Agenda

Nele Geubels & Jan Geubels, orgel

Datum: 24-10-2021 11:30:00
Details:

  

Jan Geubels (°1950, Antwerpen)
Eerste kennismaking met het orgel is vanaf 1964 in het zangkoor van Sint-Jozef bij Herman Verschraegen. 
Na zijn legerdienst (1975) wordt de orgelstudie aangevat bij Jos Peeters aan de Muziekacademie te Wilrijk. 
Hij volgt o.a. Masterclass bij Klaas Bolt (8 kleine preludes en fuga's).
Tijdens de jaarlijkse Orgel Wintercyclus is hij geregeld registrant voor top organisten als André Isoir en Guy Bovet. En op sommige zondagen vervangt hij de titularis op het Charles Anneessens orgel.
In de periode 1970-2005 bespeelt hij het Carolus Dillens orgel van de Sint Carolus Borromeuskerk tijdens de jaarlijkse viering van
Gilde HH. Crispinus en Crispianus.
Sinds enkele jaren, na een actieve IT-carrière waarbij het orgelspel op een laag pitje stond, is hij terug orgelleerling aan het Conservatorium
Mechelen bij Wannes Vanderhoeven.
Sinds 2010 is hij medewerker bij Het Orgel in Vlaanderen.
In april 2013 nam hij deel aan het “1st International Organ Cycle of Constância, Portugal” georganiseerd door CICO – Centro Internacional
do Carrilhão e do Órgão.
Regelmatige wordt het orgel bespeeld tijdens de Open Monumenten dagen in Mechelen.
In de zomer van 2017 speelt hij het eerste en laatste concert in de eerste reeks marktconcerten in Keerbergen op het historische
Van Peteghem orgel van de Sint-Michielskerk.
In 2018 is er in de zomer opnieuw een bespeling tijdens de marktconcerten in Keerbergen. Ook bespeelt hij jaarlijks het Dillens-Delhaye 
orgel op de feestdag van de  HH. Crispinus en Crispianus in de Artiestenmis.

Nele Geubels startte haar muziekopleiding aan de muziekacademie van Wilrijk bij Margo Claes. In 2008 voltooide ze haar studies aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze volgde saxofoonles bij Hans de Jong. In 2009 behaalde ze met grote onderscheiding het postgraduaat-diploma voor concertsolist, in deze opleiding verdiepte ze zich in het hedendaagse solo repertoire voor saxofoon. Ze volgde masterclasses bij oa. Claude Delangle, Jean Marie Londeix, Rasher saxofoonkwartet, Marcus Weiss, Daniel Gauthier & het Aurelia saxofoonkwartet. 

Bij Nele Geubels gaat haar voorkeur uit naar hedendaagse muziek, deze creëert ze bij ensemble Besides:
Een atypische bezetting, frisse geluiden, hedendaagse kamermuziek in een nieuw jasje, humor, interdisciplinair, performance, de zoektocht naar verrassende presentatievormen.

Daarnaast speelt Nele ook bij het saxofoonsextet L’orgue de Sax:
Op vlak van saxofoonensemble loopt l'Orgue de Sax niet op de mooi uitgestippelde paadjes, maar zorgt dit ensemble voor vernieuwing en experiment op de saxofoon.
Het ensemble begon in zijn eerste programma met het spelen van orgelmuziek die speciaal voor hen was herschreven naar saxofoonsextet. Zo passeerden het 2de choraal van Franck, muziekwerken van Mendelssohn, Sibelius en anderen de revue.
Na een tijd vond het ensemble in zijn continue zoektocht naar vernieuwing een nieuw programma met als titel HOAX, waarin l'Orgue de Sax op zoek gaat naar fake news, waarbij het zich niet enkel beperkt tot de klassieke muziek, maar ook de geheimen uit de wereld van de popmuziek ontrafelt.

Als freelance saxofoniste stond ze op het podium met oa. Champ d’Action, I Solisti del Vento, Paul Hillier en Trisha Brown Dance Company.

Naast haar concertante activiteiten geeft ze saxofoonles aan de gemeentelijke muziekacademie van Brasschaat en richtte ze samen met Ictus het alternatieve managementbureau Cohort op, dat sinds 2013 structureel wordt ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap.

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?