Agenda

Christian Plouvier, dwarsfluit & Johan Van Aken, viool

Datum: 31-10-2021 11:30:00
Details:

 

Christian Plouvier, °1958 Antwerpen, vatte zijn muziekopleiding aan op tienjarige leeftijd op de Rijksmuziekacademie te Schaarbeek.
Hij won de Regeringsmedaille en werd laureaat van de wedstrijd voor de jeugd "Pro Civitate" (Sint-Niklaas) in 1975.
Op 19-jarige leeftijd studeerde hij af op het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium Antwerpen in de klas van V. Muylaert ( 1ste Prijzen Notenleer, Fluit, Kamermuziek). Hij behaalde het Bekwaamheidsgetuigschrift voor Pedagogie in 1978 in Merksem. Na zijn opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen zette hij zijn studie voort bij de vermaarde solisten Alain Marion en Jean-Pierre Rampal.
Als fluitist en piccolo werkt hij freelance bij het Antwerps Opera-orkest en bij verschillende Belgische symfonische en kamerorkesten (Nationaal, BRT). Hij nam CD’s op met het Bellerophone Orkest, een gereputeerd Belgisch ensemble.
Zijn repertorium en bezettingen zijn zeer uitgebreid, gaande van Bach tot Piazzolla met zelfs jazz standards, in combinatie met piano, orgel, clavecimbel, gitaar, harp, strijktrio, de japanse Koto en de chinese Pipa of symfonisch orkest.
In augustus 2003 werd hij uitgenodigd om op te treden op de “National Flutist Convention” in Fukuoka , een groots tweejaarlijks evenement dat alle prominente professionele Japanse en internationale fluitisten bij elkaar brengt. Sinds juli  2003 is hij zeer actief in Japan waar hij wordt uigenodigd op allerlei evenementen en fora en geeft hij  “Masterclasses” voor jonge professionele studenten (in Iijima City (Nagano district) en ook in Osaka (Flanders Center) e.a.)
Hij is de eerste buitenlandse fluitist ooit die in de boeddhistische tempel Tokei-Ji (Kamakura-Japan) heeft mogen optreden, een unieke ervaring in een magisch kader.
Tijdens de Wereld Expo 2005 in Aichi werd hij uitgenodigd om op te treden in de Expo Dome, op de Belgische Nationale Dag in de aanwezigheid van Prins Filip, Prins en Prinses Hitachi van Japan. Hij heeft toen een eigen arrangement gebracht van "Ne me quitte pas" van J. Brel met de traditionele Koto (Japanse harp)  en "Haru no Umi", een vermaarde Japanse compositie van M. Miyagi. Dit was een wereld première en werd ook op NHK (Nippon Television) gebracht.
In oktober 2005 werd hij op het Conservatorium van Shanghai uitgenodigd om er een Meestercursus te geven in de fluitklas van Professor Shang He Qi.
In  mei 2007 werd hij uitgenodigd om op te treden op het Central Conservatory tijdens het Beijing Flute Festival met de harpiste Wang Guan.
In november 2008 heeft hij met het Kunming Symphony Orchestra opgetreden in een programma met klassieke muziek en  traditionele chinese instrumenten (Pipa en Sheng).
In Turkije waar hij tijdelijk verblijft, heeft hij opgetreden met de symfonische orkesten uit Adana (Cukurova, Izmir en Ankara (Baskent en Hacettepe).

Johan Van Aken


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?