Agenda

Herdenking Jaak Rymersdael - Bart Van Beneden, saxofoon & David Van Looveren, piano

Datum: 19-09-2021 11:30:00
Details:

 

Wie is Jaak Rijmersdael 1932 - 2016 
Hij was een diepgelovig mens met speciale verering voor O.  L. Vrouw. 
Jaak had een eenvoudig, zeer christelijk en ongehuwd leven. Hij werkte als helper drukker bij Drukkerij Jos Van Ael, aan de Paardenmarkt. Jaak kwam dus via zijn loopbaan in contact met het Artiestenfonds in verband met hun nodige drukwerk.
Sinds die tijd werd hij een wekelijkse aanwezige gelovige in de Artiestenmis. Als invaller bood hij ook al eens de programma’s van de Artiestenmis aan achteraan in de kerk.

Bij het einde van zijn leven besliste hij zijn nalatenschap na te laten aan de Sint Carolus Borromeuskerk en het Artiestenfonds.
Zijn innigste wens was dat de Artiestenmis zou blijven bestaan. Dankbaar en verrast was het Artiestenfonds door zijn gulle gift.

Als een onafhankelijke vereniging gaat het Artiestenfonds op zoek naar muzikanten voor de opluistering van de Artiestenmis. Zij geven hiervoor een vast bedrag aan de artiesten die de zondagse Artiestenmis opluisteren, bij kerkelijke feestdagen voorzien wij hogere bedragen om de feestelijke ritus meer uitstraling te geven.
Uiteraard werkt dit niet zonder uw gulle bijdragen in de 2de schaal tijdens de omhaling.
Ook kan u ons steunen door lid te worden € 30,00 steunend lid, € 150,00 erelid.

 

   

Bart Van Beneden (1990°) is een veelzijdig muzikant die zich onderscheidt als dirigent, saxofonist, arrangeur en leraar. Hij haalde de master in muziek in het conservatorium van Brussel bij docent Norbert Nozy. Momenteel studeert hij in het Conservatoire Royal de Bruxelles orkestdirectie bij Robin Engelen.
Als solist speelde hij met verschillende orkesten en bracht hij oa de concerti van Larsson en Glazounov. In Kerkrade (2011) won hij de 4th World Music International Soloist Competition voor blaasinstrumenten. In Odessa, Oekraïne, haalde hij de derde prijs op de International Golden Saxophone Competition (2015). 
In 2009 vormde Bart samen Kristan Dehertog, Kurt Bertels en Wesley Capiau het gelauwerde Anemos Saxofoonkwartet.  In 2013 brachten zij hun geprezen debuut-album Through Time uit. Ze speelden op festivals in België, Frankrijk, Nederland, Kroatië, Servië en Litouwen en worden gedraaid op Klara en Musiq3. Hun 2de album Klapzoen brachten zij uit met dichter Geert Vanhassel ter nagedachtenis van de Groote Oorlog. Samen won het kwartet:
  • Youth'n Classic Competition door Klara en Sonic Angel
  • Nationale Adolphe Sax Competition in Dinant
  • European Chamber Music Competition in Luxemburg 
Met Nele Tiebout, Pieter, Pellens en Asagi Ito vormt Bart het Scarbo Quartet. Samen creëren zij hedendaagse programma's waarbij ze muziek en andere kunstvormen combineren. Hun project Pagine met internationaal gewaardeerde Rosas danseres Yuika Hashimoto bracht hen tot het winnen van de Supernova wedstrijd in 2018.
 
Als leraar saxofoon en ensemble is Bart verbonden aan de academies van Hemiksem, Schelle, Niel en de academie van Boom. Samen met jazz saxofonist Joppe Bestevaar ontwikkelt hij een cross-over benadering over improvisatie in de klas.
 
Bart arrangeert ook muziek voor orkest en kamermuziek. Hij arrangeerde o.a. [Zauberflöte Revisited] voor Dubrovnik Symphony Orchestra en orkestreerde muziek voor Belgische Marinierskapel en het Militair Orkest van Luxemburg. 
 
Zijn passie voor het dirigeren startte op zeer jonge leeftijd en dankzij de lokale verankering in de blazersmuziek kon hij experimenteren en groeien. Hij dirigeerde het Oost-Vlaams Symfonisch Orkest, het Ensemble de Saxophone du Conservatoire de Bruxelles, het Belgrade Philharmonic String Orchestra, het Orchestra di Magna Grecia, South Danish Philharmonic Orchestra,... Hij dirigeerde de creatie van de hedendaagse community-opera 'Leedberg' van componist Philip Lamouris en regisseur Hildegard De Vuyst (Kaaitheater). Hij werd geselecteerd voor verschillende dirigentenwedstrijden en onderscheidde zich steeds: 
  • Laatste 12 van 176 participanten in de Nino Rota Conducting Competition
  • Shortlist (7 van de 84 participanten) voor assistent-dirigent van het Orchestre Philharmonique de Liège.
  • Geselecteerd (10 van de 104 applicanten) voor de Nordic Masterclass 2021 met Jorma Panula. 
Bart Van Beneden
0479/38.47.55     www.bartvanbeneden.com      www.scarbo.be
 
David Van Looveren (1982) debuteerde op negenjarige leeftijd in de Grote zaal van Theater aan de Parade in s' Hertogenbosch waarna hij zijn concertervaringen kon uitbreiden dankzij succesvolle wedstrijddeelnames. Hij won de Cantabile - wedstrijd, de Axion - Classics wedstrijd en de Stephan de Jonghe wedstrijd, werd laureaat - finalist van Jong Tenuto en het concours André Modeste Grétry en laureaat van de Wedstrijd voor Muziekvertolking van de Lions Clubs International en van de wedstrijd Jong Talent van deFilharmonie. Hij concerteerde in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Bulgarije en België. Als solist werkte hij samen met verschillende dirigenten en orkesten.

Een waardevolle basis dankt David Van Looveren aan Evelyne Deckers waarbij hij studeerde aan de Academie voor Muziek en Woord Wilrijk. Hij zette zijn traject verder bij Heidi Hendrickx en Levente Kende en vervolmaakte zich bij Jan Wijn. Ondertussen volgde hij Masterclasses bij o.a. Evgeny Moguilevsky, Jan Marisse Huizing (International Holland Music Sessions), Vladimir Viardo (Festival Internacional de Musica de Coimbra), Vitaly Margulis (BYS-stichting), Edoardo Torbianelli, Rian de Waal, Kum Sing Lee, Udo Reineman, Bart Van Oort, Jaap Ter Linden. Verder studeerde hij orgel bij Joris Verdin, liedbegeleiding bij  Jozef De Beenhouwer en Lucienne Van Dijck en kamermuziek bij o.a. Jan Gruithuyzen, Geert Baeckelandt en France Springuel. Na het behalen van het masterdiploma aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen volgde hij de voortgezette opleiding aan het Fontys Conservatorium Tilburg en het seminarie kamermuziek aan het Orpheusinstituut Gent.  

David Van Looverens groeiende passie voor kamermuziek en muziektheater leidde tot de oprichting van HOMMAGES in 2006 samen met klarinettist Wouter Aerts. Dit ensemble speelde in afwisselende bezettingen met o.a. Florian Peelman, Jozefien Peelman, Eliot Lawson, Jolente de Mayer, Arsis4, Vincent Hepp, Bertel Schollaert. HOMMAGES legt zich toe op klassiek, romantisch en 20ste eeuw repertoire en bracht naast o.a. het integraal kamermuziekrepertoire van Johannes Brahms ook hedendaags repertoire: o.a. compositie-opdrachten aan Hanne Deneire (CD opname Phaedra) en Bram Van Camp. Eigenzinnig zoekend naar onbetreden paden realiseerde HOMMAGES een samenwerking met volksmuzikanten Wouter De Belder en Kevin Van Staeyen in een programma rond Béla Bartok (live CD opname Concertgebouw Brugge). 
Naast de HOMMAGES - muziektheaterproductie “Ende Nich(t)?” met Stefaan Degand in een regie van Stef De Paepe speelde David Van Looveren ook het Operatheater “Le Bel Indifferent” met Mireille Capelle en Noémi Schlosser en de Kindertheatervoorstelling “Der Josa mit der Zauberfiedel” in een regie van Daniel Tanson (Philharmonie Luxembourg).

Gebeten door het uitwerken van concepten voor HOMMAGES volgde ook de artistieke leiding van “Rednote Festival Hasselt” (samenwerkingen met musea, horeca, architect Bart Lens en tal van ensembles) en het opstarten van RED LOUNGE waarmee hij samen met Wouter Aerts een belangrijke innovatieve beweging in gang zette vanuit de klassieke muziekwereld. Een eerste realisatie werd de uitvoering van pianowerken van Olivier Messiaen aangevuld met hedendaagse elektronische muziek en dans uitgevoerd in Petrol Club Antwerpen.

Als docent en begeleider is David Van Looveren verbonden aan de academie van Hemiksem en Herenthout. Daarnaast begeleidt hij op audities en concerten, is hij koorbegeleider van Canzoenia en werkte als liedbegeleider samen met o.a. Liesbeth Devos, Valerie Vervoort, Cristel De Meulder, Dorine Mortelmans. Verder verleent hij zijn medewerking aan producties van Brussels Philharmonic. Naast zijn carrière als musicus is David Van Looveren ook actief als vormgever. Zijn jarenlange passie voor architectuur resulteerde in het totaalontwerp van zijn eigen woning.
 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?