren in eigen composities en arrangementen welke erg gesmaakt worden door zowel luisterpubliek als dansers. Anneleen’s composities worden vertolkt door verschillende folkgroepen waar zij actief in meespeelt. Daarnaast blijft Anneleen ook actief binnen de klassieke muziek. Regelmatig wordt ze gevraagd in ensembles op altviool, piano en harp.  

Groepen waar zij vroeger actief musiceerde zijn: Aidreann (nu bekend als Hydrae), Duo Brabants-Bauweraerts en De Zwarte Geitjes. Haar huidige projecten vormen: Cosmo en Gotzya. Deze laatste is een duo in samenwerking met gekende folk-accordeonist Jeroen Laureyssens. Deze groepen zijn telkens uitgepuurd met eigen repertoire en diepgaande arrangementen met telkens een nieuwe invloed. 

Bram Van Weverberg (°1992) studeert accordeon aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen bij Ludo Mariën. Tijdens zijn studie volgde hij reeds verschillende masterclasses. Onder andere bij Mika Vaÿrynen, Miljan Bjeletic, Franck Angelis, Teodoro Anzelotti, Geir Draugsvoll, …

In 2011 behaalde hij een eerste prijs op de NOVAM concours te Nederland in de categorie Superieure A. Het jaar daarop, in 2012, behaald hij de eerste prijs in de categorie Superieure B. In 2014 behaalde hij een tweede prijs op de Lanciano-concours in Italië.

Bram concerteerde reeds verschillende keren in de omgeving van Antwerpen en speelde enkele concerten in Nederland; in Deventer, Den Haag en Amersfoort.

Naast zijn solorepertoire is Bram al jaren vaste accordeonist in het accordeonensemble Voce d’Oro van Eddy Flecijn. In 2014 richtte hij het Triunfal quintet op.

Bram volgde gedurende 6 jaar een stage Folk en Jazz en is daardoor goed getraind in gehoor en improvisatie.

Sinds 2011 doceert hij accordeon aan de SAMWD Sint-Niklaas naast docent Eddy Flecijn.

 
 
 
 
 
 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?